SIVIS introduceert komend studiejaar ELO

De Stichting Scholings Instituut voor de Vakbeweging in Suriname (SIVIS) gaat komend jaar met de Elektronische Leer Omgeving (ELO) aan het werk. Dat zegt SIVIS directeur, Victor Jones, in een vraaggesprek met de West. “We hebben verschillende doelen gesteld voor komend jaar,” zegt Jones, “we streven naar het verbeteren van kwaliteit van onze diensten. Eén daarvan is dat we de ELO gaan gebruiken om mensen, die niet in staat zijn naar de cursussen te komen, de mogelijkheid te bieden om dit vanuit huis te doen.”

Onderwijs en ICT
SIVIS wil op korte termijn haar interne organisatie versterken en haar trainingsaanbod uitbreiden en moderniseren. Het instituut wil meer gebruik gaan maken van ICT, vooral om het leerproces efficiënter en effectiever te maken en via afstandsonderwijs nieuwe doelgroepen te bedienen. De training bestaat uit het ontwikkelen van trainingen, het beheren van trainingsmateriaal, het administreren van trainingen en het daadwerkelijke trainen. “ICT biedt ons mogelijkheden”, geeft Jones aan.

Het ELO-computerprogramma biedt mogelijkheden voor het ontwikkelen van trainingen en het beheren van materiaal, voor het administreren van de trainingen, de cursisten en de docenten en voor het eigenlijke proces. “Cursisten kunnen met inlogcodes op hun persoonlijke pagina komen en daar gebruik maken van niet alleen documenten en teksten, maar ook multimedia. Ook worden er leeractiviteiten aangeboden, zo kan men zijn huiswerk op het programma zetten en dan feedback krijgen”, zegt Jones. Wie het programma precies gaat ontwikkelen en tot uitvoering gaat brengen, wil de directeur van SIVIS nog niet blootgeven. Wel geeft hij aan dat de ELO tal van voordelen en mogelijkheden biedt. “De bestaande faciliteiten blijven bestaan, maar we willen het naar een hoger niveau tillen”, aldus Jones. Met de Elektronische Leer Omgeving kunnen de klassikale trainingen in de toekomst ondersteund worden met online communicatie en huiswerk. Daarnaast wordt er met het programma geëxperimenteerd met afstandsonderwijs ten behoeve van cursisten buiten Paramaribo. Ten slotte biedt het programma ook de mogelijkheid om internationale samenwerkingsprojecten te faciliteren met een online werkomgeving.

Vanochtend hield Jones een toespraak naar aanleiding van de start van de 78ste basisopleiding van SIVIS. In zijn toespraak benadrukte de directeur het belang van kennisvergaring. “Studeren is de beste investering die u kunt plegen in uzelf. Vergelijkt u maar alle uitgaven die in december gedaan zijn, de grote feestmaand. Voor een groot deel is dat allemaal vervlogen, geconsumeerd. Maar investeren in jezelf middels kennisvergaring, vergaat nimmer”, zegt Jones. Ook riep hij cursisten op om het hoofd koel te houden tijdens de verkiezingen van komend jaar. “U hoeft u niet te laten splitsen, uw tolerantiegraad te vergroten, let op wat ons bindt en niet op wat ons scheidt en laat vijandigheid achterwege. Een andere politieke kleur er op na houden, is geen teken van vijandschap”, besloot Jones in zijn speech.

door Willemijn Dekker

More
articles