Frans-Guyana bereidt zich voor op carnaval

Date

Oud op nieuw is nauwelijks achter de rug of in Frans-Guyana zijn de voorbereidingen voor carnaval al in volle gang. Verschillende comités, organisaties en steden zijn al begonnen met de organisatie van ‘s werelds langste carnaval. De eerste kriebels van de carnavalsfeer zijn al voelbaar. De rook van het vuurwerk dat is afgeschoten bij de jaarwisseling, is nauwelijks opgetrokken of de ‘Armire Prins’, een symbolische prins die wordt uitgenodigd voor carnaval, loopt al door de straten met zijn dansers. Een bescheiden inleiding van het officiële gebeuren dat begint met de komst van de ‘Vaval Koning’, de geest van carnaval die volgende week zaterdag in de hoofdstad Cayenne zal aankomen.
Vervolgens worden er in Frans-Guyana iedere zaterdag Touloulou-avonden gehouden waarbij vrouwen onherkenbaar verkleed en bedekt, al dansend de avond zullen doorbrengen in danstenten. Op de zondagen worden er in de straten van Cayenne, Kourou en Saint-Laurent defilés gehouden. De populairste van deze defilés is die van Kourou, waar Suriname al enkele jaren aan meedoet met onder andere de Parbo Brassband.
Dit jaar is de organisatie echter wat anders. Daar waar voorheen de festiviteiten werden overgelaten aan de Festival- en Carnavalsstichting van Frans-Guyana, hebben de verschillende comités en organisaties besloten om de organisatie in hun stad in eigen hand te nemen met een taakverdeling voor het algemene feest.

Zo zorgt Cayenne voor de komst van Vaval, Matoury zorgt voor het aankleden en versieren van het vliegveld, Remire Montjoli zorgt voor de Miss Carnaval-verkiezing en Kourou zorgt voor de verbranding van Vaval op de laatste dag van het carnaval. Het is geen geheim dat tijdens het carnaval, het maatschappelijk leven in Frans-Guyana slechts op halve kracht draait. Zowel de overheid als het bedrijfsleven, heeft in die periode de grootste moeite om feest en werk te combineren. Zaken doen in deze periode, is dus geen aanrader, tenzij het met carnaval te maken heeft.

More
articles