Justitia Pietas Fides MMDCLXXII

– ‘His master’s voice’. “Ondanks klappen, economie stabiel”. Het zou veel mooier zijn, indien de huidige bewindvoerder ook nog kon aangeven wat de (inter-) nationale bijdragen zijn(…), komende uit de ‘formele economie’ en hoe er hele gleuven worden aan-/ingevuld door de ‘informele economie’ die keer op keer mega-aanvallen uitvoert op de soevereiniteit van het land. En dan op welke termijn hij denkt, daar een glorieus einde aan te kunnen maken.

– OM. Het Openbaar Ministerie maakt bekend op zeer korte termijn een grote, meer nog giga-hoeveelheid aan in beslaggenomen drugs te zullen vernietigen. Elke dag wachten, is er één teveel in dit door corruptie overspoelde land. Liever gisteren dan vandaag!

– Orakel. Het orakel van Wanica, gepersonifieerd in een alomvattende ‘oom Theo’, is inmiddels knap nijdig geraakt, dat de oppositionele krachten wel over ‘s landsbegrotingen willen vergaderen in De Nationale Assemblee, maar niet ter zake een geagendeerd Constitutioneel Hof (CH), wat eigenlijk zou moeten worden ingesteld om gruwelmoordenaars —met hun amnestiepaskwil in de hand— te legaliseren. Triest is het eigenlijk om zo een hypocriet in het natuuronderwijs te hebben gehad. Ook andere agendapunten acht de oppositie pertinent van mindere importantie of dringende noodzaak. Eerstens een ordentelijke begroting en anders weinig of niets. Op gevaar af natuurlijk, dat men met het aannemen van een begroting wel de verkiezingen veilig stelt, maar gelijktijdig ook de kans loopt om het regiem van een ‘Bouterse Regering’, geheel ongewenst ‘deductief’ te verlengen. De dictatuur van Geerlings – Simons of de opdrachten die ze uit een kabinet van de Uitvoerende Macht aanvullend zal krijgen, mogen daarbij onvervalst als leidend worden gekwalificeerd. Gegeven de analyse die ook op ‘basja Panka’ werd losgelaten.

– Parmessar. De bewindvoerder op het Ministerie van Openbare Werken heeft een dossier? Documentatie dat hij op afroep van zijn baas, naar het Openbaar Ministerie zal versturen? De pers heeft ook een lijvig accountants C-dossier, ter zake Parmessar’s handelen bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Parmessar heeft inmiddels wijselijk aangegeven, dat hij nimmer heeft gezegd ‘de zaken van Abrahams’ op het Ministerie van Openbare Werken, te zullen onderzoeken. Althans…, beweert een ochtendblad. Begrijpelijk, indien dat allemaal klopt. Twee handen op een resocialiserende en reconciliërende paarse buik. Wat niet betekent, dat er ook daarover dossiers zijn aangelegd. In de driehoeksverhoudingen kan het ook zo of worden, dat er een triangelgedeelte afvalt en een tsunamie aan bewijsstukken komen vrij te vallen. De tijd zal het wel weer leren. ‘Time always tells in time’. Lees goed “time”(…) en dus niet “Times”.

– ‘The project’. Ketting- of rammelkast. “Baisigri Oesje” uit de meer corrupte fietshandel en industriële vormgever van de ‘tweewielersbizzz’, verklaarde dat ‘in nieuwe stijl’ en ‘format’ zijn ‘jowito-orga’ aan het groeien is en inmiddels geducht richting paarse “http.marktplaats.sr” stevent. Geen enkel probleem, in de perifere en marginale bazaarwijk van ‘the project’. Meer munitie voor de oppositionele schutters om met te vergelijken “takru pipa’s”, de bevrijdingsstrijd te prolongeren.

– Samen. Het blijkt nu uitstekend te gaan en wel in een goede richting, binnen de onderhandelingen over ‘gewenste samenwerking’ van oppositionele politieke partijen. Geduld en stuurkunsten hebben gunstig resultaat gehad.

– Huishoudelijk. De Huishoudelijke Vergadering uitgeschreven door de leiding van De Nationale Assemblee, heeft op de donderdagmorgen een aanvang gemaakt, doordat de oppositiepartijen en Charles Pahlad onder meer quorum hebben verleend.

– Geen kant op! De Argentijnse president Cristina Fernandez de Kirchner denkt dat openbaar aanklager Alberto Nisman is vermoord. Tot nu toe gingen de Argentijnse autoriteiten uit van zelfmoord. In een verklaring op haar website zegt de president dat ze ervan overtuigd is, dat Nismans dood geen zelfmoord is. “Ik heb geen bewijs, maar ik heb ook geen twijfel…”, zegt Fernandez de Kirchner. Volgens haar is de aanklager om het leven gebracht om zo haar regering in diskrediet te brengen. Aanklager Nisman had bewijzen verzameld dat Fernandez de Kirchner betrokken is bij een doofpotaffaire. Ze zou de daders van een aanslag op een Joods centrum in 1994, niet willen vervolgen. Bij de aanslag vielen 85 doden. Iraniërs zouden achter de aanslag zitten, maar Fernandez de Kirchner zou hen niet willen vervolgen omdat ze een handelsovereenkomst met Iran wil sluiten. Ze heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Nisman werd maandag jl. dood in zijn woning in Buenos Aires gevonden, op de dag dat hij de bewijzen tegen Fernandez de Kirchner naar buiten zou brengen. Na zijn dood gingen duizenden Argentijnen de straat op om te protesteren. Uit forensisch onderzoek is gebleken, dat het pistool dat naast Nisman was gevonden, niet van hem was. Ook zijn er geen ‘kruitsporen’ op de handen van de aanklager gevonden. Iran en/of Hezbollah? De tijd zal ook dat leren.

– KLUIF. De Nederlandse minister Dijsselbloem van Financiën zegt, dat na het ECB-besluit om 1100 miljard euro in de Euro-economie te steken, politici aan zet zijn om de economie structureel te hervormen. “Nu moeten politici hun deel doen en maatregelen nemen die noodzakelijk zijn voor het economische herstel in het eurogebied”. Net als premier Mark Rutte geeft ook Dijsselbloem in Davos het signaal af, dat zulks snel moet gebeuren. “Onze economieën moeten moderner. Structurele hervormingen versterken onze concurrentiekracht en zijn essentieel om de productiviteit en werkgelegenheid in het eurogebied te verhogen”, laat Dijsselbloem vanuit Davos weten. De ECB koopt tot en met tenminste september 2016 staatsleningen op van banken en financiële instellingen van landen in de eurozone. Nog nooit eerder heeft de Europese Centrale Bank schuldpapieren van landen opgekocht. De ECB gaat meer geld in omloop brengen. Maandelijks tot 60 miljard euro – in totaal komt dat neer op rond de 1100 miljard euro. Mogelijk zal het programma langer lopen. “In ieder geval tot de inflatie op een houdbaar pad van beneden maar dichtbij de 2% uitkomt”, zegt president Mario Draghi van de ECB. Met het extra geld koopt de centrale bank naast staatsleningen ook leningen van bedrijven en instellingen. Met deze verregaande maatregel hoopt de ECB dat de economie in Europa weer gaat groeien. De doelstelling is om de lage inflatie aan te pakken en deflatie te voorkomen. Het is de bedoeling dat banken en financiële instellingen meer lucht krijgen, zodat ze weer volop nieuwe leningen kunnen afsluiten. Met die leningen moeten bedrijven weer groeien. Sparen wordt steeds minder aantrekkelijk. De spaarrente wordt door deze maatregel van de ECB nog lager. Maar dat is de bedoeling, want geld moet rollen, zegt de ECB. De ECB wil de risico’s beperken en koopt alleen staatsleningen die de hoogste kwaliteit hebben. Voor Griekenland zullen er dus nog aanvullende voorwaarden moeten worden gesteld. De risico’s op staatsleningen komen grotendeels voor rekening van de eigen nationale centrale bank van het betreffende land. Duitsland en Nederland wilden dat graag. De ECB koopt staatsleningen op van banken en financiële instellingen. In ruil daarvoor krijgen de banken euro’s. Met dat geld kunnen ze weer meer hypotheken en leningen aan bedrijven en consumenten verstrekken. ndere munten. Dat is goed voor de Europese export. Alles moet ervoor zorgen, dat de inflatie weer naar meer normalere en gewenste niveaus stijgt.

More
articles