De top coaches in de NBA

Het NBA-seizoen is al bijkans op de helft. De verschillende teams zijn volop in de strijd voor de playoffs, maar niet bij elke ploeg loopt het op wieletjes. Zo zijn er topploegen en zij die zich in de onderste regionen bevinden. Zeer belangrijk voor het wel en wee van de ploeg is de coach. Het coachingsvak in de NBA is niet makkelijk, hoewel het bij de één makkelijker gaat dan bij de ander. Ofschoon mensen vaak denken dat de selectie verantwoordelijk is voor de prestaties, heeft de coach daar ook zeker invloed op.
In dit artikel zes van de topcoaches in de NBA.

Rick Carlisle wordt door vele mensen genoemd als één van de beste coaches in de NBA. Hij werd één keer kampioen met Dallas Mavericks, waar hij nog steeds de leiding heeft
Rick Carlisle wordt door vele mensen genoemd als één van de beste coaches in de NBA. Hij werd één keer kampioen met Dallas Mavericks, waar hij nog steeds de leiding heeft

Rick Carlisle (Dallas)
Een gelukkig huwelijk tussen de Dallas Mavericks en Rick Carlisle bezorgt hem een plaats in deze lijst.
Vanaf 2008 tot en met nu heeft Carlisle nog maar één keer de play-offs gemist en wist hij Dallas één keer te bekronen tot kampioen in de NBA.
Door vele mensen wordt hij ge-noemd als één van de beste coaches in de NBA.
Dallas lijkt voor alle veteranen in de NBA de beste plek te zijn. Carlisle heeft in zijn jaren als coach bewe-zen dat hij het maximale uit de oude spelers kan halen en daarmee nog het nodig succes kan halen. Hij is een tacticus en wordt alom geroemd om zijn in-game coaching. Na een flinke strijd vorig seizoen in de eerste ronde van de play-offs tegen San Antonio (4-3 verloren), kreeg Carlisle van zowel Popovich als eigenaar Mark Cuban te horen dat er geen betere coach is dan hem tijdens een wedstrijd.
Voor een coach van zijn status, komt Carlisle te weinig door de eerste ronde van de play-offs heen. Maar liefst drie keer was dat de eindstreep voor de Dallas Mavericks. Twee keer waren de Spurs de baas over de Mavs en één keer de Oklahoma City Thunder. Dit seizoen beschikt Carlisle over vijf sterke spelers en lijkt er zeker meer in te zitten dan de afgelopen drie jaar.

 

Jason Kidd
Jason Kidd

Jason Kidd (Milwaukee)
De taak aan de eigenaren van de Bucks was om van het lachertje in de NBA een waardig team te maken.
Te beginnen met een nieuwe coach.
Het was een grote gok om voor Jason Kidd te kiezen, aangezien hij de Nets (nog) niet het succes kon brengen waar ze op hoopten en bij uiteindelijk door een akkefietje de club verliet. Een half jaar later heeft hij bewezen dat hij de juiste man op de juiste plek is.
Meteen aan het begin van het seizoen koos Jason Kidd voor een solide basis. Van het jonge getalenteerde team maakte hij een verdedigend blok. Na tien wedstrijden waren de Bucks zelfs het één na beste team in de NBA als het gaat om verdedigen. Nu het verdedigend goed stond, was het om de aanval te verbeteren.
Ook offensief lijkt alles wat Jason Kidd de jonge mannen leert erin te gaan als zoete koek. Het schotpercentage is afgelopen twee maanden aardig verbeterd. Ook in het aantal assists en punten is een stijgende lijn te vinden. Het trainen op het aanvallende spel heeft er wel voor gezorgd dat het verdedigend minder is geworden. De zware blessure voor rookie Jabari Parker was een tegenvaller. Het probleem waar Kidd vorig jaar bij de Nets tegen aan liep, was het gebrek aan respect van de spelers.
Zelfs Kidd lijkt hiervan geleerd te hebben en heeft een meteen familieband opgebouwd met de spelers in Milwaukee. Door de Milwaukee Bucks een gegadigde voor de play-offs te maken, behoort Kidd toch zeker tot één van de topcoaches in de NBA. Alleen zijn rare fratsen zal hij nooit verleren.

Gregg “Mister Spurs” Popovich samen met één van zijn beste spelers, de Fransman Tony Parker. Popovic leidde Spurs vanaf 1996 vijf keer naar de titel.
Gregg “Mister Spurs” Popovich samen met één van zijn beste spelers, de Fransman Tony Parker. Popovic leidde Spurs vanaf 1996 vijf keer naar de titel.

Gregg Popovich (San Antonio)
Vijf keer kampioen in de NBA sinds 1996. Dat is een mooie lijst voor ‘Mister Spurs’ Gregg Popovich. Het is meteen de beste reden om Pop in dit lijstje te scharen. Popovich heeft in al die jaren een geweldig offensief systeem gebouwd, waarbij de snelle passing het belangrijkste instrument lijkt. Dit allemaal rondom vaste mannen die een lange tijd in San Antonio bleven. Discipline, respect en teamwork.
Dat zijn de woorden waar Popovich groot mee is geworden. Vanaf 2002 heeft Pop gebouwd aan een ploeg rond-om Tim Duncan, Tony Parker en Manu Ginobili.
Waarbij Duncan voor de sfeer en leiding in het team zorgt. De strenge Popovich is hard voor zijn team en drijft ze tot het uiterste, maar door het respect in het team lijdt dat vrijwel nooit tot ruzie.
In Europa staat FC Barcelona bekend om het tiki-taka voetbal. In de NBA spelen de Spurs en Pop al jaren dit spel. Door een snelle passing en slimme loopacties zijn de Spurs aanvallend bijna niet te stoppen. Oogstrelend basketball is het handelsmerk van de Spurs. Toch wordt het tijd om te gaan verjongen. Duncan, Parker en Ginobili lopen op het einde van hun kunnen. Met Kawhi Leonard lijkt er een nieuwe jonge leider te staan. Taak voor Popovich om zijn spel bij de jonge mannen erin te slijpen en nog jaren lang successen te boeken.

 

Mike Budenholzer
Mike Budenholzer

Mike Budenholzer (Atlanta)
Na Popovich is het niet heel moeilijk om uiteindelijk bij Mike Budenholzer uit te komen. Van 1996 tot 2013 was Budenholzer assistent van Pop. Sinds vorig seizoen is hij hoofdcoach van de Atlanta Hawks, die er in de eerste ronde van de play-offs uit gingen tegen de Indiana Pacers.
Het grote trainersboek van Popovich ligt waarschijnlijk op het nachtkastje van Budenholzer. Het heeft even tijd nodig gehad, maar de sfeer in het team lijkt perfect te zijn in Atlanta. Zelfs na racistische uitlatingen van de General Manager en de eigenaar, en de mogelijke verkoop van de Hawks; weet Budenholzer het team alleen maar te focussen op de wedstrijden. Het aanvallende spel lijkt ook verdacht veel op dat van de Spurs. Via snelle balcirculatie spelen ze menig team kapot en er is niemand egoïstisch om voor zijn eigen kansen te gaan. Het systeem van Pop lijkt dus ook te werken in Atlanta. Dat leidt er toe dat de Hawks op dit moment eerste staan in de Eastern Conference. Gregg Popovich 2.0 lijkt, in de persoon van Mike Budenholzer, geboren en heeft de Hawks op de rails gekregen. Nu is het afwachten of hij ook de kwaliteiten heeft om de Atlanta Hawks een titel te bezorgen.

Steve Kerr
Steve Kerr

Steve Kerr
Het is lastig om een rookie coach te noemen in deze lijst, maar als je zeer indrukwekkend op de eerste plaats staat in de Western Conference heb je er op dit moment recht op. Steve Kerr was in high school al bezig met het vak als coach. In zijn eigen NBA-carrière kon hij leren van de crème de la crème met Gregg Popovich en Phil Jackson.
Kerr heeft zijn notities goed bijgehouden en alles wat hij geleerd heeft, lijkt hij nu bij de Golden State Warriors te gebruiken. De mannen uit Oakland staan eerste als het gaat om verdediging en in de top drie van aanvallende teams. Terugkijkend naar vorig jaar heeft Kerr vooral gezorgd dat aanval de beter een efficiënter loopt.
Voor dat hij naar de Warriors vertrok kreeg Kerr een aanbieding van de New York Knicks bij zijn grote vriend, Phil Jackson. De grote vraag blijft of hij met minder team ook zou kunnen presteren. Voorlopig heeft hij de zaken in Californië in ieder geval goed voor elkaar en scharen we hem nog onder het kopje ‘topcoach’.

More
articles