Justitia Pietas Fides MMDCLXIV

– Apprecieer. Waardeer de goede raad en wijs die in puur eigen en egocentrisch belang niet af. Of misschien weer wél, bij de stompzinnige en kortzichtige. Het begint misschien al bij het uitrijden van een poort en de teckel Snoes van de buurvrouw gaat eraan. Erger wordt het als de eigen pekinees Poki die aan het dochtertje cadeau werd gedaan, als een platgereden kikker te voorschijn komt. Dat ombouwen van een schepseltje, had eerder in de geest kunnen plaatsnemen, indien men tenminste genoegzaam wilde luisteren. Van de aan de eigen “ik” opgedrongen gemoed-/waantoestanden, moet je het nou eenmaal steeds vaker hebben. En dan die jongeman met zijn vriendin op een Yampie, die tegen de vlakte gaan en de botten steken daarna uit het vel? Cheers, mi boi!

– Venezuela. Het gaat erg goed met Venezuela. Een gerenommeerd restaurant moest sluiten en nu heeft ook McDonalds geen grondstoffen meer voor patatfrites. http://time.com/3656919/mcdonalds-venezuela-french-fry-shortage/?iid=obnetwork.

– ‘Self-righteousness’. Geerlings Simons onderhandelt niet over de vergaderagenda in De Nationale Assemblee. De drang om zaken als het Constitutioneel Hof eerstens te willen behandelen, hebben de bedenkelijke geur van een opdracht uit ander en problematischer bestuursechelon. Op eigen gezag wil Geerlings Simons wel de agenda uitbreiden met een ‘lokkertje’, in de verpakking van een Anti Corruptie Wet. Een populistisch (in-)zettertje. Kijken hoever DNA-voorzitter met die aan te zetten gein komt. Hopelijk niet, dat er een paardenmiddel, zoals een noodtoestand ‘ala’ Sam Polanen, wordt aangezet of afgekondigd evenzo aan de Guyana-optie. Want dan kunnen er meer van die zinloze ‘dinges’ gaan ‘gebeuren’, leert de geschiedenis van dit land Suriname nou eenmaal sinds 1980. Nationaal en dan internationaal, wederom in de ‘problemas’.

– ‘Tjuku tjuk’. Voor Tjallie Pahlad een absoluut afgewezen corrupt project. Treinstel van Jozefzoon gaat voor Tjallie in geen geval door. Nog minder dat gedoe met een Constitutioneel Hof, wat ge-/misbruikt zal worden om het 08 December 1982 proces tegen uitlokkers en moordenaars, verder uit te stellen. Elimineren van gewenste gerechtigheid…, kan echter nooit. Want elke nieuwe regering en verhevener parlementaire samenstelling, zal gelegenheidswetgeving cq. amnestiepaskwillen vernietigen en internationaal verantwoorde regelgeving aandragen en/of aannemen om gruwelmoordenaars wel doeltreffend voor het gerecht te brengen en ongestoord bij schuldbevinding veroordelen/vonnissen.

– Lackin. Wat doet Lackin in India? Of is dat ter compensatie van de kongsi’s die met de Volksrepubliek China en Celac zijn aangegaan? Maar misschien helpt Lackin de helikopters eindelijk naar Suriname vliegen. Je weet het maar nooit, met deze Suri-kissinger.

– Arrest. Een man ingedeeld bij een gewapende macht, zou zijn aangehouden in de case van een autobrand, waarbij de brandweer na blussen van het voertuig stoffelijke resten van een vrouw op de achterbank ontdekte.

– Vijf. Het is alweer vijf jaren geleden, dat op Haïti en dichtbij de hoofdstad Port au Prince, zich een aardbeving manifesteerde met allesvernietigende krachten. De eilandstaat heeft zich nimmer kunnen oprichten, uit de Apocalyps die zich daar voordeed. Op 12 januari 2010 (16:53 uur plaatselijke tijd), werd Haïti getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter. Een tsunami-alarm werd afgegeven voor Haïti en omliggende eilanden, maar werd later weer ingetrokken. De beving werd gevolgd door meerdere naschokken, met op 20 januari een zeer grote naschok van 6,1 op de schaal van Richter. Diezelfde dag waren er volgens de Haïtiaanse overheid 75.000 mensen in massagraven begraven en dezelfde overheid schat dat de aardbeving aan 100.000 tot 200.000 mensen het leven heeft gekost. 1,5 miljoen mensen zijn dakloos geworden. Tijdens zijn pre-Golden Globes benefietgala heeft Sean Penn in het afgelopen weekeinde, nog eens 6 miljoen US-dollar opgehaald voor Haïti. De acteur organiseert jaarlijks dit vier uur durende gala in het luxe hotel Montage Beverly Hills en nodigt hiervoor al zijn rijke en bekende vrienden uit. Sean Penn richtte de J/P Haitian Relief Organization op na de aardbeving in Haiti vijf jaar geleden. De opbrengst van het gala gaat naar de nog steeds voortdurende opbouwwerkzaamheden daar. “De hulp is nodig”, vertelt Penn aan “E! Online”. “Als er in een gebied een grote ramp of conflict is, gaat er een grote geldstroom heen van organisaties als die van ons. Deze stroom droogt vervolgens weer vrij snel op als je in een ontwikkelingsfase komt, dus deze avond is essentieel om dat werk voort te zetten”. Penns vriendin Charlize Theron was ook op het gala aanwezig, evenals Bill Clinton, Reese Witherspoon, Selma Hayek, Ben Stiller en Pamela Anderson. Chris Martin van Coldplay klom op het podium voor een optreden.

– Justice. De ABOP-bewindvoerder op MinJusPol, Ed. Belfor, moet bij gerechtelijk vonnis verontschuldigingen aanbieden aan ondernemer Ram Jhauw. De bewindvoerder op het ministerie ligt al tijden in conflict met de onderneming Surishopping en eigenaar Jhauw, ter zake de discutabele aanbesteding en gunning van brandweermaterialen die moesten worden ingevoerd. Aangegeven correcties, vliegen Belfor dezer dagen om de oren. Ook vanuit het partijpresidium van ABOP moet Belfor zich nu onthouden van aanvallen op voormalig minister van Justitie & Politie en VHP-voorzitter Chan Santokhi.

– Vraag. De vraag rijst dezer dagen of een bestuursmandaat van een willekeurige regering in de Republiek Suriname, niet moet worden teruggebracht naar vier jaren (…), gegeven het feit, dat al na drie jaren zich grote problemen beginnen voor te doen. In het bijzonder de ervaringen met NDP-‘plus’ regeringen of van gelijkstuitende signatuur.

– Tres. Driemaal wist Cristiano Ronaldo uit Portugal, de Gouden Bal van de FIFA in de wacht te slepen en liet deze –in 2014– Neuer van Duitsland en Messi van Argentinië achter zich.

– Clooney. Zijn er presidentiële plannen. Het gonst wederom van geruchten rond George Clooney en zijn bruid Amal. Of de hoogintelligente acteur nu wel een gooi zal doen of durft nemen, naar het presidentschap van de USA? ‘Presidential stuff, so bun…’. Intussen gaat hij de wereld rond, met op zijn borst een ‘pin’ die aangeeft: “Je suis Charlie…”.

– Overweldigend. Rond de opening van het meest authentieke partijcentrum in Nickerie, heeft de VHP een buitengewoon succesvol weekeinde gehad. Harde noten werden door een batterij aan sprekers, sympathisanten en gedreven propagandisten gekraakt. Het gaat evenals bij overige Front-partners, nu wel zeer goed voor de wind…, liet men de samenleving vanuit het westen en oosten weten. Vanuit het westen laat Santokhi een boodschap van en voor bevrijding aandrijven. Een verzameling visionaire partijen ‘koesterend’, voor een gewenst: “Libertad”!

– Somo. Hij zit vol revanchistische ideeën. Wil een ‘motie van wantrouwen’ tegen Bouterse indienen? Zal niet anders dan een virtueel signaal blijken. Stelt Somo zich wel meer de vraag, als in ernstiger geval de zaak wordt afgewezen en dat daarmee Bouterse weer aan enige kracht mag winnen? Misschien verwelkomt Bouterse wel zo een ‘contest van wantrouwen’, nu de HR hem weer liet vallen. Geeft hem ongevraagd zekere vormen aan duidelijkheid…, of ook weer niet!

– Elton. Een zoon van de ABOP voorzitter laat de rechter weten, ‘niets’ van de lading cocaïne in zijn bagage af te weten. Een bij de arrestatie betrokken politieman verklaarde ten overstaan van de strafrechter, geheel andere waarnemingen.

– Nickerie. Naast de aangelengde en gedocumenteerde corruptie, aangetroffen in Nickerie, weet de VHP ook voldoende positiever elementen aan te wijzen en ontwikkelingspotentie aan te treffen. Het vliegveld van Nieuw Nickerie is daar maar eentje van.

– Panka. De fractieleider van de NDP en megacombinatie –voor zover die nog bestaat– geeft toe, dat de tijd voor supplementaire begrotingen wettelijk is geëxpireerd. De zaak zit dus moervast. Men zal een ‘modus vivendi’ moeten zoeken om de begroting voor de algemene verkiezingen 2015 los te krijgen. Een enkel DNA-agendapunt…, misschien? Met een onwillige voorzitter van DNA, zal dat wel weer blijken onwenselijk te zijn!

– HR wijst af. Probleem erbij voor DDB. De Hoge Raad van Nederland, het allerhoogste gerechtshof in de Nederlanden, houdt vast aan eerder uitspraak in het herzieningsproces Desiré Delano Bouterse, dat werd aangestuurd door Inez Weski. Eerder werd Abraham Maarten (Bram) Moszkowicz teruggewezen. NOS.nl: De Hoge Raad heeft een herzieningsverzoek van de Surinaamse president Desi Bouterse afgewezen. De advocaat van Bouterse had het verzoek ingediend omdat de Surinaamse president in 1999 op basis van een valse verklaring zou zijn veroordeeld voor drugssmokkel. Bouterse werd toen bij verstek veroordeeld tot 11 jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de smokkel van bijna 500 kilo cocaïne van Suriname naar Stellendam. Die veroordeling was voornamelijk gebaseerd op een verklaring van kroongetuige Patrick L. Deze Belg legde zijn verklaring af in ruil voor strafvermindering. Hij is inmiddels van zijn verklaring teruggekomen. Onbetrouwbaar onderzoeksmateriaal. Volgens de Hoge Raad is bij het indienen van het herzieningsverzoek niet duidelijk gemaakt waarom de kroongetuige zijn verklaring heeft ingetrokken. “Deze nieuwe verklaring levert dan ook geen grond op om aan te nemen dat eerdere verklaringen onjuist waren…”, aldus de Hoge Raad. De advocaat van Bouterse, Inez Weski, stelde verder dat de veroordeling van Bouterse berust op onbetrouwbaar onderzoeksmateriaal. De Hoge Raad vindt dat ze deze aanname niet heeft gemotiveerd. Het is niet de eerste keer dat een herzieningsverzoek van Bouterse wordt afgewezen. Een eerder verzoek in 2003 werd ook al afgewezen.(Nos.nl). NRC.nl: De Hoge Raad heeft vandaag (Red. DW: dinsdag 13 januari 2015) een herzieningsverzoek afgewezen van de in Nederland bij verstek wegens handel in cocaïne tot elf jaar celstraf veroordeelde Desi Bouterse. Het was de derde keer dat Bouterse, sinds 2010 president van Suriname, probeerde via de hoogste rechter zijn drugsveroordeling uit 2000 ongedaan te maken. In mei vorig jaar diende advocaat Inez Weski namens Bouterse na jarenlange voorbereiding een herzieningsverzoek in. Volgens haar heeft de kroongetuige in de strafzaak, de Belg Patrick van L., laten weten dat hij onder druk van het Openbaar Ministerie in de strafzaak een valse belastende verklaring heeft afgelegd. De getuige had gezegd dat Bouterse betrokken was bij een transport van 474 kilo cocaïne dat in 1997 in de haven van Stellendam werd onderschept. Volgens Weski deed de getuige dit omdat hem door het OM allerlei nooit geopenbaarde gunsten zijn toegezegd. Hij heeft zijn eerdere verklaringen nu bij de notaris herroepen. De Hoge Raad zegt nu: “Bij een aanvraag tot herziening moet duidelijk worden gemaakt waarom een getuige terugkomt op eerdere verklaringen. Redenen voor het terugkomen op eerdere verklaringen worden in deze aanvraag niet gegeven. Daarom levert deze nieuwe verklaring geen grond op om aan te nemen dat de eerdere belastende verklaringen onjuist zijn”. GRONDEN VOOR HERZIENING AFGEWEZEN. In de herzieningsaanvraag wordt verder gesteld dat de veroordeling berust op onbetrouwbaar onderzoeksmateriaal en worden twijfels opgeworpen over de integriteit van het politieonderzoek. Deze aannames zijn niet gemotiveerd. De Hoge Raad volstaat daarom met de vaststelling dat de rechter destijds bekend was met het dossier waarvan het politieonderzoek deel uitmaakt. Andere ook nu weer aangedragen gronden voor herziening werden in de eerdere verzoeken al afgewezen. De beslissing van de Hoge Raad is slecht nieuws voor Bouterse die dit jaar hoopt te worden herkozen als president van Suriname. Tot zover NRC.nl Zie ook: http://www.volkskrant.nl/binnenland/van-bouterse-tot-brard-de-spraakmakende-zaken-van-bram-moszkowicz~a3339667/ http://www.volkskrant.nl/binnenland/van-bouterse-tot-brard-de-spraakmakende-zaken-van-bram-moszkowicz~a3339667/ https://www.youtube.com/watch?v=bu5ZwECyMzU http://www.ad.nl/ad/nl/5601/TV-Radio/article/detail/1889162/2011/02/10/Moszkowicz-verbiedt-beelden-van-zijn-dansje-met-Bouterse.dhtml

– “Je suis Charlie”. De wapens die zijn gebruikt bij de terreuraanslag in Parijs van vorige week kwamen uit het buitenland. De autoriteiten zijn dringend op zoek naar de geldschieter(s) die achter de aanslag zitten, zei de Franse politie tegen persbureau AP. Volgens Christophe Crepin van de Franse politievakbond duidt de waarde van de wapens op een georganiseerd netwerk. Zes mensen die worden verdacht van medewerking aan de aanslag in Parijs zouden nog niet zijn opgepakt, onder wie een man die zou rondrijden in de auto van Hayat Boumeddienne, de weduwe van een van de aanslagplegers. Volgens een politieagent zou het netwerk uit zo’n acht tot tien mensen bestaan. Ook Boumeddiene zelf wordt nog gezocht door de Franse veiligheidsdiensten. De 26-jarige vrouw vloog begin deze maand naar Turkije en stak volgens Turkse inlichtingendiensten daarna de grens met Syrië over. Boumeddienne is de echtgenote van Amedy Coulibaly nu wijlen, die afgelopen donderdag een agente doodschoot en vrijdag mensen gijzelde in een supermarkt.

More
articles