January 24, 2015


BESCHERMING CONCESSIERECHT NIET…


January 24, 2015

BESCHERMING CONCESSIERECHT NIET GEGARANDEERD De bescherming van het concessierecht in dit land is duidelijk op losse schroeven komen te staan door het niet krachtdadig optreden van de regering Bouterse in de concessie van Iamgold. Al maanden bezetten goudzoekers, die zich verzameld hebben in de zogenaamde Makamboa organisatie, een deel van de concessie van Iamgold in Brokopondo en weigeren te vertrekken naar een andere plek die de regering ze zou hebben aangeboden. De groep vindt dat de overheid haar niet kan verwijderen, omdat de concessie van Iamgold voor een deel in haar dorp ligt. Deze redenering is niets anders dan een excuus om langer bezetting van de concessie van Iamgold te kunnen continueren. Iamgold als concessionaris ergert zich groen en geel aan de lakse houding van de regering en heeft meerdere malen aan de bel getrokken en gevraagd de illegale goudwinning binnen haar concessie te beëindigen. De regering Bouterse heeft zich in deze kwestie lelijk in de eigen vingers gesneden en kan eigenlijk niet adequaat en in het belang van de concessionaris optreden, omdat ze deze sores zelf heeft gecreëerd. Wat velen binnen deze gemeenschap niet weten, is dat Makamboa tijdens de regering Venetiaan III als een verlengstuk van de NDP diende om de regering Venetiaan te ondermijnen en daarbij politiek voordeel te behalen. De goudzoekers die zich Makamboa noemen, werden destijds door een huidige DC van de NDP aangezet om de concessie van Iamgold binnen te trekken. Ze werden daarbij flink opgehitst door de DC en richtten toen zelfs aanzienlijke vernielingen aan binnen de concessie. Onder meer werden voertuigen van Iamgold vernield en op een gegeven moment was de situatie zo grimmig, dat de politie van Brokopondo om assistentie van Paramaribo vroeg. Een eenheid van het Nationaal Leger werd ingezet om de zaak aan te pakken en wel met groot succes. Binnen enkele uren kon het vastzittende personeel van Iamgold worden ontzet en werden de illegalen verjaagd. Omdat de NDP destijds dezelfde mensen heeft aangezet tot illegaliteit in de concessie van de Canadese multinational, kan ze thans niet optreden tegen de goudzoekers van Makamboa. Die zouden bij een eventuele verwijdering kunnen gaan babbelen en een mooi verhaal vertellen van hoe het toentertijd is gegaan en de rol die de DC daarbij heeft gespeeld uit de doeken doen. De gemeenschap zou dan een nog beter beeld krijgen van hoe smerig men wel kan optreden binnen de NDP om een andere regering te destabiliseren, om dat maar eventjes in revo jargon te benadrukken. Men tracht thans, met dialoog en zachte drang, de goudzoekers van het voormelde collectief te verwijderen uit de concessie . Dit heeft tot op dit moment helemaal geen resultaat opgeleverd, omdat de Makamboa lui niet naar zachte drang luisteren. Deze patstelling sleept zich al maanden voort en de investeerder vraagt zich al enige tijd af hoe het nou precies zit met zijn concessierechten. Die zijn heel duidelijk in het geding en dat weet men op de thuisbasis in Canada maar al te goed. Suriname is thans voor een groot deel afhankelijk van de inkomsten uit de goudsector, dus voor een heel groot deel van Iamgold en straks ook van Newmont-Surgold. Ook andere potentiële investeerders kijken toe en wachten op daadkrachtig handelen van de Surinaamse overheid om te bepalen of ze nou wel of niet in Suriname zullen komen investeren. Niemand steekt namelijk zijn geld in een land waar chaos de overhand neemt en een regering om zuiver politieke redenen en smeerlapperij uit het verleden, volledig vleugellam blijkt te zijn. Wij zijn ervan overtuigd dat de regering Bouterse niets zal doen om de illegalen uit de concessie van Iamgold te verwijderen. De Makamboa soro zal voort blijven etteren tot na 25 mei aanstaande. Hopelijk komt er dan wel een regering die ervoor zal zorgen dat de concessierechten van lokale en buitenlandse concessionarissen gewaarborgd zijn en blijven.