Jaaroverzicht Buitenland April 2014

Wat zich in het afgelopen jaar in het buitenland heeft voltrokken, werd dagelijks voor een groot deel door de media aan de gemeenschap gepresenteerd. In bepaalde delen van de wereld waren de gebeurtenissen zeer schokkend als we alleen maar denken aan de conflicten in Irak, Afghanistan, de Gazastrook en Syrië. In Irak en Syrië deden de strijders van de Islamitische Staat (IS) van zich horen door grote delen van Irak gewapenderhand over te nemen en hun strijd uit te breiden tot in Syrië. Buitenlandse gijzelaars werden onthoofd en deze gruwelijke daad werd via televisiebeelden aan de wereldgemeenschap getoond. In Afrika deed de islamitische beweging, Boko Haram, van zich horen door middel van tal van ontvoeringen en moordpartijen. In Pakistan werden er moordaanslagen gepleegd waar veel ongewapende burgers het slachtoffer van werden. In de Verenigde Staten van Amerika verloren de democraten hun meerderheid in de Senaat en werden de republikeinen hierdoor heer en meester in het Congres. President Obama kan de hem nog resterende twee jaar van zijn termijn als staatshoofd  zeer moeilijk gemaakt worden door de republikeinen. Kort voor het eind van 2014 maakte president Obama bekend dat er een gewijzigd beleid ten opzichte van Cuba zal worden gevoerd. De Amerikaanse president gaf hierbij aan dat de sancties, die 50 jaar hebben geduurd, niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd. De drastisch dalende olieprijs heeft in het laatste kwartaal van 2014 olieproducerende landen, wier economie volledig rust op een hoge olieprijs, in grote problemen gebracht. Venezuela op het westelijk halfrond balanceert thans op de rand van een bankroet door de sterk verlaagde internationale prijs voor een vat ruwe olie. In 2014 stortten twee passagierstoestellen van Malaysia Airways neer. Eén verdween vanuit Maleisië naar Beijing van het radarscherm en werd ondanks grootschalige zoekacties in de Indische Oceaan nimmer teruggevonden. Een ander toestel van Malaysia Airways werd nabij de grens van Oekraïne en Rusland door een luchtdoelraket neergeschoten. Alle passagiers kwamen hierbij om het leven.  Nog kort voor het eind van 2014 verongelukte een passagiersvliegtuig van Air Asia. Het toestel kwam neer in de Javazee. Om een goed overzicht van het buitenlands nieuws te krijgen, verzamelde onze redactie het volgende voor onze lezers: 

APRIL

Premier Mark Rutte leidt op 16 en 17 juni een handelsmissie naar Vietnam. Het is de bedoeling dat bedrijven uit onder meer het watermanagement, de scheepsbouw en het agrarisch bedrijfsleven, meegaan. Afspraken daarover moeten nog worden gemaakt.

In Nederland zijn vijfduizend professionals onder wie docenten en agenten getraind in het herkennen van radicalisering. Amsterdam, Den Haag en Almere zijn aangewezen als ‘jihadsteden’. Daar worden jihadgangers intensief gevolgd.

Philip Morris schrapt 90 procent van de banen bij de sigarettenfabriek in Bergen op Zoom. Dat betekent het ontslag van circa 1230 mensen en het stopzetten van de productie. Voor 140 mensen blijft er werk, onder meer verkoop en marketing.

In Mali zijn drie mensen opgedoken die mogelijk besmet zijn met de dodelijke ziekte ebola. Het drietal is opgenomen in een ziekenhuis in de hoofdstad en wordt strikt afgescheiden van andere patiënten verpleegd.

De zoektocht naar de verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines gaat onverminderd verder en is nog intensiever dan in de afgelopen weken. De autoriteiten in Australië melden dat er 13 vliegtuigen en 11 schepen op zoek zijn in het zuiden van de Indische Oceaan.

Het ebolavirus lijkt zich verder te verspreiden in West-Afrika. De gezondheidsautoriteiten in Ghana melden dat er een verdenking is van een ebolabesmetting in Kumasi, de op een na grootste stad van het land.

De Nationale Politie is een onderzoek gestart na klachten over het gedrag van agenten die aan de vooravond van de nucleaire top in maart in een hotel in Wassenaar sliepen. Andere hotelgasten hadden last van lawaai dat tot diep in de nacht voortduurde. Volgens de Nationale Politie waren zo’n tien tot vijftien agenten betrokken bij incidenten, zoals onbehoorlijk gedrag en alcoholgebruik.

Bij een bomaanslag in de Pakistaande hoofdstad Islamabad, zijn zeker 23 mensen om het leven gekomen en tientallen gewond geraakt. Het explosief ontplofte in de ochtend op een markt in een buitenwijk van de stad. Er vinden vaker aanslagen plaats in Pakistaansse steden zoals Peshawar en Karachi, maar vrijwel nooit in Islamabad.

Op een middelbare school even buiten de Amerikaanse stad Pittsburgh, zijn zeker twintig mensen gewond geraakt bij een steekpartij. De politie heeft een verdachte gearresteerd. Hij wordt ondervraagd op het lokale politiebureau.

Nicaragua is opgeschrikt door een krachtige aardbeving met een kracht van 6.1 op de Schaal van Richter. Tientallen huizen raakten beschadigd, en zeker 23 mensen raakten gewond. Mensen renden in paniek de straat op na de beving.

In Nigeria zijn 217 mensen gedood tijdens aanslagen door vermeende militanten van de terreurbeweging Boko Haram. In totaal waren vijf dorpen het doelwit van de moslimgroepering, die wil dat de sharia, de strenge islamitische wetgeving, in Nigeria wordt ingevoerd.

De politie van Rio de Janeiro is slaags geraakt met krakers bij een poging tientallen huizen te ontruimen. Meer dan duizend agenten gingen in de Braziliaanse metropool op de vuist met een grote groep illegale bewoners.

Oppositiepartij D66 zou met 25 zetels de grootste partij zijn als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn, dat blijkt uit de peiling van Maurice de Hond. De partij heeft op dit moment in de Tweede Kamer daadwerkelijk 12 zetels.

De Meldpunten Discriminatie in Nederland verzamelden ruim 4500 klachten over de omstreden uitlatingen die PVV-leider Geert Wilders in maart deed over Marokkanen. Uit de klachten blijkt dat melders, ongeacht hun afkomst, ongerust en bang zijn.

Nederland overweegt F-16-gevechtsvliegtuigen in te zetten voor de NAVO-activiteiten om Oost-Europese bondgenoten te beschermen. Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn om een marineschip naar de Baltische Zee of de Zwarte Zee te sturen.

De Zuid-Koreaanse kustwacht laat een groot aantal reddingsschepen en helicopters uitrukken om hulp te bieden aan de opvarenden van een passagiersschip dat is gezonken. Aan boord van het schip waren 476 passagiers, van wie er inmiddels zo’n 150 zouden zijn gered.

Rusland stationeert extra troepen aan de grens met Oekraïne vanwege de instabiele situatie in Oekraïne. Het gaat om een voorzorgsmaatregel. Het Kremlin neemt hiermee afstand van de verklaring dat de troepen bezig waren met ‘gewone’ militaire oefeningen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken gaat elk jaar een lijst publiceren van ambassaddes en internationale organisaties waarvan het personeel zich ernstig heeft misdragen of de verkeersboetes niet heeft betaald. Ook wil het department vaker de diplomatieke onschendbaarheid laten intrekken van buitenlandse diplomaten die in het land flink over de schreef zijn gegaan.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zegt in een telefoongesprek met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov, dat er meer sancties komen als Rusland het geweld in de Oekraine niet stopt. Kerry zegt dat hij bezorgd is over het uitblijven van ‘positieve maatregelen’ door Rusland om de situatie in Oekraïne te deëscaleren.

De spanningen tussen Oekraïne en Rusland lopen langzaam op tot het kookpunt. De acties van het Oekraïense leger in het oosten van het land tegen Russische separatisten gaan door, de omvangrijke Russische legeroefeningen in het grensgebied met het buurland ook.

De Verenigde Staten zal nieuwe sancties instellen tegen Russische individuen en bedrijven. De sancties zijn een reactie op de Russische inmenging in het conflict in Oekraëene.

De Moslimbroederschap roept op tot een nieuwe revolutie in Egypte. In een massaproces werrden 683 aanhangers en sympathisanten van de beweging ter dood veroordeeld.

More
articles