Jaaroverzicht Binnenland Januari 2014

In onze oudejaarseditie maken wij al decennialang een aanvang met de publicatie van een overzicht van de meest relevante gebeurtenissen in de verstreken twaalf maanden. Een heel werk dat vele weken in beslag neemt. Het afgelopen jaar kende, zoals elk jaar, hoogte- en dieptepunten. In de politiek zagen we ontwikkelingen die als niet bepaald positief kunnen worden aangemerkt. Onder meer werd de politieke partner, Pertjaja Luhur, door de president uit de coalitie gezet. Deze ontwikkeling heeft tot gevolg dat er binnen het parlement nog nauwelijks kan worden vergaderd door het steeds optredend quorum gebrek. Beslist een hoogtepunt was de opening van de nieuwe raffinaderij van Staatsolie, een zeer grote prestatie van de directie van dat bedrijf en al zijn medewerkers. Ook de start van de mijnactiviteiten van Surgold in het Nassaugebied, mag niet bij de introductie van het jaaroverzicht als zeer positieve ontwikkeling voor Suriname worden weggelaten. Teveel zaken die zich hebben voorgedaan om ze in de aanhef van deze verzameling aan te halen. In de komende dagen zullen we steeds een deel van dit verslag aan onze lezers presenteren. We verzamelden het volgende: 

JANUARI 2014
Een groep tieners maakt sinds enkele weken de l’Hermitage Mall onveilig voor bezoekers. Het gaat veelal om jongens tussen de 14 en 17 jaar, sommigen zelfs schoolgaand, en ze zijn uiteraard niet te onderscheiden van gewone tienerjongens die zich naar het winkelcentrum begeven om iets te kopen of gewoon om te ‘chillen’.

Het St.Vincentius Ziekenhuis (SVZ) kijkt reikhalzend uit naar de opening van de nieuwe afdeling Spoed Eisende Hulp (SHE) door de president op 24 januari. De leiding van het ziekenhuis is ervan overtuigd dat zij hiermee zal voorzien in een grote behoefte in de samenleving.

VHP-parlementariër Sheilendra Girjssing vindt dat president Desiré Bouterse de meest mislukte president in de historie is. Dit zegt zij naar aanleiding van de aanstelling van ex-minister Ramon Abrahams als raadsadviseur van de president. Girjasing zegt dat de president aan de ene kant aankondigt een kruistocht tegen corruptie te starten, maar aan de andere kant deze juist in stand houdt.

Het Guyanese mijnbouwbedrijf Muri Brasil Ventures Inc. dat op 7 november 2012 mijnbouwrechten in het zogeheten Tigri-gebied van het Guyanese ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen had verkregen, stelt in een verklaring af te zien van activiteiten in de betwiste driehoek. Hoewel het proces tot het verkrijgen van rechten in het Tigri-gebied legaal en transparant is geschied, is de beslissing het gevolg van de verkeerde informatie, vooroordelen en vijandigheid tegen het voorgestelde onderzoek van Muri Brasil.

Chandrikapersad Santokhi, assembleelid en voorzitter van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP), waarschuwt tijdens een paneldiscussie van de Kenniskring dat de flagrante corruptiecultuur die momenteel apert is bij de huidige bewindvoerders een norm dreigt te worden in ons land. Het schrijnend aantal corruptiegevallen neemt alsmaar toe en daar strafrechtelijk onderzoek uitblijft, is de kans groot,
dat corruptie voortaan als iets normaals wordt beschouwd en in het vervolg onder de noemer zal vallen van ‘neks no fout.’

Inspecteur Humphrey Naarden van de Voorlichtingsdienst zegt dat het Korps Politie Suriname voornemens is meer aandacht te geven aan voorlichting aan de samenleving over seksueel misbruik van kinderen. Voorlichting en informatie zijn enkele van de preventieve maatregelen die het korps wil treffen om seksueel misbruik van kinderen aan te pakken.

Er worden drie mannen vermist, nadat de boot waarin ze zaten op de Marowijnerivier was gekapseisd. Het ongeluk deed zich voor in de ruige wateren van de Armina Vallen, bij de Marrons, beter bekend als Tapu Dan, niet ver van het Franse dorp Apatou. De autoriteiten hebben het ongeluk bevestigd, maar politiewoordvoerder-inspecteur Humphrey Naarden, spreekt volgens de formele procedures nog van vermisten zolang de lichamen niet zijn geborgen.

Ruben Halfhuid, managing-director van de Suralco, zegt dat er absoluut geen sprake van is dat er minder bauxieterts wordt gemijnd in de omgeving van Moengo en met name in de Coermotibomijn. Halfhuid stelt dit, omdat die indruk bij sommigen zou kunnen ontstaan nadat zeker 60 krachten in dienst van de contractor Jac Rijk zijn afgevloeid.

Het aantal keuringsstations voor zware voertuigen is verder uitgebreid. De gebroeders Bhagwandas verrichten de opening van hun eerste keuringsstation voor zwaar materieel.

De verschillende commissies van rapporteurs zijn al halverwege gevorderd met de voorbereidingen voor de behandeling van de conceptbegrotingen die eind september jongstleden door de regering zijn ingediend bij De Nationale Assemblee (DNA). De commissies zijn zover dat er een eindverslag ingediend kan worden.

Het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling dreigt de leerkachten van de middelbare school te Tamanredjo te ontslaan, indien ze de actie die ze voeren, niet opschorten. Een delegatie van het ministerie toog naar de school om de actievoerende leerkrachten op andere gedachten te brengen. De leerkrachten zijn teleurgesteld in het ministerie, omdat van dat departement werd verwacht dat het met oplossingen zou komen voor het invullen van de posten van administratieve krachten.

De beruchte, door het Korps Politie Suriname (KPS) gezochte crimineel Roland Soke, alias ‘Antenne’, ‘Rasta’ of ‘Kleine’, is in handen gevallen van de Franse politie. Hij werd aangehouden in de grensplaats Saint-Laurent-du-Maroni, vlak tegenover Albina. De verdachte werd door de Franse justitie ook gezocht voor een reeks berovingen en inbraken.

ICT-deskundige en directeur van het ICT-bedrijf I-Frontier, Achmed Neijhorst, zei tijdens zijn inleiding voor de Surinaamse Vereniging van IT-professionals dat Suriname veel meer kan halen uit de mogelijkheden die de mobiele technologie-industrie biedt.

Het ministerie van Openbare Werken heeft in het jaar 2013 maar liefst 25 bestaande bruggen hersteld. Deze oeververbindingen liggen verspreid over de diverse districten. Er zijn echter nog vijf of zes bruggen, waaraan nog wordt gewerkt.

Gregory Rusland, voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS), zal de samenleving er van overtuigen dat de NPS de juiste keuze is bij de verkiezingen in 2015: ‘Wij beloven dat wij daadwerkelijk onze schouders onder het werk gaan zetten. Niet alleen met de NPS’ers, maar met alle Srananmans die dat willen.’

De politie in Frans-Guyana is naarstig op zoek naar een vrouw uit Suriname die een jongetje van vier jaar, genaamd Jimmy, daar heeft achtergelaten. Het knaapje is zodanig verward door de hele situatie dat hij nauwelijks een woord zegt. Hij weet nog wel dat hij door een vrouw, genaamd Roxanne is achtergelaten.

Thompson Chung, secretaris van de Chinese Vereniging Kong Ngie Tong Sang, vraagt namens de Chinezen om een vrije dag op Chinees Nieuwjaar, dat op 31 januari valt dit jaar.

Het ministerie van Openbare Werken (OW) krijgt in de afgelopen periode tal van aanvragen binnen voor het plaatsen van drempels op bepaalde wegen. De redenen die men per straat of locatie aanvoert voor het treffen van een dergelijke voorziening door OW, zijn uiteenlopend.

Het medium ‘Trinidad Express’ maakt er gewag van dat de uitleverinsprocedure tegen Edmund Quincy Muntslag (29) is aangevangen in Port of Spain. De VS wil Muntslag uitgeleverd hebben vanwege zijn mogelijk aandeel in een samenzwering om drugs naar dat eiland te smokkelen. De vermeende samenzwering met anderen behelst het smokkelen van 20 kilo cocaïne tussen 2011 en 2013. Muntslag zou zijn kwalijke praktijken in conspiratie met Dino Bouterse hebben gepleegd, die in hechtenis zit in de VS voor drugs- en wapensmokkel en het bieden van ondersteuning aan een terroristische organisatie.

De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) registreert in het uitgebrachte rapport ‘Global Employment Trends 2014’,dat Suriname met een percentage van 12,4 in 2013 het hoogste werkloosheidscijfer in Zuid-Amerika had en de op vier na hoogste in de Amerika’s.

Staatsolie Maatschappij Suriname NV gaat met de Brits-Ierse oliemaatschappij Tullo Oil en de in Noorwegen gevestigde Statoil samen op zoek naar mogelijke aardoliereserves in het Demerara Plateau. De drie maatschappijen hebben in Hotel Torarica een productiedelingscontract ondertekend en gaan op die manier letterlijk met elkaar in zee; het werkgebied ligt namelijk in een offshore concessie van Blok 54 in de Surinaamse zeewateren, zo’n 200 kilometers verwijderd van de kust van Paramaribo.

De governor van de Centrale Bank van Suriname, Gillmore Hoefdraad, laat tijdens zijn toespraak op de nieuwjaarsreceptie van deze instelling weten dat het jaar 2013 geen makkelijk jaar is geweest: ‘Het was een moeilijk jaar. Er waren minder positieve ontwikkelingen die wij hebben moeten meemaken.’

Suriname leent alleen al in 2013 ruim US$ 175 miljoen voor projecten van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). Dit blijkt uit een persbericht dat de IDB heeft verspreidt.

Politiechef Humphrey Tjin Liep Shie betreurt het dat een politie-eenheid op de 29-jarige onschuldige J.P heeft geschoten. De politiechef brengt het slachtoffer een bezoek in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Hij heeft beloofd dat er een diepgaand en objectief onderzoek komt naar het incident.

Voorzitter Guno Castelen van de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA), vraagt Desiré Bouterse plaats te maken, aangezien hij niet in staat zou zijn het land naar behoren te besturen. Net als Winston Jessurun (DA’91), Gregory Rusland (NPS) en Chandrikapersad Santokhi, vindt Castelen dat de regering het niet goed doet.

De rechtszaak van Dino Bouterse in New York is weer met een maand uitgesteld. De advocaten van de 41-jarige zoon van president Desiré Boutere krijgen nu tot 7 maart de tijd om zijn verdediging voor te bereiden. Bouterse junior werd eind augustus gearresteerd in Panama en uitgeleverd aan de Verenigde Staten van Amerika. Hij wordt verdacht van cocaïnesmokkel, het verlenen van hulp aan de Libanese terreurorganisatie Hezbollah en verboden bezit van vuurwapens.

Het Nationaal Leger (NL) is krap bij kas, zo erg zelfs dat niet elke militair voorzien kan worden van een Persoonlijke Standaard Uitrusting (PSU), bestaande uit schoeisel, hoofddeksels, kledingstukken zoals uniformen en sportkledij en ook andere attributen.

More
articles