Justitia Pietas Fides MMDCLIII

– Ongeautoriseerd. Je hebt ze bij en in supermarkten staan. In burger of met een halfwas informeel en/of ongedekt uniform. Sommigen lopen met een jachtgeweer voor de bedrijfseenheden te paraderen. Wat een gezicht voor toeristziek en –behoeftig Suriname. Geen wettig, wettelijk gepubliceerd uniform of enige opsporingsbevoegdheid. Nog vaker wordt de burger, door een burger aangesproken en die wil tassen onderzoeken of in tijdelijk beheer nemen. Onbevoegd! En dan heb je die gabbers met een speldje op een van de revers, die je prachtig komen vertellen, dat op een illegale “NP” niet geparkeerd mag worden. Als men die grafdelver dan toevoegt, dat hij niet bevoegd is…, kom je terug van je zakelijkheid en de ongelikte aap heeft de banden van het voertuig laten leeglopen. Zo gaat het toe in onveilig en nog onveiliger gemaakt Suriname. Want wordt men nou boos op zo ‘een aap’ die onbevoegd beheersdaden uitvreet, kan het in sommige gevallen gevaarlijker worden en zeer slecht aflopen. Zo heeft men ze ook lopen op de Internationale Airport Zanderij. Totaal onbevoegd en zonder enig brevet, dat opsporing of (op-)stuwing van burgers regelt. Onder Santokhi werd de zaak, meer nog in een structuur gebracht. Helaas met de komst van ABOP op MinJusPol is het ‘wis wassi culturalisme’, alleen maar verder toegenomen. Veiligheidingenieur-gilden die steeds vaker uit de formele gewapende machten, vanwege een gepleegd misdrijf werden gestoten en dan weer onder de wapenen traden van particuliere veiligheidsbedrijven. In het ergste geval werden de eerder veroordeelde criminelen, weer opgenomen in gewapende overheidsdiensten. Het is en blijft een onsmakelijke en niet ongevaarlijke chaos.

– Arbeidsinspectie en overtredingen. Geen enkele overheidsinstantie kan een burger of organisatie beboeten, als daar niet afdoend en/of tijdig de overheidspublicatieplicht aan vooraf ging. En dan wel in formele zin. Laat dat heel duidelijk wezen.

– Seks. Het ziet ernaar uit, dat seks- en allerhande zedendelicten knap de overhand hebben gekregen. Of is het zo, het allemaal al veel eerder het geval was…, maar dat door Internet en ander mediastimuli, de burger mondiger is geworden en aangifte tegen ‘kwaad en daad’ durft doen? Juist ja!

– ‘Back trackin’. Ondanks hevige politieke ontboezemingen in de Kerstboodschap, mocht het dezer dagen gelukkig zo zijn, dat de bewindvoerder op MinBinza nogal ingetogener bekend maakte. dat hij beslist ‘de beste’ algemene / geheime verkiezingen voorstaat en zal blijken voor te staan. Dat bijt dus net weer niet door…, Sharmilla! ‘Electorial behaviour and ratio promised’.

– Invoerrechten & Accijnzen. Met de keuze Mendonça over te laten nemen van Van Hamme, is de trend om die besmeurde Douanedienst te zuiveren van onverlaten en criminelen, knap aangedikt. Ongeschonden gaat Van Hamme heen en brandschoon betreedt Mendonça de bestuursfunctie.

– Nieuwe Haven. Blijkt dat men niet heeft geschroomd een groot aantal containers, onder valse opgave en voorwendselen het land binnen te smokkelen. Binnenkort geheel afgelopen. Het onderzoek duurt voort.

– Police. ‘What ya gonna do, when they come for you’. 320 ambtenaren die aan alle gewichts en sporteisen mochten voldoen zijn in een naast hogere rang bevorderd. ‘According to mister Edje’s styling’.

– ‘Tripping & stripping’. Dat mocht volgens een ochtendblad de vermeende “Keizer van Cauwna” ook nog meemaken. Getript en gestript van al zijn bevoegdheden, die ‘kaiser Sjak Shie van Cauwna’. Moest er uiteindelijk van komen. Alleen veel te laat. Hopelijk, dat er nu eindelijk iets goed gaat in dat afgepaalde gebied.

– Approach. Benadering van ‘de mens’ moet verbeterd worden. Ook in een postkoloniale periode…, moet dat zeer snel gaan geschieden. Dat zijn van die bijzondere gedachten, waar Hoogie tegenwoordig worstelend mee rondloopt. De wonderen zijn de wereld nog niet uit. En de wenselijkheid om over en door te gaan tot/met streng geteste bewindvoerders in de beleidstorentjes van het land, kan ieder rationele en weldenkende inkomen. Als men dan ook meteen ‘test’ op intelligentie, integriteit en bestuurskunde/-talent…, is er niet veel meer aan de hand en kan eindelijk weer eens geapplaudisseerd worden voor de zo geplaagde Hoogie. ‘A no so dan? Oké dan!’.

– Roof. Weer werd een superstore overvallen door criminele bendes. Op de Oostwestverbinding tussen Perica en Albina, houden ze zich ook weer op en zijn leveringsvoertuigen en hun chauffeurs, tijdens de heen en terugweg knap de klos.

– Eye. Oogconsultaties en operaties in het achterland ten uitvoer gebracht, door nauwe samenwerking tussen US- en SU-oogspecialisten. Blinden konden weer zien, nadat bepaalde ingrepen goed gelukten.

– Nieuwjaar. Op de woensdag wordt het jaar 2014, op meer dan gepaste wijze afgesloten en gaat Suriname bewust het verkiezings-Nieuwjaar 2015 in. Het is erop of eronder. Gaat men door met een tragische erfenis van 25 Februari 1980 of neemt men daar voorgoed afscheid van om dan het authentieke Surinaams elan afdoend te herstellen? Het is net om het even en de verwachtingen zijn dan ook zeer hoog gespannen. Erop of eronder. ‘Trafassi…, no kan de!’.

– AirAsia. Breaking News. Bodies Found in AirAsia Hunt. Indonesia’s National Search and Rescue Agency confirmed Tuesday that wreckage of the missing AirAsia Flight QZ 8501, and as many as 40 bodies, had been recovered from the Java Sea. The Singapore-bound plane disappeared on Sunday with 162 people on board. Tot zover de ‘Time Magazine’ website. En dan NU.nl Indonesische reddingsdiensten hebben zeker drie lichamen geborgen in de buurt van de plek waar het vliegtuig van AirAsia zondag verdween. Ook zijn wrakstukken in de Javazee gevonden. Dat meldt de Indonesische marine. De marine sprak eerder op dinsdag van veertig lichamen die zouden zijn gevonden en geborgen door een marineschip. Het zoekteam van de Indonesische autoriteiten kan echter de vondst van maar drie lichamen bevestigen. Mogelijk was er sprake van miscommunicatie door het marinepersoneel. De lichamen zijn volgens het hoofd van de opsporings- en reddingsoperatie “opgezwollen maar intact” en niet gehuld in reddingsvesten. De lichamen werden gevonden op ongeveer tien kilometer van de plek waar vlucht QZ8501 zich bevond toen het voor het laatst contact had met de luchtverkeersleiding. De Indonesische autoriteiten bevestigen dinsdag dat de gevonden wrakstukken van het vermiste vliegtuig “flight QZ8501” zijn. Dat meldt AirAsia in een verklaring op Facebook. Het water waar het toestel is komen te liggen, is helder en ter plaatse maar enkele tientallen meters diep. Er zijn meer wrakdelen gezien.

– Starnieuws en vriendje tori’s: ‘De voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP), Desi Bouterse, is bijzonder trots op de toppers Rabin Parmessar en Ramon Abrahams. Parmessar heeft de ministerspost op Openbare Werken in juni 2013 overgenomen van Abrahams. Het tweetal leefde geruime tijd op gespannen voet met elkaar. Op het podium in Ocer, bij de jaarafsluiting maandagavond, hebben beiden elkaar omhelst. Zij hebben hun geschillen uitgesproken en vrede met elkaar gesloten’. Tot zover de website. Wat moet je daar nou nog van zeggen. Zijn ze aan elkander veroordeeld of soort zoekt soort. Ach laat maar…, het is toch maar tijdelijk. Zo feliciteerde Bosje die Abrahams in 2010 ook hevig. Men heeft het allemaal wel geweten, wat er voor zaken op Openbare Werken gingen plaatsnemen. Het is maar hoe je het eigen ‘HRM’…, intelligent inricht. Wat een land!

– Elo! Nederlanders zijn optimistisch en positief over de economie in 2015. Ze maken zich minder zorgen om de economische crisis van de afgelopen jaren, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Ruim 70 procent verwacht dat de economie op hetzelfde peil blijft of verbetert, maar het vertrouwen is nog niet terug op het niveau van voor de crisis. Op het dieptepunt van de crisis in 2008 was 47 procent tevreden. Terwijl de zorgen over de economie naar de achtergrond verdwijnen, zien steeds meer Nederlanders integratie en immigratie als een maatschappelijk probleem. Ruim 30 procent maakt zich zorgen over het in hun ogen te soepele asielbeleid in Nederland en de gebrekkige integratie van allochtonen. Vorig jaar was dat 17 procent. Steun voor missies. Door onder meer de opkomst van Islamitische Staat neemt de steun voor militaire missies toe. Bijna de helft vindt dat Nederland moet deelnemen aan militaire missies als de internationale gemeenschap daarom vraagt. Daarnaast vindt 45 procent dat de regering meer geld moet besteden aan de aanpak van terrorisme. Volgens het SCP lag dat aantal niet eerder zo hoog. Nederlanders maken zich het meeste zorgen over hoe het met ouderen gaat. De gezondheids- en ouderenzorg wordt door 36 procent gezien als een groot probleem. Dat komt onder meer doordat de decentralisatie in de zorg tot veel onzekerheid en onrust leidt. Bijna de helft van de Nederlanders verwacht dat de nadelen groter zullen zijn dan de voordelen.

– Coke. Cocaïne bestemd voor Nederland wordt steeds vaker onderschept op het vliegveld van Düsseldorf. Tot eind november dit jaar vond de luchthavenpolitie 130 kilo drugs, twee keer zo veel als in 2013. Reden voor de explosieve groei zijn het beleid voor inwoners van Curaçao en de strenge controles op Schiphol, legt een woordvoerster van de douane in Noordrijn-Westfalen uit. De meeste smokkelaars komen van Curaçao en hoeven als ze uit het autonome gebiedsdeel binnen Nederland reizen, geen visum te hebben voor Europa. Op het vliegveld van Amsterdam worden alle passagiers uit Curaçao onderworpen aan controle en in Düsseldorf is dat niet het geval, aldus Silke Zabel tegen de zender WDR. Een 100 procentcontrole gaat er bij onze oosterburen in Düsseldorf in ieder geval niet komen. ”Dat zou alleen maar leiden tot een verdere verschuiving van het probleem, waarschijnlijk naar Frankfurt. Wij controleren op basis van verdenking en als we voldoende informatie hebben”. De ligging van Düsseldorf draagt volgens Zabel alleen maar bij aan de aantrekkingskracht van die luchthaven. Smokkelaars willen zo snel mogelijk van hun lading afkomen.

More
articles