‘Vliegtuigmotor AirAsia beïnvloed door ijsvorming’

Opnieuw zijn enkele lichamen geborgen van slachtoffers van het in de Javazee gecrashte vliegtuig van AirAsia. Volgens Amerikaanse media staat het aantal gevonden slachtoffers nu op 34. Naast omgekomen passagiers is ook een vijfde, bijna 10 meter lang object gevonden, dat waarschijnlijk een van de wrakstukken van het toestel is. De zoektocht naar het vliegtuig en overige slachtoffers wordt bemoeilijkt door het slechte weer: hevige regen en hoge golven. Daardoor konden vandaag nog geen duikers het water in.

IJsvorming

De oorzaak van de crash kan bij gebrek aan de zwarte dozen (die nog niet zijn gevonden) nog niet worden vastgesteld. Maar een eerste analyse van het Indonesische weerbureau toont aan dat het vliegtuig door een regen- of onweerswolk is gevlogen. De vliegtuigmotor zou vervolgens zijn beïnvloed door ijsvorming. Intussen hebben nabestaanden van slachtoffers volgens CNN een brief gekregen van AirAsia waarin staat dat ze een ,,voorlopige schadevergoeding” krijgen van ongeveer 24.000 Amerikaanse dollar (ongeveer 20.000 euro) voor elke passagier die op de fatale vlucht zat. Het geld is bedoeld voor ,,financiële ontberingen tijdens deze periode van zoeken”, zo citeert CNN uit de brief. Vliegmaatschappij AirAsia is de laatste tijd vaker in het nieuws. De afgelopen week met een noodlanding op de Filipijnen en vanmorgen kwamen 120 passagiers met de schrik vrij op de luchthaven van Surabaya in Indonesië. Een toestel kwam er op de startbaan in de problemen. Een motor van het vliegtuig begaf net voor het opstijgen. Precies op dezelfde luchthaven vertrok de rampvlucht van AirAsia naar Singapore die het leven kostte aan 156 passagiers.

More
articles