Florida en zandkastelen bouwen

-Meeste golfbanen in de VS per hoofd van de bevolking-

Florida en zandkastelen bouwen aan de Golf van Mexico

NAPLES- Steeds vaker maken Surinamers een uitstapje naar Florida. Behalve shoppen, staan ook strand en natuur op de agenda. Bij een bezoek aan Florida, is het zeker aan te bevelen om vanuit Fort Lauderdale over Alligator Alley de doorsteek te maken naar de Golf van Mexico, daar ligt de conservatieve en welvarende stad Naples, aan een prachtige beach. Nergens in de VS zijn ‘per hoofd van de bevolking’ zoveel golfbanen.

Alleen al de rit over Alligator Alley, de Interstate 75, die ook wel bekend staat als de Everglades Parkway, is een ware belevenis. Links en rechts van de weg zie je de alligators in de kanalen langs de weg liggen en het wemelt er van de fraaie watervogels. Op vele plaatsen zijn intussen bruggen en onderdoorgangen aangelegd, zodat land- en waterdieren in de snelweg niet een onoverbrugbare barrière vinden in hun bewegingen door het Nationaal Park ‘The Everglades’. De panter kon zo overleven en ook nam het aantal verkeersslachtoffers onder automobilisten af, nu wilde dieren er hun geëigende ‘oversteekplaatsen’ kregen.

???????????????????????????????

Pier

Naples is een mooi doel van deze rit. Het grootste deel van wat men wel ‘historisch’ Naples noemt, dateert uit het begin van de twintigste eeuw. Overal staan pastelkleurige gebouwen, het is er aangenaam wandelen. Helaas zijn veel van de huizen uit de negentiende eeuw in 1960 verwoest door orkaan Donna. Dat geldt ook voor de oorspronkelijke Naples Pier uit 1888. Deze pier diende er voor om vracht en passagiers vanaf schepen voor de kust de stad in te geleiden. Er liep ooit zelfs een treintje overheen, maar de pier werd getroffen door vele tegenslagen. In 1910 werd hij verwoest door een hurricane, in 1922 brandde het houten bouwwerk met het er op aanwezige postkantoor bijna helemaal af en ook in 1926 en in 1960 verdween de pier door het natuurgeweld van een hurricane. De huidige pier stamt uit 1961 en vormt een geliefde plek voor hengelaars en pelikanen.
Aan het prachtige, zestien kilometer lange zandstrand, staan veel appartementen, maar men heeft er wel geleerd van de fouten in Miami en Miami Beach: de bebouwing is evenwichtiger.

Indianen

Het Collier County Museum van Naples, gaat over de lokale geschiedenis. Er zijn veel voorwerpen te zien die bij opgravingen naar boven zijn gekomen, maar ook aan het geploeter van pioniers bij het ontsluiten van dit moerasgebied besteedt het museum aandacht. Er is een kopie te zien van een dorp van Seminole Indianen. ‘Seminole betekent ‘zwerver’ of ‘vluchteling’, een naam uit de achttiende eeuw voor indianen die zuidwaarts de Everglades binnenvluchtten vanwege de komst van Europese immigranten in hun gebied. In 1911 kregen deze indianen van de VS officieel recht op land, Daar leefden ze volgens hun eigen tradities verder, al beheren tegenwoordig Seminolen ook wel bingohallen.

Vlak bij Naples ligt het sinds 1960 als badplaats ontwikkelde Marco Island. Dit is het meest noordelijke eiland van de Ten Thousand Islands keten. De vele fraaie hotels hier vormen een goede basis om het westelijke deel van de Everglades te verkennen. Ook hier zijn bijzondere archeologische vondsten gedaan, sommige wel 3500 jaar oud. Verspreid over Marco Island liggen nog steeds de afvalbergen van schelpen en botten die getuigen van de levens van de Calusa-indianen in dit gebied.
Op www.marcoislandmarriott.com kun je met eigen ogen via een webcam de kwaliteit van de stranden zien!

More
articles