Staart Air Asia-Airbus gevonden

Date

Een Indonesisch marineschip heeft een deel van de romp van het ramptoestel van Air Asia gelokaliseerd. Dat heeft de kapitein gezegd tegen de Indonesische televisie. Het gaat om het achterste deel van de Airbus A320, met onder meer de staart. Volgens de kapitein liggen de wrakstukken op de bodem van de Javazee, 29 meter onder het wateroppervlak. De zoektocht naar het wrak wordt nog altijd gehinderd door het slechte weer en de ruwe zee. Het ramptoestel verdween zondag van de radar, op een vlucht van Surabaya naar Singapore. Aan boord waren 162 mensen.

30 lichamen geborgen

Reddingswerkers hebben vandaag 21 lichamen geborgen. Dat brengt het totaal op 30 lichamen. Waarschijnlijk zitten de meeste slachtoffers nog in het toestel. Onder de geborgen lichamen is dat van een stewardess, genaamd Nisa. Air Asia-topman, Tony Fernandes, heeft op Twitter gezegd dat hij haar persoonlijk naar haar laatste rustplaats begeleidt.

tony fernandesjpg

Toestel klom te steil

Het neergestorte toestel lijkt vlak voor het ongeval een `ongelofelijk’ steile klim te hebben gemaakt, een beweging die het vliegtuig mogelijk niet aankon. Dat blijkt na het bekijken van radargegevens die vlak voor het toestel van de radar verdween, werden verstuurd, zo meldt een bron betrokken bij het onderzoek vandaag. De anonieme bron zegt daarover tegen persbureau Reuters: “Zoals het er nu uitziet zijn de cijfers die werden opgevangen ongelofelijk hoog. Dit klimtempo is heel hoog, te hoog. Het ziet ernaar uit dat [de snelheid waarmee het vliegtuig steeg, red.] hoger was dan je van het toestel kan verwachten.”

WEL NOG DE ZWARTE DOOS NODIG

De bron voegt er wel aan toe dat de analyse van het ongeluk nog niet compleet is. Om een goed beeld te kunnen krijgen van wat er is gebeurd met vlucht QZ8501, hebben de onderzoekers ook de geluidsopnames uit de cockpit en de zwarte doos met vluchtinformatie nodig. “Daarmee kunnen we vaststellen wat er in de cockpit is gebeurd en wat er met het vliegtuig is gebeurd. Pas dan kunnen we vaststellen of de gegevens van de radar betrouwbaar zijn.”

PILOTEN WILDEN HOGER GAAN VLIEGEN

Als het toestel van Air Asia inderdaad te snel is geklommen, zou dat een verklaring kunnen zijn voor het ongeluk. Twee ervaren piloten stellen tegen Reuters dat, op basis van de beschikbare gegevens, het erop lijkt dat het vliegtuig tijdens de klim te veel snelheid heeft verloren en de vleugels daardoor hun draagkracht zijn kwijtgeraakt. Zonder die liftkracht kan een vliegtuig snel zakken of zelfs uit te lucht vallen. Vlak voor het vliegtuig van Air Asia, waar 162 mensen aan boord zaten, zondag van de radar verdween, namen de piloten van het toestel contact op met de Indonesische luchtverkeersleiding. Ze wilden van route veranderen en hoger gaan vliegen. Dat verzoek werd toen geweigerd.

More
articles