Justitia Pietas Fides MMDCLXVII

– Strategie. Op voorpagina’s worden nu al namen genoemd van mensen die in belangrijker districten ‘kiezerslijsten’ zullen ‘aanvoeren’? Trekkers en stoters? Zowel de politieke oppositie, de speculerende media, de huisvlijt binnen partijen, publiciteitshuizen die volgens ‘de wet van Berlusconi’ willen beïnvloeden, rotzooischeppers en aangestuurd executieve eliminatoren…, als ook de ‘eigen’ propagandisten die genoegzaam en welwillend mogen gooien en strooien met bepaalde namen, ‘baya’. Namen van geschikte en totaal ongeschikte elementen, vliegen door de atmosfeer. Voorspelbare ‘losers’ en ook bekender ‘boozers’, zitten er wetmatig bij! Zolang de personen die worden genoemd niet persoonlijk ontkennen, mag men ervan uitgaan, dat ze iets in het kansspel hebben gezet of in de melk te brokkelen hebben verkregen. Een casinochip als leidend middel, bijvoorbeeld. De goed geïnformeerde kiezer bepaalt uiteindelijk toch wel weer wie binnenkomt. Maar heeft men die juistere info in SU? Bij voorkeur en bij voorkeurstem (-men), zou de zaak kunnen worden beslecht. Niet met dat pathetische en infantiele namengeroep. Namen roepen is bij elke te houden verkiezing een soort discutabel en fenomenaal tijdverdrijf, om te kijken wie de opgeworpen bal wil vangen of erop af wenst te zweven. Bij de NPS is al decennialang bekend, dat wanneer men je naam in de lucht gooit (?), je politiek meteen morsdood bent. Zou ‘in politicis’, je daar meteen wel consequenties aan moeten verbinden. Voortijdig lijsttrekkers benoemen en lijsttrekkende pionnen, zijn vaker tegenwerkende polen, met een lading aan kortsluiting die bijna niet te evenaren is door de eventuele lijstduwer, in een situatie van wel willen(…), maar net niet genoeg gas in de brandstoftank hebben. Zien wat het allemaal wordt en of de voorzienigheid wederom zo, “tol” eist. “Wishful thinking & marginal styling’s in the making, so bun”. ‘Dipo’ de gedoodverfde lijntrekker in Parbo? Nog zo eentje, die volgaarne wel zou willen! De enige giga-lijsttrekker die voorspelbaar is geraakt, zal voorlopig in het meest cruciale van Wanica voorkomen. ‘Nowhere else’. Men heeft ook rekening te houden, met een aantal natuurwetten. En dan als enig punt van bezegeling, de stemgerechtigde die massaal en met voorkeur een opgeklopte kandidaat wel wenst te ondersteunen. Al staat die op de eerste of laatste plek. ‘Trafassi no sa musu fu de, bro’. Oké dan! Wat nu naar voren wordt geschoven, kan ook zo met een pennenstreek worden weggezet. Want coryfeeën als ene Heidweiller, een Essed of Sedney en meer van dat ‘eloquente aan spul’ uit het naaste van ons verleden (…), zijn bij lange na niet meer in de ‘poli poli’ aangeschoven. Maar Sranan heeft (…) nog, om geen namen te noemen en zich schuldig te maken aan de inmiddels gewraakte Berlusconi-achtige wetpaskwillen. ‘Demos Cratos’, in styling. Yu sabi toch?! http://www.merriam-webster.com/dictionary/democracy https://www.youtube.com/playlist?list=PLB419AF1D99CA144C

– Vijf jaar. Wat bracht vijf jaar A-BOPPIE het district Marowijne? Misschien moet de potentiële Surinaamse kiezer een bezoek brengen aan Moengo en daarna Albina of omgekeerd. Een niet te beschrijven en versmaden chaos, op basis van wette-/rechteloosheid en schending van ieder geschreven regel, zou tot de marginale mogelijkheden van waarneming kunnen toetreden. Over bewustwording en bewustzijn gebabbeld. Vergelijking kan ook geschieden, door Commewijne en dit keer dus niet welvarend Nickerie, in het te beoordelen pakket mee te nemen.

– Pijn. Dat ding schijnt wel erg veel pijn te doen. Politiek beladen dingetje, dat Charles Pahlad de paarse NDP liet voor wat ze eigenlijk was/is. De gehele familie Pahlad wordt nu in de tang genomen, om moreel/ethisch te worden afgeslacht? Kun je nagaan wat er kan gebeuren, als een ondervoorzitter zich vanwege het ‘opgemerkte en corrupte boevengedoe’ niet langer wenst te verenigen met een geoculeerde paarse entiteit en daaropvolgend na waarschuwingen wil terugtrekken. Het lijkt wel de nacht van de lange messen te moeten/willen worden in ons aller Switi Sranan. http://nl.wikipedia.org/wiki/Nacht_van_de_Lange_Messen

– Elo! Kledingtoelage van personeel in dienst bij het Academische Ziekenhuis Paramaribo in het gedrang en ook niet gegarandeerd? Zien wie straks onder garantiestelling van een zeker kabinet, poedelnaakt wordt uitgekleed! 25 Mei 2015.

– Verdwijntrucs. In de eerste weken van Februari 1980, verdwenen twee vogels uit de toen al politiek beladen ‘gezondheidszorg’, simultaan op een vliegtuig richting Miami. Minstens eentje nooit meer teruggezien, met een miljoenen aantal geëvaporeerde ziekenfondsgelden in NFL. Wie de schoen nog enigszins past, zette die onder het ledikantje.

– Vijf. Het is alweer vijf jaren geleden, dat het volgend artikel in ‘De Groene Amsterdammer’ verscheen. Ter herinnering aan de voorvechters van ‘gerechtigheid en vrede’ die ook door hun naasten en collega’s, tijdens het 08 December 1982 strafproces, werden verraden en uiteindelijk ernstig meineedgevoelig voor de dag kwamen. Voor een bordje linzensoep of misschien wel voor een paarse ‘dawed’. http://www.groene.nl/artikel/de-heer-bouterse-lust-ik-rauw

– Verschil. Inderdaad moet er verschil zijn. In Indonesië wordt een Nederlander die zich met ‘ecstasy’ bezighield, conform lugubere staatsmoord en dus vuurpeloton bedreigd. In SU wordt dat soortement aan ‘spul’, beloond met vooruitgeschoven positie(-s). Minister Koenders van Buitenlandse Zaken in Den Haag, probeert intussen –op allerlei manieren– te voorkomen, dat de executie van een Nederlander in Indonesië zondag doorgaat. Voor de ministerraad zei hij dat hij via allerlei kanalen, internationaal en tot op het hoogste niveau wil verhinderen, dat Ang Kiem Soei inderdaad ter dood wordt gebracht. Koenders benadrukte, dat het kabinet de doodstraf afkeurt en met afschuw van het bericht over de executie kennis heeft genomen. Ang Kiem Soei kreeg in 2003 de doodstraf voor betrokkenheid bij de productie van xtc. Samen met vijf anderen komt hij zondag voor een vuurpeloton. Koenders zei dat hij echt het maximale wil doen om het leven van de Nederlander te redden. Hij wilde niet veel kwijt over hoe hij precies opereert. “Er zijn allerlei manieren, zoals druk, overtuiging, samenwerking met andere landen en op het hoogste niveau onze mensen inzetten”. Onlangs lukte het Frankrijk om de doodstraf van een Fransman door Indonesië om te laten zetten, in een levenslange celstraf.

– Warzone. Het Belgische leger is beschikbaar om de politie bij te staan in antiterreur operatie(-s). Het Belgisch kabinet maakte op een persconferentie bekend, dat er 150 militairen klaarstaan. Zaterdag gaan enkele tientallen commando’s, drukke gebieden in Antwerpen beveiligen. Verder zullen meer burgers worden afgeluisterd en worden paspoorten ingenomen als verdachte personen een bedreiging voor de veiligheid van staat vormen. Sommige maatregelen staan in het regeerakkoord, maar worden vanwege de terreurdreiging versneld in-/uitgevoerd. De maatregelen zijn een reactie op de terreurdreiging in het zuidelijk gelegen buurland van Nederland. Donderdag werd in Verviers, een terreurcel opgerold die volgens het Federaal Parket (Openbaar Ministerie) politiemensen wilde elimineren.

– Probleem. Enkele handelsplatforms die zich richten op valutahandel lijden zwaar onder het besluit van de Zwitserse centrale bank om de koers van de frank los te laten. In Groot-Brittannië meldde Alpari, een relatief klein platform, dat het bedrijf de rekeningen niet meer kan betalen. Veel handelaren die via Alpari zaken deden, hebben grotere verliezen gemaakt dan ze tegoed hadden staan bij het bedrijf. Het platform draait nu op voor de extra verliezen. In de Verenigde Staten is FXCM, één van de grootste valutabrokers ter wereld, in de problemen. De koerstijging van de Zwitserse frank zorgde voor een verlies van enkele honderden miljoenen. Het bedrijf voldoet daarom mogelijk niet meer enkele kapitaaleisen, zo werd gemeld. FXCM zei bezig te zijn de kapitaalniveaus te verhogen. Voorbeurs staat het aandeel al bijna 90 procent lager.

– No sweat. De Nederlandse oliesector hoeft niet te rekenen op fiscale steun van het kabinet. Het investeringsklimaat is in deze sector namelijk betrouwbaar en stabiel. Dat laat het ministerie van Economische Zaken aan NU.nl weten. “De afdrachten aan de overheid worden daardoor niet verhoogd, als de olie- en gasprijzen hoog zijn en worden niet verlaagd als de prijzen laag zijn”, aldus een woordvoerder. De olieprijs is fors gedaald door een hoog aanbod en een lage vraag. In 2014 halveerde prijs voor een vat Brentolie en in 2015 zet de daling door. De huidige prijs, iets minder dan de 50 dollar, steekt schril af tegen het hoogtepunt van ruim 115 dollar in juni vorig jaar.

– Klari tori. De Spaanse oliemaatschappij Repsol ziet af van verdere pogingen om olie of gas bij de Canarische Eilanden te winnen. Na bijna twee maanden onderzoek concludeert de onderneming dat de omvang en de kwaliteit van de fossiele delfstoffen in het gebied onvoldoende zijn om tot winning over te gaan. Dat meldt dagblad El Mundo op de vrijdag. De milieuorganisatie Greenpeace heeft eind vorig jaar verwoed actiegevoerd tegen het onderzoek. De organisatie belaagde het schip waarmee Repsol proefboringen deed, de Rowan Renaissance. De Spaanse autoriteiten hebben toen het schip van Greenpeace, de Arctic Sunrise, enige tijd aan de ketting gelegd. Het schip mocht eind november na betaling van een borg van 50.000 euro weer de zee op.

Goudrpijs 16 januari

More
articles