Teller aantal slachtoffers van vuurwerk staat op drie

“We zijn ‘blij’ verrast met het aantal slachtoffers die zijn gevallen als gevolg van vuurwerkongelukken”, meldt Fausia Poesa, coördinator van de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis. “Vorig jaar vielen er vanaf 23 december al meerdere slachtoffers, dat is nu wel anders.” De slachtoffers, die zijn gevallen, zijn echter wel kinderen tussen de zes en dertien jaar, en hebben respectievelijk een brandwond aan de hand, oogletsel en een brandwond aan het rechterbeen opgelopen. Poesa geeft aan dat op 30 december vorig jaar de teller al veel hoger stond. “Ik wil mijn complimenten uiten naar het volk, blijkbaar hebben ze gehoor gegeven aan de oproep om voorzichtig om te gaan met vuurwerk.” Wat wel opvalt, is dat de slachtoffers alle drie jongens zijn, en relatief erg jong. Vorige week deed Poesa een oproep in de West om kinderen liever niet, of anders onder toezicht, gebruik te laten maken van vuurwerk. Vorig jaar gaven mensen niet, of nauwelijks gehoor aan de oproep voorzichtig om te gaan met vuurwerk, dit jaar lijkt dat volgens Poesa anders. De coördinator van de SEH juicht echter niet te vroeg, vaak vallen de meeste slachtoffers op oudejaarsdag. De SEH is voorbereid op de grote drukte rondom oud op nieuw, door middel van het inzetten van extra personeel, hoopt Poesa de slachtoffers op te kunnen vangen. De coördinator van de SEH geeft aan dat men wel beter moet gaan beseffen wat urgent is en wat niet. Er zijn wachtdoktoren in dienst die een groot deel van de minder urgente gevallen kunnen opvangen. “Dat voorkomt wachttijden bij de SEH voor patiënten die eigenlijk direct geholpen moeten worden. Slachtoffers van vuurwerk hebben het advies van deskundigen hard nodig”, aldus Poesa.

door Willemijn Dekker

More
articles