Franse politie doodt 3 terroristen bij 2 acties

De twee broers, Said en Cherif Kouachi, die woensdag de aanslag zouden hebben gepleegd op het satirische weekblad `Charlie Hebdo’, zijn gedood tijdens de bestorming in Dammartin-en Goele. `De gijzelaar die door het tweetal werd vastgehouden, is ongedeerd’, meldt het AFP. Een lid van de speciale eenheid van de gendarmerie is bij de actie gewond geraakt.

Charlie-2

Ook de man die vandaag mensen gegijzeld hield in een Joodse winkel in Parijs, is overleden. Deze man, Amedy Coulibaly, werd ervan verdacht donderdagochtend een politieagente te hebben neergeschoten. `Bij deze gijzeling kwamen vier gijzelaars om’, melden bronnen binnen de politie aan Reuters. De Franse tv-zender Itele, meldt dat drie gijzelaars al gedood waren, voordat de politie de winkel binnenviel. Zeker één persoon heeft de gijzeling overleefd. Mogelijk werden tien mensen in de supermarkt vastgehouden. De cijfers van het precieze aantal lopen echter uiteen. Onder de gegijzelden bevonden zich vrouwen en een baby. De Franse politie begon rond 17:00 plaatselijke tijd met de bestorming van de drukkerij waar de broers zich verschansten. Er waren explosies te horen en er steeg rook op van het dak van de drukkerij in Dammartin-en-Goele, ten noordoosten van Parijs. Er bestaat een verband tussen beide gijzelingen die vandaag in Frankrijk aan de gang waren. De daders van beide gijzelingen hebben telefonisch contact gehad. De gijzelnemer in de supermarkt in de wijk Porte de Vicennes, eiste dat de broers Kouachi een vrijgeleide kregen. Hij dreigde de vijf gijzelaars te doden als het pand waar de broers zich verschuilden, werd bestormd.

Verdachten

Klopjacht

Vanochtend begonnen duizenden Franse agenten en militairen met een klopjacht op de twee broers. Zij stalen eerst een auto en hielden zich na een wilde achtervolging schuil in de eerdergenoemde drukkerij in Dammartin-en-Goele. De politie was massaal aanwezig in de omgeving rond de drukkerij. Rond 13:15 begon de gijzelneming in de Joodse winkel in Parijs. De politie meldt dat de gijzelnemer van de supermarkt dezelfde man is die donderdag een agente doodschoot in Montrouge, in het zuiden van Pa-rijs. Een andere agente raakte daarbij ge-wond. De dader was Amedy Coulibaly. Ook zijn ex-vriendin, Haya Bourmeddiene, zou bij de gijzeling betrokken zijn geweest, maar was vermoedelijk niet in de supermarkt aanwezig. De politie is nog steeds naar haar op zoek.  De vier mensen die nog altijd zwaargewond in het ziekenhuis liggen na de aanslag van woensdag op het weekblad, zijn buiten levensgevaar. Dat heeft de minister van Bin-nenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, vrijdag gezegd volgens Franse media. Het viertal dat gewond raakte bij de aanslag van `Charlie Hebdo’, ligt volgens hem nog altijd in het ziekenhuis. Zeven andere gewonden mochten donderdag al naar huis. Bij de aanslag op de redactie van de magazine vonden twaalf mensen de dood.

door Willemijn Dekker

More
articles