NDP weigert ABOP-verzoek voor blokvorming

De Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP), had graag willen samenwerken met de Nationale Democratische Partij (NDP), maar dat is niet gelukt. De twee partijen vormen nu samen de coalitie. ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk, heeft vorige week donderdag aan journalisten gezegd dat zijn partij een aanzoek heeft gedaan: ‘… maar u weet het. Jij wilt, maar als de tegenpartij niet wil, dan ga je dat niet kunnen doen. Maar onze eerste optie was een directe samenwerking met de NDP’.
Volgens de ABOP zou de NDP niet te vinden zijn voor een samenwerking met de ABOP om gezamenlijke lijsten in te dienen bij de verkiezing van leden van De Nationale Assemblee op 25 mei aanstaande. De partij van president Desiré Bouterse zou hebben laten doorschemeren wel iets te voelen voor een coöperatie op het niveau van ressort- en districtsraadsleden.
Brunswijk zag de ontwikkelingen in de oppositie en zag hoe de zeven oppositiepartijen zich bundelden in de V7. Als reactie daarop had hij gehoopt op een blokvorming met zijn coalitievriend Bouterse, maar daar komt dus niets van terecht.
Een andere optie was om samen te werken met Pertjajah Luhur (PL), de partij van zijn persoonlijke vriend Paul Somohardjo. Maar ook daarvan zal niets terechtkomen. Brunswijk laat blijken het enigszins erg te hebben gevonden dat de PL zich heeft aangesloten bij de V7. Hij zei zelfs dat ‘Somo’ zich te vroeg heeft vastgeklampt aan de anderen. De PL maakte echter ook deel uit van de coalitie waarin Brunswijk nog met Bouterse zit. Toen de PL eruit stapte, was onder meer ook de partij van Brunswijk verweten een dubbele rol te hebben gespeeld in de samenwerking.
ABOP staat er vooralsnog alleen voor. Aanvankelijk vormde partij samen met Seeka van Paul Abena en Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) van Celcius Waterberg, A Combinatie (AC). De BEP stapte halverwege het kabinet uit AC en daarmee ook uit de coalitie. De BEP vond Brunswijk te dictatoriaal. Daarnaast zou ABOP een onderonsje hebben gespeeld met de NDP om BEP weg te werken om zo meer invloed te krijgen. Nu is het ook onzeker of Seeka nog bij ABOP hoort. Baasa, een afsplitsing van Seeka, hoeft ook niet te rekenen op een verbond met ABOP.
Met of zonder partners, Brunswijk gelooft in een sterke positie na de verkiezingen. Hij denkt dat de volgende regering niet van de grond komt zonder zijn partij. De ABOP zou volgens Brunswijk sterk genoeg zijn om alle (10) zetels in het binnenland in de wacht te slepen.

More
articles