Europa en Azië kiezen voor Ronaldo

Gouden Bal-winnaar Cristiano Ronaldo kreeg verreweg de meeste stemmen uit Europa en Afrika, zo blijkt uit een analyse door NU.nl van het stemgedrag van de captains en bondscoaches. Liefst 63 procent van de aanvoerders uit Europa en Afrika had Ronaldo op één gezet.
Messi, die tweede werd in de verkiezing, bleef in Europa steken op een schamele één procent in de categorie ‘eerste plaatsen’. Alleen Zlatan Ibrahimovic gaf de voorkeur aan zijn voormalige ploeggenoot bij FC Barcelona.
Ook de Aziatische, Afrikaanse en Noord- en Midden-Amerikaanse captains stemden massaal op Ronaldo, al was zijn overmacht daar minder groot dan in Europa en Afrika. De 29-jarige dribbelaar van Real Madrid bleek echter minder geliefd in Oceanië en Zuid-Amerika.
De aanvoerders van deze continenten stemden zelfs vaker op Messi, terwijl Manuel Neuer in Oceanië en Zuid-Afrika niet veel onder hoefde te doen voor de aanvallers.
Bij de Europese coaches liet Messi evenmin een onuitwisbare indruk achter in 2014. De 27-jarige Argentijn kreeg niet meer dan vier procent van de stemmen en moest daarmee ruimschoots zijn meerdere erkennen in Ronaldo (51 procent) en Neuer (22 procent), terwijl Arjen Robben hem met zijn acht procent ook aftroefde.

De keuzeheren in de andere continenten gaven Messi iets meer stemmen dan hun Europese collega’s, maar nergens kwam hij in de buurt van Ronaldo. Ook de Zuid-Amerikaanse en Oceanische coaches opteerden voor Ronaldo, waar de captains van deze landen meer gecharmeerd waren van Messi.
Robben sleepte in totaal dertien eerste plaatsen in de wacht bij de aanvoerders en coaches. De Nederlander, die als vierde eindigde, kreeg tien stemmen van de keuzeheren en drie stemmen van de aanvoerders. Voor Ronaldo is de FIFA Ballon d’Or de tweede op rij en de derde sedert 2008.
De aanvaller kreeg 37,66 procent van de stemmen. Messi eindigde met 15,76 procent op de tweede plaats en Neuer pakte met 15,72 procent het brons. Er werden door spelers uit 58 verschillende landen bijna 23.000 stemmen uitgebracht. De drie genomineerden haalden logischerwijs ook het FIFAPro Elftal van het Jaar, die eerder op de maandagavond bekend werd gemaakt.
Ronaldo was in 2014 goed voor 61 doelpunten en 21 assists in zestig officiële wedstrijden voor club en zijn land Portugal. Hij won bovendien de Champions League en het WK voor clubteams. Viervoudig winnaar Messi kwam in het afgelopen kalenderjaar tot 58 goals en 22 assists, maar greep naast alle prijzen. Messi werd op het WK wel tweede met Argentinië Neuer pakte met Bayern de dubbel en werd bovendien wereldkampioen. Robben eindigde met 7,17 procent van de stemmen als vierde. Bij de vrouwen werd Nadine Kessler gekozen tot beste voetbalster van de wereld. De aanvallende middenvelder van VfL Wolfsburg en het Duitse nationale elftal kreeg 17,52 procent van de stemmen en bleef daarmee meervou-dig winnares Marta (14,16 procent) voor. Ab-by Wambach eindigde als derde, met 13,33 procent van de stemmen.
Messi kon leven met het feit dat Ronaldo hem aftroefde, terwijl Neuer zich ook zeker geen verliezer voelde.
“Ronaldo heeft een geweldig jaar gehad, hij verdient de titel”, zei Messi na de ceremonie in Zürich.
De vedette van FC Barcelona liep zijn vijfde Gouden Bal mis, maar hij liet weten dat het behalen van individuele prijzen niet zijn belangrijkste doel is. “Ik kan alleen maar proberen een goed jaar te hebben en titels te winnen met Barcelona”, aldus Messi, die zelf stemde op Angel Di Maria, Andres Iniesta en Javier Mascherano. “Dat is mijn enige zorg, niet of ik een vijfde Gouden Bal win.”

Manuel Neuer (Bayern München, Duitsland), Lionel Messi (Barcelona, Argentinië) en Cristia-no Ronaldo (Real Madrid, Portugal) waren de top drie genomineerden.
Manuel Neuer (Bayern München, Duitsland), Lionel Messi (Barcelona, Argentinië) en Cristia-no Ronaldo (Real Madrid, Portugal) waren de top drie genomineerden.

Neuer werd niet de tweede doelman na Lev Yashin die de Gouden Bal in de wacht sleepte, maar de keeper van Bayern München was al blij met de nominatie. “Dit is een goed resultaat voor mij”, zei Neuer over zijn derde plaats. “Tweede of derde is mij om het even. Ik heb een fantastisch 2014 beleefd.”
Ronaldo kon zich maar moeilijk voorstellen dat hij voor de derde keer in zijn loopbaan de Gouden Bal had gewonnen.
“Ik had nooit gedacht dat ik de Gouden Bal drie keer zou winnen. Ik hoop dat het hier niet bij blijft en dat ik Messi nog in kan halen, maar ik ben er niet door geobsedeerd.”
Ronaldo stak zijn ambitie op het FIFA-gala in Zürich niet on-der stoelen of banken. “Ik wil de geschiedenisboeken in gaan als de beste. Dat kun je alleen bereiken door iedere dag hard te werken.”
Ronaldo kroonde zich dit jaar zowel tot topscorer van de Champions League (met een recordaantal van 31 doelpunten) als de Primera Division.
De aanvaller van Real Madrid realiseerde zich dat 2014 een bijzonder jaar voor hem was.
“Zowel in teamverband als voor mij persoonlijk was het een onvergetelijk jaar.”
“Dit is iets unieks en dat maakt me gelukkig. Het geeft me motivatie om om zo door te gaan en nog meer prijzen te winnen.”
Met zijn derde Gouden Bal schaart Ronaldo zich in een uiterst select gezelschap. Alleen Johan Cruijff, Michel Platini, Marco van Basten en Messi gingen hem voor.
Vermeldenswaard is dat Messi en Ronaldo niet op elkaar hebben gestemd.
Ronaldo, die als aanvoerder van Portugal mocht stemmen, koos voor Real Madrid-verdediger Sergio Ramos. Ook zijn tweede en derde stem gingen naar ploeggenoten van de ‘Koninklijke’: Gareth Bale en Karim Bezema.
Messi’s eerste stem, die vijf punten waard was, ging naar zijn landgenoot Angel Di Maria. De captain van de Argentijnen koos verder voor FC Barcelona-ploegmaat Andres Iniesta (3 punten) en zijn land-genoot Javier Mascherano (1 punt).
Mascherano kreeg zelfs de meeste punten van de Engelse bondscoach Roy Hodgson. Hij koos verder voor Philipp Lahm en Manuel Neuer. De Portugese bondscoach Fernando Santos koos zoals verwacht voor Ronaldo. Arjen Robben was zijn nummer drie. De Argentijnse bondscoach Gerardo Martino koos louter voor landgenoten: Messi, Di Maria en Mascherano.
Naast de nationale aanvoerders en bondscoaches mocht van ieder land ook een vertegenwoordiger van de media stemmen.

COACH VAN HET JAAR

De Duitse bondscoach Joachim Löw (l) werd coach van het jaar. Hij vond dat Philipp Lahm (r) de beste voetballer is.
De Duitse bondscoach Joachim Löw (l) werd coach van het jaar. Hij vond dat Philipp Lahm (r) de beste voetballer is.

Joachim Löw werd verkozen tot Coach van het Jaar. De 54-jarige Duitser maakte zijn va-derland afgelopen zomer in Brazilië wereldkampioen en dat was voor die Mannschaft de eerste prijs in achttien jaar tijd. Löw troef-de Carlo Ancelotti en Diego Simeone af in de verkiezing. Louis van Gaal werd met 3,15 procent van de stemmen zesde.
Löw staat sinds juli 2006 aan het roer bij Duitsland, maar moest even wachten op zijn eerste grote succes. In 2008 werd de EK-finale verloren en op de toernooien van 2010 en 2012 kwam men niet verder dan de halve finale. De kritiek op Löw zwol dan ook aan, maar afgelopen zomer werd Duitsland dus voor de vierde keer in de geschiedenis wereldkampioen.
“Maar ik ben geen bijzondere speler”, zei de ex-trainer van onder meer Fenerbahçe en VfB Stuttgart na het ontvangen zijn prijs. “Dit is wel een grote eer, de kers op de taart. Ik heb het geluk gehad dat ik onder geweldige omstandigheden heb mogen werken, met topspelers. bovendien zie ik al mijn Duitse trainerscollega’s als Trainer van het Jaar. Zij hebben ervoor gezorgd dat de spelers die ik tot mijn beschikking had op het WK, zo goed waren.” Ancelotti won met Real Madrid de Champions League en Simeone maakte Atlético Madrid landskampioen.
Voor Löw is Philipp Lahm echter de beste voetballer van het afgelopen decennium. De bondscoach van wereldkampioen Duitsland is van mening dat de verdediger annex middenvelder van Bayern München meer krediet verdient dan Ronaldo en Messi. “Hij heeft op drie WK’s geweldig gepresteerd, in 2006, 2010 en 2014, en won eenmaal de wereldbeker”, verklaarde Löw. “Zo’n speler is de beste van de laatste tien jaar.”

DOELPUNT VAN HET JAAR

De Colombiaan James Rodríguez van Real Madrid won de Pus-kás Award voor doelpunt van het jaar.
De Colombiaan James Rodríguez van Real Madrid won de Pus-kás Award voor doelpunt van het jaar.

Het doelpunt van James Rodríguez werd gekozen tot treffer van het jaar. De Colombiaan was op het WK in Brazilië op schitterende wijze trefzeker tegen Uruguay. Hij nam de bal op zijn borst aan en volleerde het leer met zijn linker in de kruising.
De wondervolley van Rodríguez van Real Madrid was goed voor 42 procent van de stemmen, terwijl de Ierse Stephanie Roche 33 procent kreeg. Zij scoorde op schitterende wijze namens Peamount United tegen Wexford Youths. Op de derde plaats eindig-de het doelpunt van Robin van Persie. De aanvaller maakte op 13 juni, in de eerste groepswedstrijd op het WK, het eerste doelpunt van het Nederlands elftal tegen de regerend wereldkampioen. Echter was het James Rodríguez die er met de Puskás Award vandoor ging. Van Persie kopte de bal na een hoge voorzet van Daley Blind met een prachtige zweefduik over doelman Iker Casillas. Hij leidde daarmee de sensationele overwinning van Oranje in: 5-1. Van Persie kreeg echter slechts elf procent van de stemmen.

More
articles