SKA toont waardering met huldiging karatemasters

Het nieuwe bestuuur van de Surinaamse Karate Associatie (SKA) heeft op zondag 21 december jonstleden een viertal karatemeesters gehuldigd. Shihan Wilfred Burgos van het gelijknamige sportinstituut behoorde tot de gehuldigden. Hij is ingenomen met deze stap van de SKA en zegt dat het nieuwe bestuur, dat wordt voorgezeten door de Kenneth Sijp hiermee daadkracht heeft getoond.  Burgos: “Met deze stap heeft de SKA getoond waardering voor haar leden te hebben. Dat zal dan ook zeker een positieve werking hebben op de ontwikke-ling van de karatesport in Suriname.” De huldiging van de karatemeester vond voor het eerst in de geschiedenis van de karatebond plaats. Met de huldiging van de Shihans Burgos en Cecil Tirion en de Senseis Andre Joekoe en Amar Santokhi werden karatemeesters, die zich al vele jaren verdienstelijk gemaakt hebben voor de karatesport, op gepaste wijze gewaardeerd. Dit gebeurde tijdens de gezamenlijke gala-avond van de SKA en de Surinaamse Judo Federatie (SJF). Op deze avond werd dan ook verschillende judoka’s en karateka’s gehuldigd voor bijzonder geleverde prestaties in het haast afgelopen jaar. Burgos, 7de Dan karate, ontving de “Lifetime Achievement Award”. Dit voor meer dan 50 jaar topsport beoefening, waarvan 45 jaar gevechtsporten (42 jaar Kyokushinkai karate). Burgos is de eerste karateka die in Suriname, en wel in 1978, de zwarte band karate behaalde. Verder is hij Chief Instructor van Sport Instituut Burgos, oud-nationaal trainer/coach en de huidige voorzitter van de Dangraden commissie. Burgos was in 1982 ook de mede oprichter en ondervoorzitter van de SKA. Tirion, 5de Dan karate, ontving de “Award of Appreciation.” Dit vanwege onder andere zijn grote verdienste als grondlegger van de Kyokushinkai karate in Suriname. Tirion opende in 1972 de eerste karateschool. In 1982 richtte hij samen met Burgos de SKA op, waarvan hij eerste voorzitter werd. Tirion was ook de geestesvader en hoofdinstructeur van het project “School karate” die vele goede karateka’s heeft voortgebracht. Verder is hij ook de eerste voorzitter geweest van de SKA Dangraden commissie.
Joekoe, 4de Dan hoofdinstructeur van karateschool Seiken werd gehuldigd als “Coach van het Jaar”. Dit voor onder andere zijn jarenlange positieve inzet en goede prestaties als trainer/coach van zijn karateschool alsook van de nationale selectie. Joekoe heeft ook zijn gevechtskwaliteiten bewezen als coach, door tijdens het onlangs gehouden Master Toernooi, kampioen te worden in de leeftijdsklasse 40+ kumite. Santokhi, 3de Dan van karateschool Burgos, en schoolhouder van de afdeling Lelydorp, werd gehuldigd als “Sensei Master van het Jaar”. Sensei Santokhi is al jarenlang Surinames beste “all round” karate beoefenaar. Hij is veelzijdig, beheerst diverse karate-onderdelen en is als instructeur ook nog zeer actief. Santokhi werd onlangs bij de jongeren individueel kumite (vrij vechten) kampioen en bij de leraren Overall Masters kampioen 2014.

More
articles