V7 gereed Suriname weer overeind te helpen

Niet alleen met de rechtstaat, de economie en de veiligheid zou het verkeerd gaan in ons land, ook het onderwijs, de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, en een voorspelbaar beleid, zouden zwaar te lijden hebben onder de regering. V7, het oppositionele blok bestaande uit de VHP, NPS, PL, BEP, KTPI, DA’91 en SPA, staat klaar om het tij te keren en om Suriname te bevrijden uit de greep van de huidige regering en het land weer overeind te helpen. Zowel in hun toespraken zaterdagavond op de eerste massameeting in het VHP-centrum De Olifant, als daarna, gaven de V7-leiders overtuigend aan dat ze er niet aan twijfelen dat de verkiezingswinst binnen is. De combinatie is tijdens deze bijeenkomst geproclameerd, waarna het logo aan het publiek is uitgelegd. V7 pronkte met de aanwezigheid van Noreen Cheung en Charles Pahlad op het podium. Beide NDP-parlementariërs hebben de NDP vaarwel gezegd. Cheung vrijt met de PL, Pahlad heeft een nieuw thuis gevonden bij de VHP.

DAG VAN DE BEVRIJDING

Chandrikapersad Santokhi, voorzitter van de VHP en coördinator van V7, zegt dat het volk zich mag opmaken voor de bevrijding op 25 mei aanstaande. De V van V7 staat overigens ook voor Victorie (=overwinning), een betekenis die Santokhi en zijn strijdmakkers hebben toegevoegd aan de eerdere: `volk, voorwaarts, vooruitgang, vernieuwing, verbetering, verjonging, veiligheid en vrede!’

Het logo bestaat uit een hand met twee opgestoken vingers die het universeel vredes- en victorieteken in de vorm van een V weergeeft, met vlak daarachter het cijfer 7. De symbolen van de zeven samenwerkende partijen staan in een cirkel om dit teken. Dat symboliseert de verbondenheid en de eenheid.Santokhi heeft het electoraat gevraagd om haar stem te geven aan V7 zodat de combinatie als tegenprestatie een vrij land kan te-ruggeven waarin recht en wet gelden voor een ieder, en waarin jonge mensen weer hoop hebben. Surinamers in het buitenland zullen weer ge-loof en zin krijgen om te investeren in hun land.
In een reactie op president Desiré Bouterses recente uitlating, als zou hij in staat zijn de helft van de VHP ‘op te sluiten’, kaatste Santokhi terug. Ten eerste zou Bouterse de bevoegdheden missen om mensen op te sluiten. Hij zou alleen op dat idee kunnen zijn gekomen, omdat hij denkt dat hij nog dictator is. Hoewel Santokhi door Bouterse voor de rechter is gesleept voor ongezouten kritieken en rechtstreekse beschuldiging over diens aandeel in de drugs- en grensoverschrijdende criminaliteit, nam de oppositieleider zaterdag geen gas terug. ‘En weet je wat die president morgen zal doen. Hij zal weer naar de rechter rennen’, aldus Santokhi die Bouterse zelfs uitdaagde: ‘Laat hem gaan’. Santokhi had het publiek op zijn hand toen hij Bouterse opriep om bij zijn volgende gang naar de rechter niet te vergeten ook meteen de dossiers mee te nemen met informatie over hoe de radiostations ABC en Radika zijn afgebrand. Bouterse zou van de gelegenheid gebruik kunnen maken om de dossiers, waarin staat wat gebeurd is in het Fort Zeelandia. mee te nemen voor de rechter. Santokhi doelde op de Decembermoorden, waarvoor Bouterse, als hoofdverdachte, zich bij de rechter moest verantwoorden voor de moord op vijftien mannen. Die rechtszaak is vastgelopen nadat de regeringscoalitie in het parlement de oude Amnestiewet heeft aangepast enkele dagen voordat het Openbaar Ministerie een strafvoorstel aan de Krijgsraad zou doen voor Bouterse en vierentwintig andere verdachten. Hoewel de oppositie in de meerderheid is in het parlement, heeft Santokhi aan Bouterse de garantie gegeven dat zijn aanhang geen amnestie zal doordrukken als Bouterse een proces tegen VHP’ers zou beginnen.

TAKE YOUR BUNDLE AND GO

Als het aan Celcius Waterberg, voorzitter van de BEP, ligt, dan mag de nog zittende regering liever vandaag dan morgen verkassen. ‘Take your bundle en go!’ Zo luidde zijn boodschap aan Bouterse en zijn regeerteam. Hij vindt ook dat Bouterse zichzelf gedurende de afgelopen bijna vijf jaren ten onrechte ‘volkspresident’ heeft genoemd, terwijl hij niet in staat zou zijn geweest om een zodanige situatie te creëren dat de eenvoudige arme man een huis kon bouwen. Waterberg heeft al enkele personen in de huidige regering genoemd die, behalve Bouterse zelf, meteen na de grote overwinning van V7, mogen inpakken. Clifton Limburg, de perschef van de president, zou een van de eersten zijn die worden bedankt. Hij mag erop rekenen dat hij al de dag na de verkiezingen geen plek meer heeft bij de staatszender SRS, waar Limburg zijn, door sommigen gekoesterde, en door anderen gehate, praatshow ‘Baka’na Tori’ heeft. Ook voor Gerold Dompig, manager van de commissie Ordening Goudsector, zou er geen plek zijn wanneer V7 het roer overneemt. De commissie zou volgens Waterberg verwijtbaar zijn voor de verarming van talrijke goudzoekers en hun gezinnen. Goudzoekers klagen steen en been dat ze door de commissie worden verjaagd van lucratieve goudvindplaatsen, waarna die plekken worden ingenomen door personen en bedrijven uit de directe kringen van de OGS of van invloedrijke mensen in het regeercentrum. De komende regering zou veel werk aan de winkel hebben om weer orde op zaken te stellen. Ondertussen heeft Limburg laten doorschemeren dat hij de uitspraken van Santokhi en Waterberg ongenuanceerd vindt.

ECONOMIE DIVERSIVISEREN

Het is belangrijk dat er perspectieven worden gecreëerd voor de private sector en dat de economie wordt gediversifieerd. Dat vindt Gregory Rusland, voorzitter van de NPS. Hij wees het duizendkoppige publiek op het belang van het treffen van maatregelen om investeringen te plegen in het onderwijs. Hij noemt investeren in onderwijs niet alleen een directe, maar ook een indirecte, investering in jongeren. De sociale woningbouw prijkt ook hoog op de agenda van de V7, casu quo NPS. Hoewel de regering Bouterse/Ameerali kort na haar aantreden een zeer ambitieus sociaal woningbouwprogramma had aangekondigd, is hier, vier maanden verwijderd van de volgende verkiezing, niets meer van te merken. Tegen de achtergrond van het slechte financiële beleid van de huidige regering, zei Rusland dat de nieuwe regering wellicht een economisch herstelprogramma moet gaan bedenken.

More
articles