Jaaroverzicht Buitenland Augustus 2014

Wat zich in het afgelopen jaar in het buitenland heeft voltrokken, werd dagelijks voor een groot deel door de media aan de gemeenschap gepresenteerd. In bepaalde delen van de wereld waren de gebeurtenissen zeer schokkend als we alleen maar denken aan de conflicten in Irak, Afghanistan, de Gazastrook en Syrië. In Irak en Syrië deden de strijders van de Islamitische Staat (IS) van zich horen door grote delen van Irak gewapenderhand over te nemen en hun strijd uit te breiden tot in Syrië. Buitenlandse gijzelaars werden onthoofd en deze gruwelijke daad werd via televisiebeelden aan de wereldgemeenschap getoond. In Afrika deed de islamitische beweging, Boko Haram, van zich horen door middel van tal van ontvoeringen en moordpartijen. In Pakistan werden er moordaanslagen gepleegd waar veel ongewapende burgers het slachtoffer van werden. In de Verenigde Staten van Amerika verloren de democraten hun meerderheid in de Senaat en werden de republikeinen hierdoor heer en meester in het Congres. President Obama kan de hem nog resterende twee jaar van zijn termijn als staatshoofd  zeer moeilijk gemaakt worden door de republikeinen. Kort voor het eind van 2014 maakte president Obama bekend dat er een gewijzigd beleid ten opzichte van Cuba zal worden gevoerd. De Amerikaanse president gaf hierbij aan dat de sancties, die 50 jaar hebben geduurd, niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd. De drastisch dalende olieprijs heeft in het laatste kwartaal van 2014 olieproducerende landen, wier economie volledig rust op een hoge olieprijs, in grote problemen gebracht. Venezuela op het westelijk halfrond balanceert thans op de rand van een bankroet door de sterk verlaagde internationale prijs voor een vat ruwe olie. In 2014 stortten twee passagierstoestellen van Malaysia Airways neer. Eén verdween vanuit Maleisië naar Beijing van het radarscherm en werd ondanks grootschalige zoekacties in de Indische Oceaan nimmer teruggevonden. Een ander toestel van Malaysia Airways werd nabij de grens van Oekraïne en Rusland door een luchtdoelraket neergeschoten. Alle passagiers kwamen hierbij om het leven.  Nog kort voor het eind van 2014 verongelukte een passagiersvliegtuig van Air Asia. Het toestel kwam neer in de Javazee. Om een goed overzicht van het buitenlands nieuws te krijgen, verzamelde onze redactie het volgende voor onze lezers: 

AUGUSTUS

Meer dan 60 Nederlanders en Australische experts zijn aangekomen bij de wrakstukken van de neergehaalde Boeing in Oost-Oekraïne. ‘Bergingswerk begint onmiddellijk’, meldt de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die het konvooi begeleidde. Het gaat om 70 experts die op enkele plekken in het rampgebied zoekacties zullen uitvoeren.

Een toenemend aantal joodse gezinnen zegt weg te willen uit Nederland vanwege het toenemend antisemitisme. Ze voelen zich onveilig en krijgen op straat verwensingen en bedreigingen naar hun hoofd.

De Oekraïnse legerleiding wil dat burgers worden geëvacueerd uit Donetsk, Loehansk en Horlivka. De steden in het oosten van het land zijn in handen van separatistische rebellen die door het Oekraïnse offensief lijken te worden teruggeworpen op deze bolwerken. Om de rebellen te verslaan, moet het leger de steden innemen.

De president van Liberia roept de noodtoestand in het land uit om de uitbraak van ebola te bestrijden. De epidemie vormt een bedreiging voor de nationale veiligheid. De maatregel is nodig voor ‘de bescherming van de levens’ van de burgers in Liberia. De noodtoestand is direct ingegaan en geldt 90 dagen.

De Amerikaanse luchtmacht voert luchtaanvallen uit op artelleriestellingen van extremisten van de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS). Het bombardement komt nadat de Amerikaanse president Barack Obama nog had aangekondigd luchtaanvallen op de IS te hebben goedgekeurd.

Rusland trekt 45.000 man samen bij de grens met Oekraïne. De troepen worden ondersteund door 160 tanks, 1360 pantservoertuigen, 390 artilleriesystemen, bijna 150 raketsystemen, 192 gevechtsvliegtuigen en 137 aanvalshelikopters.

Een onbekend aantal gedetineerden zijn ontvlucht uit de Croix-des-Bouquets, een gevangenis iets buiten de hoofdstad Port-au-Prince. De massale ontvluchting is het resultaat van een complot dat van binnenuit is beraamd en uitgevoerd.

Het ministerie van Defensie onderzoekt of Nederland mee kan doen met het strategisch transport van goederen voor Noord-Irak, dat kan al dan niet in Europees verband via het EATC, een internationaal commandocentrum. Ook heeft het kabinet 4 ton extra aan het Rode Kruis bijgedragen om noodhulp te kunnen verlenen aan de bedreigde gebieden in Irak.

Geert Wilders wordt opnieuw bedreigd, ditmaal door de Pakistaanse Taliban. Een online magazine toont een filmpje met een foto van de PVV-leider, waar een kogel doorheen wordt geschoten.

Aanhangers en tegenstanders van de op een zijspoor gazette Iraakse premier Nuri al-Maliki zijn slaags geraakt in de stad Samarra, circa 100 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bagdad, daardoor is zeker één dode gevallen.

De Verenigde Staten hebben de levering van een lading raketten voor Israëlische gevechtshelikopters tegengehouden. Het gaat om zogeheten `Helifire-raketten’ die kunnen worden afgevuurd door Apache-gevechtshelikopters. De levering werd gestopt tijdens het zware offensief de afgelopen tijd van Israël in de Gazastrook waarbij veel burgerslachtoffers zijn gevallen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt op basis van medewerkers in West-Afrika dat de omvang van de ebola-uitbraak met het aantal gemelde doden sterk wordt onderschat. Het dodental als gevolg van de ebola-uitbraak stijgt naar zeker 1069.

De Indonesische president, Susilo Bambang Yudhoyono, roept zijn landgenoten op zich niet te laten beinvloeden door de ideologie van de soennitische terreurgroep Islamitische Staat (IS). Yudhoyono noemde IS een ‘sektarische groep’ en ‘een bedreiging voor de identiteit’ van Indonesië.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt in met sancties tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat, het al-Nusra Front en andere islamitische militanten. Zes personen ziijn op een zwarte lijst gezet omdat ze de organisaties financieren en wapens leveren.

Nederland doet er alles aan om een eerste vliegtuig met hulpgoederen voor de yezidi’s in Noord-Irak te laten vertrekken. Mogelijk dat er meerdere vluchten plaatsvinden om water, dekens en voedsel naar Irak te vervoeren.

De Europese Unie komt tuinbouwers tegemoet die nadelige gevolgen ondervinden van het Russische invoerverbod op hun producten. Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos, kondigde aan 125 miljoen euro uit te trekken voor het uit de markt halen of niet oogsten van een groot aantal tuinbouwproducten, zoals tomaten, appels en peren, wortelen, druiven en komkommers.

Het kabinet moedigt bedrijven die hun activiteiten naar het buitenland hebben verplaatst, aan terug te keren naar Nederland. Het ‘zet fors in op het verder versterken van het vestigingsklimaat’ door te investeren in innovatie, duurzaamheid en onderwijs.

De Islamitische Staat (IS) geeft een video vrij waarin het schijnbaar de Amerikaanse journalist, James Wright Foley, onthoofdt. De video van de extremitische groepering is gericht tegen het optreden van de Verenigde Staten tegen IS. De inlichtingendiensten werken zo snel als ze kunnen om de authenticiteit vast te stellen.

In Liberia wordt een avondklok ingesteld om te voorkomen dat het ebolavirus zich nog sneller verspreidt. Mensen mogen niet meer de straat op tussen 21.00 uur ‘s avonds en 06.00 uur ‘s ochtends.

De minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, laat vanuit Kiev weten dat Nederland ‘vastberaden’ toegang blijft krijgen tot de rampplek in Oekraïne waar vlucht MH17 ruim een maand geleden neerstortte. Op dit moment blijft de situatie op de plek ‘onverminderd zeer onrustig en gevaarlijk’.

De militante Palestijnse organisatie, Hamas, executeert 18 mensen die met Israël zouden hebben gecollaboreerd. In het zwart geklede beulen schoten zeven geboeide slachtoffers dood op een centraal gelegen plein in Gaza-stad. De hoofden van de schutters en verdachten waren bedekt.

Minister Lodewijk Asscher, verantwoordelijk voor het integratiebeleid, zegt dat het kabinet haatzaaien door imams wil tegengaan en sleutelfiguren in de moslimwereld wil inzetten om te voorkomen dat jongeren radicaliseren. Asscher reageert daarmee op de steunbetuigingen van een groeiende groep moslimjongeren voor de terreurdaden van IS, onder meer tijdens demonstraties in de Haagse Schilderswijk.

Het centrum van Peru is getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,4 op de schaal van Richter. De beving vond plaats op 42 kilometer ten noordoosten van Tambo, op 58,9 kilometer diepte.

Minister Liliane Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), maakt bekend dat het kabinet voor 6,5 miljoen euro extra noodhulp aan de bevolking in Noord-Irak geeft. Het grootste deel van de hulp, 5 miljoen euro, is bestemd voor het Rode Kruis.

Duizenden Russische soldaten vechten mee met de pro-Russische rebellen tegen het Oekraïnse leger, sommigen hebben zelfs verlof genomen bij het Russische leger om te kunnen vechten in Oekraïne.

Het aantal Amerikanen dat zich heeft aangesloten bij strijders van de Islamitische Staat (IS) en andere rebellengroepen in Syrië is sinds januari dit jaar bijna verdubbeld. Sinds het begin van de burgeroorlog 3 jaar geleden, hebben nu ruim 100 Amerikanen zich aangesloten bij de opstandelingen.

De Verenigde Naties (VN) gaan de Ghanese hoofdstad Accra gebruiken als uitvalsbasis voor de bestrijding van ebola in het westen van Afrika.

Een olietanker met aan boord een miljoen vaten ruwe olie is in de Golf van Mexico van de radar verdwenen. Er is geen sprake van een scheepsramp, mogelijk schakelde de bemanning van de zeereus United Kalavrvta, die onder Iraaks-Koerdische vlag vaart, het AIS-volgsysteem moedwillig uit wegens een dispuut met Irak over de export van olie.

 

More
articles