Jaaroverzicht Binnenland Augustus 2014

In onze oudejaarseditie maken wij al decennialang een aanvang met de publicatie van een overzicht van de meest relevante gebeurtenissen in de verstreken twaalf maanden. Een heel werk dat vele weken in beslag neemt. Het afgelopen jaar kende, zoals elk jaar, hoogte- en dieptepunten. In de politiek zagen we ontwikkelingen die als niet bepaald positief kunnen worden aangemerkt. Onder meer werd de politieke partner, Pertjaja Luhur, door de president uit de coalitie gezet. Deze ontwikkeling heeft tot gevolg dat er binnen het parlement nog nauwelijks kan worden vergaderd door het steeds optredend quorum gebrek. Beslist een hoogtepunt was de opening van de nieuwe raffinaderij van Staatsolie, een zeer grote prestatie van de directie van dat bedrijf en al zijn medewerkers. Ook de start van de mijnactiviteiten van Surgold in het Nassaugebied, mag niet bij de introductie van het jaaroverzicht als zeer positieve ontwikkeling voor Suriname worden weggelaten. Teveel zaken die zich hebben voorgedaan om ze in de aanhef van deze verzameling aan te halen. In de komende dagen zullen we steeds een deel van dit verslag aan onze lezers presenteren. We verzamelden het volgende: 

AUGUSTUS 2014

De regering is een heksenjacht gestart op het bedrijfs-leven. Er worden verwoede pogingen gedaan om meer belastingen te genereren, om de beloofde projecten uit te voeren.

Bij de Ayoko Kazerne van het Nationaal Leger te Zanderij is het pantsermonument onthuld in het bijzijn van onder meer de bevelvoerder van het Nationaal Leger, generaal Ronnie Benschop en minister van Defensie, Lamure Latour.

Agent Georgio Rasoelbaks brengt zijn vader, waarnemend-president van het Hof van Justitie (HvJ) Iwan Rasoelbaks, enorm in verlegenheid. De jonge aspirant-agent van politie wordt ervan verdacht deel te hebben aan verschillende strafbare feiten. Hij is op grond daarvan door collega’s gearresteerd.

De werkers van de Esther Stichting pakken het werk wederom op, maar werken niet later dan tot 12 uur ‘s middags. Daarna leggen ze het werk neer. Ze zijn nog ontevreden over tal van zaken. Het personeel van de linnenkamer, de schoonmaaksters, de tuinlieden en de bewakers, hebben na het werk hun stem laten horen, waarna ze het werk neerlegden.

Het overall criminaliteitscijfer over het eerste halfjaar van 2014 is stijgende ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, een uitzondering daargelaten. Zo blijkt uit de halfjaarlijkse criminaliteitsinfo die naar buiten is gebracht door de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname (PR KPS). De uitgave biedt een overzicht van het eerste halfjaar van 2012, 2013 en 2014.

Suriname is zwaar aan het lobbyen voor een nieuwe defensiesamenwerking met zuiderbuurland Brazilië. Suriname aast tijdens de nu aan de gang zijnde gesprekken op een coöperatie die moet resulteren in onder meer steun van de Braziliaanse marine om de marine van het Nationaal Leger te versterken.

De immigratie vanuit Suriname naar Nederland vertoont sinds 2000 een dalende trend, terwijl de emigratie van personen van Surinaamse afkomst naar het land van herkomst structureel toeneemt, met als gevolg dat het migratiesaldo tussen de twee naties sinds 2011 de balans doet doorslaan ten gunste van Suriname.

Het Telecommunicatiebedrijf Suriname (Telesur), dingt met drie andere ondernemingen mee om de derde mobiele provider te worden van Trinidad and Tobago. De huidige mobiele aanbieders van TT zijn momenteel Digicel en Mobile, dat onderdeel is van de door de Staat beheerde Telecommunications Services Trinidad and Tobago (TSPO). Telesur is niet bevreesd de Trinidadiaanse markt te betreden, het bedrijf in staat regionaal de concurrentiestrijd aan te gaan met de ‘rode’ provider.

Uit de studie ‘Bullying Victimization Profile in the Caribbean’ die de Inter-Amerikca Development Bank (IDB) publiceert, blijkt dat een kwart van de Surinaamse tieners tenminste één keer per maand slachtoffer is van pesten op school. Hoewel het Surinaamse cijfer net ligt onder het Caribische gemiddelde van circa 29 procent, blijken Surinaamse tieners aan een scala van neveneffecten door het treitergedrag te lijden.

De brandweerlieden, die gestationeerd zijn op het vliegveld te Zorg en Hoop, zijn in actie vanwege ontevredenheid over een aantal zaken, zoals een tekort aan attributen. Ook is er geen sprake van opleidingen en trainingen, terwijl hieraan er behoefte bestaat onder de manschappen.

Ivan Cairo (dWT), Pieter van Maele (Parbode Magazine) en Kevin Headley (ATV), zijn uitgeroepen tot winnaars van de Journalistenprijs 2014. Cairo heeft indruk gemaakt op de jury met zijn krantenartikel ‘Justitieel onderzoek naar mogelijke grondfraude Jogi’.

Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), neemt met enig ceremonieel een nieuw Sonosite Echoapparaat en een Critical Care Simulatie Unit (CC-SIM), ter waarde van US$ 115.000, op de Intensive Care Unit (ICU) in gebruik.

De overschakeling van analoge naar digitale televisie en de bescherming van het omroepspectrum, staan hoog op de agenda van de 45e jaarlijkse algemene vergadering van de Caribbean Broadcasting Union (CBU) die in Royal Torarica van start is gegaan. CBU-president Shida Bolai, stipte aan dat de actoren tijdens deze bijeenkomst tot de kern van de zaak moeten komen voor wat betreft digitale omschakeling.

De Surinaamse regering heeft, na rijp beraad, afgezien van het houden van de 8ste ACP-vergadering van Staatshoofden en Regeringsleiders die op 6 en 7 november van dit jaar in ons land zou plaatsvinden. De ministeriële bijeenkomsten voorafgaand aan deze vergadering, zullen evenmin voortgang vinden.

Directeur Siegfried Wolff van het Directoraat Openbaar Groen van het ministerie van Openbare Werken, garandeert de betaling van de vakantiejobbers die zullen deelnemen aan de landelijke Nationale Schoonmaak Actie. De jongeren kunnen binnen een week, nadat ze tien dagen werkzaamheden uitgevoerd hebben, een bedrag van SRD 350 in ontvangst nemen bij de verschillende aangewezen betaaldiensten in de districten.

De Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) oefent samen met de Maritieme Politie strengere controles uit tijdens de vakantieperiode die is aangebroken. Ook in de weekeinden wordt toezicht gehouden. Om de veiligheid te garanderen, zullen er maatregelen getroffen worden tegen burgers, die zich niet houden aan de wettelijke regels.

Shofar Sno van De Vrije School is uitgeroepen tot ‘Best of the Bests’ van het Go GLO programma 2014 van de Rotary Club Paramaribo Residence. De veelbelovende zesdeklasser behaalde bij de toets aan het einde van het zojuist afgelopen schooljaar een totaal van 68 punten voor 7 toetsvakken.

De New Yorkse rechter, Shira Scheindlin, bepaalt dat het langverwachte proces tegen de wegens drugshandel en terrorisme aangeklaagde Dino Bouterse, op 6 oktober van start gaat. Dit wordt door de ‘De Volkskrant’ gemeld.

Miguel van Assen maakt zijin topfavorietenstatus op de Youth Olympic Games in Nanjing, China waar. De 17-jarige Surinaamse atleet die zich als eerste geplaatst had voor het onderdeel hinkstapspringen, laat in de grote finale de concurrentie ver achter zich met een sprong van 16.15 meter. Van Assen is daarmee goed voor de gouden plak, de eerste medaille voor Suriname tijdens deze spelen.

Honderden padieboeren ondersteunen een protestmars, waarbij ook een petitie wordt aangeboden aan districtscommissaris Wedperkash Joeloemsingh, die bestemd is voor de president van Suriname. De gemoederen onder de boeren zijn zichtbaar verhit. In de petitie vragen de boeren aan het staatshoofd om een oplossing voor het directe probleem, namelijk een kostprijs van SRD 70,43 per baal natte padie bij een opbrenst van 55 balen per hectare.

President Desiré Bouterse steekt de hand in eigen boezem in De Nationale Assemblee (DNA) namens de regering, door zich te verontschuldigen en toe te geven dat de regering heeft nagelaten zich adequaat voor te bereiden op het huidige energietekort, terwijl de regering al sinds juli vorig jaar daarover was ingelicht. Bouterse zegt eerst in zijn toelichting in het parlement dat het tekort is ontstaan als gevolg van het uitblijven van voldoende regens in de buurt van het Van Blommesteinmeer en dat de noodzakelijke inkorting van 30MW aan overmacht toe te schrijven is.

Lucretia Ruden, onderdirecteur Consulaire Zaken op het ministerie an Buitenlandse Zaken (BuZa), zegt dat al meer dan 1.340 buitenlanders van Surinaamse komaf interesse hebben getoond voor het document voor Personen van Surinaamse Afkomst (PSA-document). De teller van het aantal geregistreerde, juist ingediende aanvragen, staat echter pas op 305.

Het Franse grensplaatsje Maripasoula heeft de handen vol aan garimpeiros uit Suriname en Brazilië die via vele sluiproutes vanuit het vis-à-vis gelegen Albina II of Nieuw-Albina het land illegaal betreden. Het Surinaamse plaatsje aan de Marowijnerivier heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een groot dorp, waar steeds meer winkels en hotels zijn verrezen en is verworden tot een waarachtige transitzone voor illegale mijnwerkers.

De Boy Scouts Suriname organiseert op 18 oktober een autoloze dag om een gezonde levensstijl te stimuleren. De autoloze dag vormt onderdeel van een bewustwordingscampagne met betrekking tot klimaatsverandering. Er is inmiddels al een proefproject geweest in Latour.

Agenten van de afdeling Zware Criminaliteit van het politiebureau Nieuwe Haven, hebben bij een inval in een gebouw op de hoek van de Gemenelandsweg en de Afiabastraat (naast COB), een illegale polikliniek, die werd gerund door Chinezen ontmanteld. De bovenverdieping van een supermarket bleek bij de razzia te zijn ingericht voor allerhande medische behandelingen en eventuele ingrepen.

Dino Bouterse legt in een rechtbank in New York een gedeeltelijke schuldbekentenis af. Amerikaanse aanklagers houden de presidentszoon verantwoordelijk voor wapenhandel en cocaïnesmokkel. Ook zou hij hebben willen helpen bij het opzetten van een basis van de Libanese terreurbeweging Hezbollah in Suriname.

In Nickerie vindt de ondertekening plaats van vier infrastructurele werken. Voor het ministerie van Openbare Werken ondertekent de directeur Civiel Technische Openbare Werken, Santosh Soman, de contracten, terwijl Jan Aben van het aannemingsbedrijf Kuldipsingh Infra, zijn handtekening namens het bedrijf plaatst.

More
articles