CAS veegt beroep Barça van de tafel

FC Barcelona mag in 2015 definitief geen spelers kopen. De Catalaanse grootmacht kreeg dit jaar te horen dat er gedurende twee transferperiodes geen inkomende transfers mochten plaatsvinden en ging tegen die straf in beroep, maar tevergeefs. Het internationaal sporttribunaal CAS heeft het beroep van de Catalanen tegen de door de FIFA opgelegde straf vandaag verworpen. Het in Zwitserland gevestigde CAS meldt in een korte verklaring dat het zich kan vinden in de argumentatie van de FIFA. Een volledige motivering van de uitspraak komt pas in een later stadium. Omdat de transfermarkt donderdag al open gaat, was haast geboden. Op 5 december heeft het panel van het CAS, bestaande uit drie mensen, alle betrokken partijen gehoord. FC Barcelona kreeg de sanctie opgelegd vanwege het overtreden van het transferreglement. Er werden onregelmatigheden geconstateerd bij het vastleggen en registreren van buitenlandse spelers onder 18 jaar. Bij tien spelers zou Barcelona in de periode tussen 2009 en 2013 de reglementen hebben overtreden. De FIFA legde Barcelona de straf begin april al op. Op verzoek van de Catalanen werd de sanctie hangende het beroep opgeschort. Daardoor kon Barcelona de selectie afgelopen zomer flink renoveren. De ploeg van de nieuwe coach Luis Enrique versterkte zich met onder anderen Luis Suarez, Marc-André ter Stegen, Claudio Bravo, Ivan Rakitic en Jérémy Mathieu. De FIFA besloot de sanctie in augustus te handhaven, waarop de Catalanen naar het CAS stapten. FC Barcelona mag nu de komende twee transferperiodes (in januari en komende zomer) geen spelers kopen of huren. Pas in januari 2016 mag de Spaanse topclub de markt weer op. De Catalanen melden in een statement dat ze de straf disproportioneel vinden en dat ze overwegen naar de Zwitserse rechter te stappen.

More
articles