Al-Attiyah dichtbij eindzege Dakar Rally

De eindzege van de Dakar Rally kan bij de auto de Qatarese coureur Nasser Al-Attiyah nauwelijks nog ontgaan. Attiyah, rijdend in een Mini, won gisteren in de elfde etappe voor de vijfde keer in deze Dakar Rally en verstevigde zijn koppositie in het algemeen klassement.
Naaste belager Giniel de Villiers uit Zuid-Afrika kijkt tegen een half uur achterstand aan.
Bij de trucks won de Nederlander Hans Stacey. Hij legde de relatief korte proef van 194 kilometer tussen Salta en Termas Rio Hondo in Argentinië als snelste af in zijn Iveco. Stacey, die in 2007 nog de Dakar Rally bij de vrachtwagens op zijn naam schreef, boekte zijn tweede dagwinst. Hij zegevierde ook in de eerste etappe. Landgenoot Gerard de Rooy, ook achter het stuur van een Iveco, finishte als tweede op 1.10 minuut achterstand. Hij bleef Eduard Nikolaev net voor. Die Russische trucker van Kamaz liep enkele minuten in op zijn landgenoot en klassementsleider Ayrat Mardeev. Diens marge aan kop is nog altijd ruim elf minuten.
Stacey en De Rooy zijn kansloos voor de eindzege. De dagwinnaar uit Best, in het dagelijks leven oliehandelaar, staat zesde op 2.33 uur van Mardeev.
Bij de motors won Joan Barreda de elfde etappe. De Spanjaard vierde in de proef over 357 kilometer tussen Salta en Termas Rio Hondo in Argentinië al zijn vierde dagsucces in de monsterrally.
In het algemeen klassement telt de Honda-rijder niet mee, want Barreda leed eerder in de rally groot tijdverlies. Zijn landgenoot Marc Coma is de grootste kanshebber voor de eindzege.
De KTM-crosser eindigde als zesde in de etappe en behield de leiding in de stand. Paulo Gonçalves kroop wel wat dichterbij.
De Portugees werd tweede in de proef op 17 seconden van Barreda en liep ruim 2 minuten in op Coma, die in het algemeen klassement nog maar 5.12 minuut voorsprong heeft op Gonçalves. De Dakar Rally eindigt zaterdag in Buenos Aires.

More
articles