Wat zich in het afgelopen jaar in het buitenland heeft voltrokken, werd dagelijks voor een groot deel door de media aan de gemeenschap gepresenteerd. In bepaalde delen van de wereld waren de gebeurtenissen zeer schokkend als we alleen maar denken aan de conflicten in Irak, Afghanistan, de Gazastrook en Syrië. In Irak en Syrië deden de strijders van de Islamitische Staat (IS) van zich horen door grote delen van Irak gewapenderhand over te nemen en hun strijd uit te breiden tot in Syrië. Buitenlandse gijzelaars werden onthoofd en deze gruwelijke daad werd via televisiebeelden aan de wereldgemeenschap getoond. In Afrika deed de islamitische beweging, Boko Haram, van zich horen door middel van tal van ontvoeringen en moordpartijen. In Pakistan werden er moordaanslagen gepleegd waar veel ongewapende burgers het slachtoffer van werden. In de Verenigde Staten van Amerika verloren de democraten hun meerderheid in de Senaat en werden de republikeinen hierdoor heer en meester in het Congres. President Obama kan de hem nog resterende twee jaar van zijn termijn als staatshoofd zeer moeilijk gemaakt worden door de republikeinen. Kort voor het eind van 2014 maakte president Obama bekend dat er een gewijzigd beleid ten opzichte van Cuba zal worden gevoerd. De Amerikaanse president gaf hierbij aan dat de sancties, die 50 jaar hebben geduurd, niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd. De drastisch dalende olieprijs heeft in het laatste kwartaal van 2014 olieproducerende landen, wier economie volledig rust op een hoge olieprijs, in grote problemen gebracht. Venezuela op het westelijk halfrond balanceert thans op de rand van een bankroet door de sterk verlaagde internationale prijs voor een vat ruwe olie. In 2014 stortten twee passagierstoestellen van Malaysia Airways neer. Eén verdween vanuit Maleisië naar Beijing van het radarscherm en werd ondanks grootschalige zoekacties in de Indische Oceaan nimmer teruggevonden. Een ander toestel van Malaysia Airways werd nabij de grens van Oekraïne en Rusland door een luchtdoelraket neergeschoten. Alle passagiers kwamen hierbij om het leven. Nog kort voor het eind van 2014 verongelukte een passagiersvliegtuig van Airasia. Het toestel kwam neer in de Javazee. Om een goed overzicht van het buitenlands nieuws te krijgen, verzamelde onze redactie het volgende voor onze lezers:
JANUARI 2014
De VN-missie in Irak laat weten dat in 2013 zeker 8868 mensen in Irak door politiek geweld om het leven zijn gekomen. Dit is het hoogste aantal in jaren. Het merendeel van de slachtoffers, zeker 7818, waren burgers.
De politie in Noord-Nederland rolt in 2013 een kleine 300 hennepkwekerijen op, bijna twee keer zo veel als het jaar daarvoor. Voor een bedrag van Euro zes miljoen aan planten en apparatuur zijn vernietigd.
De douane en politie doen op een haventerrein in Rotterdam een grote cocaïnevondst. Ze betrapten vier mannen met vijf tassen met zeker 125 kilo cocaïne. In een zeecontainer op hetzelfde terrein, met daarin wijn uit Chili, vinden de beambten nog eens vijf tassen met tenminste 150 kilo cocaïne.
De temperatuur in het midden en noorden van de Verenigde Staten bereikt een dieptepunt van 38 graden onder nul. De winterse weersomstandigheden hebben aan minstens dertien mensen het leven gekost.
De Braziliaanse federale politie neemt in 2013 meer drugs in beslag dan ooit tevoren. De autoriteiten maken bekend dat vorig jaar 35 ton cocaïne en 220 ton marihuana in beslag zijn genomen. Samen met nog wat andere drugs is 256 ton drugs in handen van de politie gevallen.
Tweede Kamerlid voor de Christen-Unie, Joël Voordewind, zegt na het verschijnen van nieuwe cijfers, dat de christenvervolging wereldwijd is toegenomen. Vervolging om geloofsredenen zou in Nederland dan ook hoger op de agende moeten. Het gaat om een ‘ranglijst’ van Open Doors, een organisatie die christenen steunt die worden vervolgd of verdrukt.
Volgens een geheim Pentagonrapport vormen de onthullingen van computerspecialist Edward Snowden een gevaar voor het leven van de Amerikaanse troepen. Een groot deel van Snowdens informatie gaat over lopende militaire operaties en betekenen een reëel gevaar voor de Amerikaanse mannen en vrouwen overzee.
De Israëlische oud-premier, Ariel Sharon, is op 85-jarige leeftijd overleden. Hij lag de laatste acht jaar van zijn leven in coma. Ariel Sharon was de elfde minister-president van Israël en oprichter van de Israëlische politieke partij Kadima.
Een reeks aanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad eist aan 21 mensen het leven. Het dodelijk geweld valt samen met een verrassingsbezoek van VN-chef Bank Ki-Moon die in Bagdad was, om met de Iraakse regering te praten over het aanhoudende terrorisme en over de gevolgen van de burgeroorlog in buurland Syrië.
De PvdA zet Judith Merkies uit de delegatie in het Europees Parlement. De overige twee PvdA-Europarlementariërs, Thijs Berman en Emine Bozkurt, hebben bij het PvdA-partij bestuur een verzoek ingediend om het lidmaatschap van Merkies te beëindigen. Zij willen met hun tweeën verder gaan.
De stembusgang voor het referendum over een nieuwe Egyptische grondwet verloopt niet zonder problemen. Bij gevechten tussen betogers zijn zeker elf mensen omgekomen. Nog eens 28 raakten gewond.
Internationaal politieonderzoek naar kindermisbruik via internet leidt tot de arrestatie van 29 verdachten. De operatie richt zich tegen live-online kindermisbruik, waarbij kinderen in ontwikkelingslanden gedwongen worden tot seksuele handelingen voor een webcam, terwijl de klant aan de andere kant van de wereld live meekijkt.
In Syrië zijn tien Nederrlandse jihadisten gesneuveld de afgelopen jaren. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken, zegt tijdens een debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen in het Arabisch land, dat ongeveer 120 Nederlanders actief zijn in Syrië.
De Amerikaanse president Obama brengt een paar belangrijke wijzigingen aan in de bevoegdheden van de NSA. De opslag van telefoondata zal worden beëindigd en Obama kondigt een verbod aan op het bespioneren van tientallen buitenlande staatshoofden en regeringsleiders die behoren tot bondgenoten of vrienden van de Verenigde Staten.
De burgemeesters van de grote steden in Noord-Brabant en Limburg willen dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie, meer capaciteit vrijmaakt voor de opsporing van synthetische drugs. Op dit moment gebeurt het opsporen door het Landelijk Forensisch Opsporingsteam (LFO), maar dat bestaat slechts uit een zeer beperkt aantal mensen.
‘De Telegraaf’ wordt vanaf het vierde kwartaal van dit jaar uitgegeven op tabloid-formaat. Hoofdredacteur Sjuul Paradijs: “Wij zijn al een tijd bezig met de voorbereidingen voor tabloid en we weten nu zeker dat de ijzersterke journalistieke formule van ‘De Telegraaf’ nog beter tot zijn recht komt op tabloid.”
Vechtsporter Badr Hari staat weer voor de rechtbank in Amsterdam terecht, op verdenking van het plegen van een serie geweldsmisdrijven. In oktober legde de rechtbank het proces tijdelijk stil, in verband met een onderzoek van de Rijksrecherche naar het lekken van het strafdossier.
Een bomaanslag op een bus met sjiitische pelgrims in het westen van Pakistan kost aan zeker 24 mensen het leven. De pelgrims keerden van een reis naar Iran terug naar hun woonplaats Quetta.
Wie in Nederland bijstand wil, maar de taal niet beheerst, wordt verplicht om Nederlands te leren. Dit geldt voor inwoners van de EU en immigranten van daarbuiten, maar ook voor Nederlanders. Wie de taal niet leert en geen diploma behaalt, krijgt tijdelijk geen uitkering.
De voortvluchtige Amerikaanse klokkenluider, Edward Snowden, denkt dat hij geen eerlijk proces zal krijgen in de Verenigde Staten. Hij is dan ook niet van plan om terug te keren naar zijn thuisland. Snowden wordt gezocht door de VS, omdat hij informatie heeft gelekt, waaruit bleek dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA op grote schaal afluistert.
De Egyptische veiligheidsdienst meldt, dat een bom is ontploft bij een politieacademie in Caïro. Er is een gewonde gevallen.
In Oekraïne is het opnieuw tot felle botsingen tussen betogers en ordetroepen gekomen. De politie zette waterkanonnen in en stungranaten, die felle lichtflitsen en luide knallen produceren. De betogers gooiden met stenen en rookbommen.
Een hoog opgelopen meningsverschil tussen Chili en Peru over de maritieme grens tussen beide landen is door het Internationaal Gerechtshof in Den Haag beslecht met een compromis. De grens moet in het voordeel van Peru worden aangepast, maar niet zo ingrijpend als het land had geëist.
De Afghaanse president, Hamid Karzai, vermoedt dat de Amerikanen betrokken zijn geweest bij tientallen aanslagen in het Centraal-Aziatische land. Door steun te verlenen aan de aanslagen, of ze zelfs te hebben geleid, zou Washington de positie van Karzai willen verzwakken.
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet nu eens openlijk zegt of er kernwapens in Nederland liggen. Volgens regeringspartij PvdA en de oppositiepartijen CDA, SP, D66 en Groen-Links is het de hoogste tijd te stoppen met de geheimzinnigheid rond de aan-of afwezigheid van atoombommen op Nederlands grondgebied.
Het Oekraïense parlement stemt in met een voorstel om demonstranten, die zijn gearresteerd tijdens protesten tegen de regering, amnestie te verlenen. De demonstranten moeten dan wel de gebouwen die zij bezetten, verlaten.