Ivoorkust langs Kameroen kwartfinale Afrika Cup

Ivoorkust is woensdag doorgedrongen tot de kwartfinales van de Afrika Cup. De Ivorianen wonnen in het laatste groepsduel met 1-0 van Kameroen en schaarden zich daardoor onder de laatste acht. Guinee en Mali lootten vandaag wie naar de kwartfinale mag.
Ivoorkust verzekerde zich van de groepswinst in poule D dankzij een doelpunt van Max-Alain Gradel. Hij maakte na ruim een half uur de enige treffer tegen Kameroen en bezorgde zijn land de eerste zege van het toernooi.
De ‘Olifanten’ hebben na drie duels vijf punten verzameld in groep D. Daarmee zijn ze groepswinnaar.
Guinee en Mali speelden met 1-1 gelijk en eindigden daardoor gelijk in de poule. Beide landen hebben na drie wedstrijden drie punten en ook het doelsaldo is gelijk. Een loting moest vandaag uitwijzen wie verder mag naar de kwartfinale van de Afrika Cup.
Het is de derde keer op de Afrika Cup dat loting bepaalt welk land er door mag in het continentale voetbaltoernooi. In 1972 plaatste Congo zich op die manier ten koste van Marokko voor de halve eindstrijd. Zestien jaar later moest Ivoorkust het toernooi verlaten, nadat Algerije de loting had gewonnen.
Bij het duel tussen Guinee en Mali mag Seydou Keita zich de schlemiel voelen. De ervaren middenvelder verzuimde zijn ploeg in de achttiende minuut op 1-1 te brengen. Hij miste een strafschop. Kévin Constant was vlak daarvoor wel trefzeker voor Guinee vanaf elf meter. Mobido Maïga bezorgde Mali vlak na rust alsnog een punt. Hij weet echter donderdag pas of dat voldoende is voor een plek bij de laatste acht.
Bondscoach Michel Dussuyer van Guinee vond dat beide ploegen niet verdienen om het toernooi te verlaten. ”Op deze manier verdient niemand dat. We hebben allebei geen wedstrijd verloren”, stelde de Fransman. ”We hebben het hele toernooi goed gespeeld, maar dit is iets waar we mee om moeten gaan. Het zou erg teleurstellend zijn als we er zou uit moeten.”
Ook zijn collega Henryk Kasperczak van Mali legde zich erbij neer. ”Zo zijn de regels nou eenmaal, we hebben geen keuze. Misschien moeten ze eens overwegen om de regels aan te passen.”

More
articles