Curaçao wil door Suriname uitgeleverde Venezolaan naar Nederland

Date

Na een recente ontsnappingspoging bij de SDKK-gevangenis op Curaçao, is de beveiliging daar afgelopen woensdag aangescherpt, tevens zijn de gevangenen Liomar Winklaar en Edwin Valentina de afgelopen week naar een gevangenis in Nederland overgebracht. Dat bevestigt de gevangenisdirecteur, Urny Florán desgevraagd tegenover de ‘Amigoe’. Het Openbaar Ministerie heeft voorts een verzoek ingediend in Nederland om ook de gevangene Addison Diaz, daar naartoe over te brengen. Welingelichte bronnen melden dat Diaz het brein is achter de recente ontsnappingspoging en dat hij net als Winklaar en Valentina, een ervaren ‘ontvluchter’ is. De man was eerder jarenlang spoorloos verdwenen, na zijn uitbraak uit de gevangenis in 2001. Het OM van Curaçao kreeg echter later informatie dat Diaz zich in Suriname bevond en deed toen een uitleveringsverzoek aan dat land. Een kantonrechter in Suriname heeft de uitlevering toegekend. Diaz is in beroep gegaan tegen de beslissing, maar ook in hoger beroep werd de uitlevering toelaatbaar geacht. De Surinaamse minister van Justitie, Edward Belfort, heeft hierna het uitleveringsbevel getekend, waardoor Diaz uitlevering niet meer kon voorkomen en nu zit hij dus sindsdien zijn celstraf in het SDKK uit en dat wil hij vooral zo houden. Diaz vecht het verzoek van het OM aan en wil liever op het eiland opgesloten blijven. Hij was eerder bij verstek tot vijftien jaar cel veroordeeld voor de moord op Desmont Mauricio in 2000 aan de Rooseveltweg. Hiervoor had Diaz één of meer Colombiaanse huurmoordenaars naar het eiland laten komen en hen van vuurwapens voorzien. Diaz ontvluchtte de gevangenis samen met een groep gedetineerden op 24 maart 2001. Hij vluchtte naar Venezuela en er werd een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd via Interpol. Diaz is geboren in Venezuela, zijn vader is een Venezolaan, zijn moeder een Curaçaose. “Uitlevering van een Venezolaanse burger is volgens de wet niet mogelijk”, aldus een Venezolaanse rechter toen.

More
articles