Tomas Berdych schakelt Rafael Nadal uit

Tomas Berdych heeft vandaag voor een stunt gezorgd door Rafael Nadal uit te schakelen in de kwartfinale van de Australian Open. Andy Murray is zijn tegenstander in de halve eindstrijd. De als zevende geplaatste Tsjech was in de eerste twee sets oppermachtig in Melbourne en knokte zich in de derde set naar de zege: 6-2, 6-0 en 7-6 (5). Berdych hoefde geen enkele service-game prijs te geven tegen Nadal, die in de tweede ronde al ontsnapte aan een nederlaag in vijf sets tegen de Amerikaan Tim Smyczek. De Spaanse nummer drie van de wereld was vorig jaar nog verliezend finalist in Australië. Berdych strandde toen in de halve eindstrijd. De 29-jarige Berdych, die voor de vijfde keer bij de laatste vier van een Grand Slam-toernooi staat, had zijn laatste zeventien partijen verloren van Nadal.
De nummer zeven van de wereld strijdt met Murray om een plek in de finale. De Schot was in drie sets te sterk voor de Australiër Nick Kyrgios: 6-3, 7-5 (5) en 6-3. Murray bereikte daarmee voor de vijfde keer de laatste vier in Melbourne. Drie keer wist hij ook de finale te bereiken, maar eindwinnaar werd hij nooit.
Bij de vrouwen heeft Maria Sharapova zich met gemak geplaatst voor de halve finales en treft daarin haar landgenote Ekaterina Makarova. De Russin versloeg Eugenie Bouchard opvallend eenvoudig met 6-3 en 6-2. De partij duurde nog geen tachtig minuten.
Sharapova strandde vorig jaar nog in de vierde ronde. Ze won het eerste Grand Slam-toernooi van het jaar in 2008 en verloor de finale in 2007 en 2012. Bouchard, die vorig jaar wel de halve finale haalde in Melbourne, stelde teleur in de Rod Laver Arena. De zeven jaar ouder Sharapova had haar vorige drie ontmoetingen met Bouchard ook al gewonnen. Ze behoort voor de negentiende keer in haar loopbaan tot de laatste vier van een Grand Slam-toernooi.
De halve finale wordt een Russisch onderonsje tegen Makarova. De nummer elf van de wereld verraste Simona Halep. De als derde geplaatste Roemeense verloor met 6-4 en 6-0. De partij nam slechts 69 minuten in beslag.
De 26-jarige Makarova staat na de US Open van vorig jaar voor de tweede keer in haar loopbaan in de halve finale van een Grand Slam. Ze maakte tegen Halep, die in 2014 ook al strandde in de kwartfinale, dankbaar gebruik van haar kansen. Ze treft in Sharapova een tegenstandster die haar niet goed ligt. Makarova verloor de vorige vijf onderlinge ontmoetingen en pakte daarin slechts één set.

More
articles