Koning Vaval luidt carnaval Frans-Guyana in

‘Zijne Majesteit Koning Vaval’, is afgelopen zaterdag in Cayenne, de hoofdstad van Frans-Guyana, aangekomen. Hij werd groots verwelkomd in de Palmentuin in Cayenne. De komst van de carnavalskoning, die ook wel de carnavalsgeest, wordt genoemd, markeert het begin van het grote carnavalsfeest in het buurland. Er zal zes weken lang muziek worden gemaakt, worden gedanst, mooie kostuums worden aangetrokken.
Vaval arriveerde precies om 18:00 uur op het plein alwaar hij symbolisch het carnaval inluidde. Dit jaar leek de koning met zijn tentakels en zijn visknechten op de zeekoning Poseidon. Na de officiële lancering van het feest, trad de burgemeester van Cayenne op het podium om de symbolische sleutel van de stad te overhandigen. Daarna trok de stoet door alle straten, er is geen plek in de hoofdstad waar carnaval niet de toon zet.
De volgende dag, zondag, liepen de eerste carnavalsgroepen al dansend en zingend door de straten. Dat was het carnavalsdefilé, de eerste massale actie na de opening. De sfeer zat er goed in. Het publiek was in groten getale aanwezig en de verschillende organisaties, zoals Mayouri Tchô Neg, Kareno Paradise, Xoumax en Kassialata, hebben in hun carnavalskleding de straten van Cayenne opgevrolijkt. Door de feestvreugde was er niets te merken van de rouw waarin Frankrijk vorige week is gedompeld met een serie terroristische aanslagen. Carnaval in Frans-Guyana is het langste carnaval in de wereld. Iedere zaterdagavond zijn er in verschillende steden Toulouloudansavonden, gevolgd door zondagoptochten die tot in de kleine uurtjes kunnen duren.

More
articles