Justitia Pietas Fides MMDCLIV

– EBS. De eerste aanleg komt eraan? Duidelijk dat de Energiebedrijven Suriname (EBS) een aantal zeer ongewenste verhogingen in de diensten-, amusement-, toerisme- en telecommunicatiesector willen doordrukken. Voor de maatschappelijke gevolgen is collectief door het nationale bedrijfsleven gewaarschuwd. Dovemansoren! Aan de andere zijde hoort men het staatshoofd en voorzitter NDP, ook nog politiek babbelen over zaken die als nutsvoorziening moeten worden aangezet. Beloftes aan en het verder uitknijpen van het volk, zullen de hoofdissues het worden bij de komende verkiezingen. Seniel aandoende brasa’s en bosi’s tussen Abrahams en Parmessar, allemaal geheel ten spijt. Hangt als los zand aan elkaar. Valt geen weldenkende meer voor. Een beleid dat nooit meer beleid zal zijn of kunnen worden, is opgerekt vertoond. De annalen geven het al decennialang aan, dat een Palu/NDP formatie het land Suriname ernstige ellende en rampspoed heeft bezorgd. Nu bij herhaling wil prolongeren. ABOP er maar even bij gezet, verraad van wereldklasse door Hooghart() en er is een schuimende cocktail bereid. Een spulletje, voor algehele ondergang gebrouwen. Het element Ameerali er opportunistisch bovenop en een manja-explosie is aankomende. Te beginnen met een voorthollende inflatie en duikersmentaliteiten, inzake een verder te vernielen koopkracht. “Tan teki…, bala!”. De brandstof neemt een duik en EBS willen tegelijkertijd met tarieven in de klim. Vandaag divergente sectoren, morgen de volks-/gezinshuishoudens. Logischer kan het toch niet met een ongesaneerde…, een kopzware en gepolitiseerde maatschappij die afhankelijk is van tariferingen in ‘de geraffineerde fossiele brandstoffensector’? Intussen heeft de NDP wel toegegeven, dat megagedeelten van haar projectie en beloften niet werden gerealiseerd. Ze konden en kunnen het gewoon niet, de misleiders en luchtkastelenbouwers. Met een coalitieverval van jewelste, wilde het verder maar niet lukken onder de bejaarden en hun adjudanten. Met het grijpen van de plaatsen en plekken van buitenspel gezette coalitiegenoten, heel gewoon ook niet. Dus…? 25 Mei 2015 of veel eerder. ‘Tabe!’.

– Cocaïne. Weer is er in het buitenland een flinke dot cocaïne aangetroffen met als vertrekhaven Paramaribo. Dit keer was het eiland Sint Maarten aan de beurt, waar zowel de Nederlandse als de Franse vlag wappert. Weer is een stuk soevereiniteit van Suriname ingeleverd.

– PDO. Zou een entiteit moeten voorstellen met houtluiskarakteristieken. Als partner zou dat vervelende gevolgen kunnen hebben, als een opponent meent wat ‘kalomel’ aan het geheel van PDO of een deel daarvan toe te voegen. ‘Soigi uduloso-styling’.

– Budget. De Rechterlijke Macht heeft ontegenzeggelijk het recht op een eigen begroting cq. een in eigen huis te beheren budget. De onafhankelijkheid wordt daarmee geregeld en gehonoreerd. En niet de tomeloze ‘quatsch’ van Belfor te hoeven volgen, dat het buitenland dan beheersdaden binnen de Rechterlijke Macht kan plegen of ten uitvoer leggen.

– Herrezen. CGX-Canada zal wederom voor de monding van de Corantijnrivier naar olie en/of gas boren. Uit de dood herrezen maatschappij, kwam in 1999/2000 en 2012 in grote financiële problemen, respectievelijk door de strakke aanpak van de regering Wijdenbosch en daarna een reeks ‘mislukte boringen’ in het Blok dat ‘Eagle/Horseshoe’ wordt genoemd.

– Uitspraak van de week: “Fiso moet in zee worden gegooid…!”. Wat nog meer wil Hoogie in het water doen belanden? Ach, die Hoogie toch. ‘Bigin waka, dem trawan e kon hespitem…’.

– Vraag. Twee dames, bij ’t Vat: “Hoe krijgen we deze lamlendige proleten eindelijk weg?”. Antwoord: ‘Misschien helpt ook de natuur wel heel gauw…’.

– Krat. “Een krat bier staat klaar voor 26 Mei 2015”. Bij wie dat kratje staat werd niet duidelijk. Een beetje wazig van taal. Inderdaad maar een kratje nodig, vanuit een restbegroting gefinancierd om de teleurstelling bij dezen en genen weg te spoelen. https://www.youtube.com/watch?v=k_MPHEyCoMQ

– Slipped. Opnieuw was er brand uitgebroken in de nabijheid van de Grote Combémarkt. Niet de eerste keer.

– 2014. Een jaar vol nationale en internationale rampen. Nationale rampen werden bevestigd en er kon politiek weer incorrect worden gecorrigeerd. Het gespuug op Nederland blijkt spoorslags opgehouden en ook richting USA alleen maar liefgepraat. Van Lackin in geen velden of wegen, nog iets te merken. Geagiteerd geijl van die man lijkt uiteindelijk verstomd. Het is verkiezingstijd. De misleider is nu misleid. Gewoon de kop dichthouden. Suriname krijgt zijn info wel uit Georgetown. Oekraine werd geannexeerd door Putin en Lackin had daar een welwillende/-varende (co-)criminele mening over. Venezuela is zowat failliet en Lackin had daar geen enkele mening over. Petrocaribe in gevaar? Niets gehoord vanuit BUZA.sr. Ach ach ach, het buitenlandbeleid van Suriname onder Lackin was een opgeblazen ballon die nu is doorgeprikt. Kijken wie er volgend jaar nog naar de ‘Summit of the Americas’ mag/kan gaan of naar de Verenigende Naties kunnen vertrekken. Zonder enig persoonlijk gevaar voor allengs genoten vrijheden. De wereld kende ook het nodige aan rampen. In de scheepvaart en in de luchtvaart, waarbij vliegtuigen onverklaarbaar van de radar verdwenen, maar ook bleken te zijn neergeschoten. Waarbij honderden burgers om het leven kwamen. Goed dat dit jaar 2014 wordt afgesloten. Suriname had zijn lotgevallen, de wereld ‘ansich’, heeft ook zo zijn rampspoed met ebola mogen beleven. Het WK Voetbal in Brazilië bracht kortstondig enig verpozing en groot verdriet. Real Madrid was per saldo koninklijk en Barcelona moet meteen ophouden alsmaar buitenlanders te kopen. Een gelukkiger Nieuwjaar in 2015 aan allen in de Sport toegewenst. Dat men zich via de verkiezingsbus kan/mag verlossen van parvenu’s en omhoog gevallen, ondertussen non-existerende spreeuwen. Het kon/kan echt niet slechter.

– Voetbal. Het zijn van die wedstrijden die voor altijd blijven hangen. Over tien jaar en verder nog in het geheugen staan gegrift. Elk jaar heeft er wel een paar. Het WK-duel van Oranje met Spanje was zo’n wedstrijd. Wat waren de andere ‘wedstrijden van het jaar 2014’? Een lijstje. Oranje vernedert regerend kampioen Spanje. De verwachtingen waren voorafgaand aan het WK niet hooggespannen en in de eerste helft van het groepsduel met Spanje in Salvador had het Nederlands elftal met 2-0 achter kunnen komen. Nadat Jasper Cillessen een stift van David Silva had gestopt, maakte Robin van Persie met zijn vliegende kopbal echter kort voor de pauze gelijk. Het bleek de ommekeer. In een wervelende tweede helft zette Nederland de regerend wereldkampioen voor schut. Arjen Robben, opnieuw Van Persie, Stefan de Vrij en weer Robben bezorgden Oranje de historische vijf tegen een zege en ook het benodigde vertrouwen voor een fantastisch vervolg. Zie http://nos.nl http://www.nu.nl/ http://www.nu.nl/jaarwisseling/3964509/sydney-viert-start-2015-met-grote-vuurwerkshow.html http://nos.nl/artikel/2011288-de-vijf-wedstrijden-van-het-jaar.html
Happy New Year

More
articles