January 5, 2015


Vervolg: De week in Retro


January 5, 2015

van zaterdag 3 januari 2015 -‘Bigi bigi bigi’. Jawel groots opgezette voetbalwedstrijd, met het inhuren van zeer talentbegiftigde buitenlandse profspelers…, “in diaspora” hier te lande tijdelijk geaccrediteerd. Trinidad & Tobago won in Paramaribo met penalty’s van een ‘natio-team-in-disapora’. Leuk uitje! Intussen zijn de meest kortzichtige in de Surinaamse politiek, weer oeverloos aan het brabbelen geslagen. Letterlijk oeverloos. De mensen die in groten getale naar een verzetje en voetbalwedstrijdje kwamen kijken in het André Kamperveen Voetbalstadion(…), om het opportunistische dubbel nationaliteitengedoe als ‘modus vivendi’, massaal te ondersteunen…? Wat een mop! Ze kwamen zeker ook massaal naar een feestje van een jubilerende telecommunicatieconcessionaris of een door Abop georkestreerd geldstrooibacchanaal (…), om Brunswijk onvoorwaardelijk te schragen tegen een internationale opsporingsinbreng? Oogkleppen- en ‘cassaba nanga fisi politics’. “Neks no fout!”. – Fout! Er blijkt nu weer een aantal krachten te zijn opgestaan dat zowel hier te lande als in Nederland wenst mee te denken, na publicatie van de Henck Arron – biografie, daarin ook nog te kunnen lezen, dat alles ‘de schuld’ is, van: de voormalige voorzitter van de NPS, een bevlogen minister-president en door de kiezers gerevancheerd vice-president tot aan de Graansoogst c.s. misdaadkerstcoup van 1990? Je zal ze allemaal de kost moeten geven, wanneer toch weer blijkt, dat ze zich allemaal mochten vergissen. Hoeveel heeft dit product initieel gekost en door wie werd het allemaal uiteindelijk gefinancierd? Dat is belangrijker vraag ‘numero uno’. En misschien steekt daar weer achter…, een ‘prealabele admissie’ in vaster vorm. Is het dan nu al zo en nog voor de presentatie in Paramaribo, dat alles op schoot van wijlen Arron kan worden geworpen of dat Den Uyl, Pronk of papa De Gaaij Fortman buiten schot kunnen/mogen blijven? Of ene Van Genderen, de Karamat Ali’s , Lim A Po’s of een Essed? Wie met vuur wenst te spelen, kan meer nog dan een aantal vingertjes aanbranden. Bruma, Hoost, Leeflang en de totale top van een rest PNR of de VHP met Ferrier worden genoegzaam meegenomen in oordeelvorming. Nergens is te lezen, dat de hele ‘samma samma’ op het conto van een individu als Arron terecht komt of terecht mocht komen. Of nog mag komen. Wie wilde wel, wie wilde geen leger en waarom? Vele spelers, vele ideeën, vele zaken ‘goed’ en ook vele zaken ‘niet goed’. Gewoon fout! ‘But that’s live…, for some a cruel death’. Verraad en verraders…, incluis. Moreel altijd te ver-/beoordelen en ethisch uiteindelijk van minder orde te blijken. Helden en antihelden. De eerste zet tot geschiedschrijving is door Meel gezet. Inderdaad…, wie volgt? Weet nu ook Bouterse in herfsttij van het leven. Nu maar al te goed…, waarom zogenaamde medestanders met groot chagrijn in het land rondlopen en de nadagen van groot paars elan, blijken te zijn vervlogen, verbleekt en meer nog verdord. Voorgoed…, wel te verstaan. Klassieke fout? Jawel, ‘owru gwenti’. Er is geen acceptabele opvolging, ‘no follw up’ met een oerdegelijke en te verhappen historie. Noch in het verschiet van een nog te verschijnen nagedachtenis noch in te verschijnen memoires. ‘No ghostwriter to be found’. En dat is eigenlijk zielig. “A tan so!”. – ‘Remember last week’. Een selectie van bijzondere, nieuwswaardige of spraakmakende foto’s van deze week. Van een hoop sneeuw in Nederland tot het herdenken van de tsunami-slachtoffers van tien jaar geleden. Van de kerstzegen van de Paus tot een grootschalige evacuatie in Maleisië. http://nos.nl/artikel/2010804-de-week-in-beeld.html – VHP. De VHP heeft zich voorgenomen om in 2015 een diepere invulling te geven aan haar rol als politieke partij. De VHP zal haar dienstbaarheid verder toespitsen op elk aspect waar deze samenleving behoefte aan heeft. Voorzitter Chandrikapersad Santokhi in zijn nieuwjaarsboodschap. – N-Korea. De Amerikaanse president Barack Obama legt nieuwe sancties op aan Noord-Korea. Dit is een reactie op de cyberaanval op Sony Pictures. Dat meldt het Witte Huis vrijdag. De nieuwe sancties betreffen drie bedrijven en tien Noord-Koreaanse regeringsfunctionarissen. Daartoe behoren personen die werken in Rusland, China, Syrië en Iran. Amerikanen mogen geen zaken meer doen met de bedrijven en personen in kwestie. Hun wordt met name de toegang tot het Amerikaanse bankenstelsel ontzegd. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis nemen de Verenigde Staten de “aanval” van Noord-Korea serieus. Deze zou gericht zijn op het “toebrengen van destructieve financiële gevolgen aan een Amerikaans bedrijf”. Ook wijzen de VS op het recht op vrijheid van meningsuiting van kunstenaars. De VS denken dat Noord-Korea achter de hack van de computers van Sony zit. Het bedrijf heeft een film (The Interview) geproduceerd over een moordcomplot tegen de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un. Daarop kwam het ook tot terreurdreigingen tegen Sony.http://www.nu.nl/internet/3965814/obama-legt-noord-korea-nieuwe-sancties-cyberaanval-sony.html – Tech. Alcatel heeft een nieuwe smartphone gepresenteerd die drie besturingssystemen aan kan. De Pixi 3 kan Android, Windows Phone en Firefox OS aan. Het eerste toestel met de naam Pixi werd door Palm uitgebracht. Eerder deze week werd bekend dat Alcatel een co-productie met Palm is aangegaan, waardoor het merk mogelijk weer terugkeert op de smartphonemarkt.Dat meldt Alcatel in een persverklaring. Er komen vier varianten van de Pixi 3 beschikbaar. Drie 4G-modellen met schermformaten van 4, 4,5 en 5 inch. Ook komt er een 3,5 inch versie met 3G. Volgens Alcatel is de Pixi 3 een betaalbaar toestel. Door de Pixi 3 geschikt te maken voor meerdere besturingssystemen kunnen gebruikers volgens Alcatel thuis, op het werk en onderweg hetzelfde systeem gebruiken. De Pixi 2 draaide enkel Android. Overige specificaties van de Pixi 3 heeft Alcatel nog niet bekend gemaakt. Ook is het onduidelijk of consumenten zelf tussen de drie systemen kunnen wisselen, of dat bij aankoop al voor één van de drie gekozen moet worden. Alcatel zal het toestel verder presenteren tijdens gadgetbeurs CES, die volgende week van start gaat. – Smart verkoop. De Chinese smartphonefabrikant Huawei heeft in 2014 zo’n 75 miljoen smartphones verkocht. Dat is minder dan het beoogde doel. Huawei had zichzelf voor 2014 als doel gesteld tachtig miljoen smartphones te verkopen. Dat doel mist het bedrijf dus net. Desalniettemin groeit de smartphoneverkoop van het Chinese bedrijf fors. In 2013 gingen er nog ‘slechts’ 52 miljoen over de toonbank. Ook toen werd het doel van 60 miljoen, overigens niet gehaald. – Ebola. Het aantal ebola-gevallen zal dit jaar nog naar nul worden teruggebracht, gelooft Anthony Banbury. Hij is de vertrekkend leider van de VN-missie tegen de ziekte. “We hebben de afgelopen tijd al veel gedaan, maar we hebben nog een lange weg te gaan”, zegt hij tegen de BBC. “We zijn verwikkeld in een epische strijd tegen deze ziekte”. Ebola is zo moeilijk te stoppen doordat mensen die goede daden verrichten, besmet raken. “Je wordt ziek als je iemand verzorgt die ziek is of als je iemand begraaft die aan ebola is overleden”. 20.000 geschatte besmettingen. Het virus heeft volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, nu aan 7989 mensen het leven gekost. Sinds de ziekte in december 2013 uitbrak, zijn meer dan 20.000 mensen besmet geraakt. – EURO. De waarde van de euro is in een dag met 0,8 procent gedaald. Voor het eerst sinds juni 2010 was een euro even minder waard dan 1,20 dollar. Er is steeds meer vertrouwen in de Amerikaanse economie, terwijl er nog altijd zorgen zijn over de economie in Europa. Zo is de inflatie nog altijd erg laag. Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank, zei in een interview met de Duitse krant Handelsblatt dat de centrale bank extra maatregelen neemt om de economie te stimuleren. “We treffen voorbereidingen om de omvang en de snelheid van onze maatregelen begin 2015 aan te passen”, aldus Draghi. Sinds mei is de koers van de euro met ruim 14 procent gedaald. Een goedkopere euro is niet per definitie slecht. Het is bijvoorbeeld goed voor exporterende bedrijven. Hun producten worden voor mensen buiten Europa goedkoper. De Observateur van Sranan.