NDP’er Cheung als ‘eenpersoonfractie’ verder

NDP
Noreen Cheung stapt uit NDP

Parlementariër Noreen Cheung, die zich allang niet meer prettig voelde in de gelederen van de Nationale Assembee (DNA), is vandaag officieel gestapt uit de Nationale Democratische Partij (NDP) en uit de coalitie. Ze heeft haar besluit in een brief aan DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons kenbaar gemaakt. Daarin schrijft ze: ‘Middels dit schrijven bericht ik u dat ik na ampele overwegingen heb besloten mij terug te trekken uit de fractie van de Nationale Democratische Partij (NDP) om de mij moverende redenen. Dienovereenkomstig voorgaande heb ik besloten een zelfstandige eenpersoonfractie te vestigen in voormelde Assemblee.’
Afschriften van de brief zijn afgegeven aan alle fracties in het parlement. Ze heeft ondertussen officieel aan Simons gevraagd haar een nieuwe zitplek in het parlement toe te kennen waar zij zich waardig kan voelen. Het boterde al geruime tijd niet tussen Cheung en de NDP. De situatie werd nog erger nadat Cheung de afgelopen weken openlijk contacten heeft gemaakt en gesprekken heeft gevoerd met de oppositionele Pertjajah Luhur (PL). Het is een publiek geheim dat ze al een deal heeft met PL-voorzitter Paul Somohardjo. De twee zouden verregaande gesprekken hebben gevoerd over een samenwerking bij de verkiezing van 25 mei aanstaande. De NDP-fractie heeft kort geleden ook al een deuk gehad met de bekendmaking van partijman Charles Phalad dat hij voortaan de Verenigde Hindoestaanse Partij (VHP) steunt. Hij zou beu zijn van de gevallen van corruptie die zich maar opstapelen zonder dat de coalitie de bereidheid toont die te willen onderzoeken en de schuldigen te laten boeten.

Het formeel vertrek van Cheung werd vandaag bekend terwijl het parlement in een huishoudelijke vergadering bezig was in aanloop op de openbare vergadering. De oppositie heeft Cheung verwelkomd aan de andere zijde van de tafel. Tijdens de openbare vergadering heeft Radjkumar Randjietsing (fractieleider Nieuw Front) Cheung gefeliciteerd met de gedurfde stap. Hij roemde haar ook voor de getoonde moed om haar besluit te nemen en daarachter te staan. Het werd de eerste openbare vergadering van het parlement in maanden. Eerder werden de uitgeschreven vergaderingen steeds op het laatste moment geschrapt omdat ze wegens gebrek aan quorum geen voortgang konden vinden.

AGENDA AANGEPAST

De openbare vergadering van vandaag kon pas op steun rekenen nadat de coalitie had ingestemd met eisen van weerspannige parlementariërs om de agenda aan te passen. De DNA-voorzitter had steeds de omstreden conceptwet Constitutioneel Hof (CH) als prioritair punt op de agenda staan. De wet moet de basis vormen voor het opzetten van een CH als hoogste gerechtsorgaan met de bijzonderheid dat het be-staande wetten kan toetsten, eventueel op strijdigheid met de Grondwet. Tegenstanders van de wet vrezen dat de coalitie haast heeft om deze wet door het parlement te ja-gen met de bedoeling de eerder ook al omstreden Am-nestiewet nog meer kracht te geven. Het parlement heeft in 2012 de oude Amnestie-wet zodanig aangepast dat die ook van toepassing zou zijn op president Desiré Bouterse en op de vierentwintig mensen die samen met hem werden vervolgd voor de moord op vijftien critici van Bouterse in de-cember 1982, toen die nog legerleider was. Bij het ter perse gaan van deze editie was de openbare vergadering volop gaande. De omstreden conceptwet stond nog wel op de agenda, maar de coalitie heeft onder druk van de oppositie eerst andere onderwerpen ter hand genomen.

More
articles