Drugsschip Guyana vrijgegeven na boete

Het Cypriotische schip, waar 6 januari jongstleden maar liefst 185 pakjes cocaïne in werd gevonden, is vrijgegeven nadat er een boete is betaald van 60.000 Amerikaanse dollars. Het drugsschip werd begin deze maand gevonden in de Guyaanse wateren. De boete werd opgelegd door commissaris-generaal Khurshid Sattaur van de Guyana Revenu Authority (GRA) op basis van de bepalingen in de douanewet. Over de boete is een week onderhandeld met advocatenkantoor Cameron & Shepherd, dat de eigenaren en verzekeraars van het schip vertegenwoordigt. De kapitein en de bemanning zijn na betaling van de boete vrijgelaten.

Het schip, M/V Deltadiep, was vanuit Nederland vertrokken en is via Paramaribo naar Guyana gevaren om er bauxiet te laden met de bedoeling deze naar België te vervoeren. Echter bevatte het schip naast de bauxiet, ook nog 185 pakketten met respectievelijk 192,42 kilo cocaïne. De drugs werden gevonden in een rek waarop een 40 voetcontainer was gelegd. De waarde van de hoeveelheid cocaïne vertegenwoordigt een waarde van ongeveer 50.000 Amerikaanse dollars. De pakketten droegen herkenningstekens als JR, Superman, Playboy en Rolls Royce logo’s. Na de vondst zijn ook de andere elf voet containers onderzocht, maar daarin zijn geen verdovende middelen gevonden. De kapitein en de bemanning van het schip, twee Polen en negen Filippijnen, werden opgebracht door de Anti Narcotica Unit. De drugs werden in beslag genomen. De GRA-ambtenaren hebben gehandeld op basis van inlichtingen die het Bureau van de Verenigde Naties voor Drugs en Misdaad had verstrekt. Hij had gemeld dat een van de containers aan bord van het schip, verdovende middelen zouden bevatten. Ook de Surinaamse autoriteiten hebben meegewerkt aan de aanhouding van het vrachtschip. Dit is niet de grootste drugsvangst in de geschiedenis van Guyana. In 1998 werd er op het in St. Vincent geregistreede schip, MV Danielsen, een vondst gedaan van zo’n 3000 kilogram cocaïne.

door Willemijn Dekker

More
articles