Dikke, zware olie belast de accu en startmotor meer, waardoor de wagen ook minder vlot zal starten. Lichte en vloeibare olie bereikt ook vlotter alle zones van de motor, waardoor deze minder snel zullen slijten. Daarom is het noodzakelijk om de motorolie en ook de oliefilter regelmatig te laten vervangen. Vraag de specialist om advies of kijk in uw onderhoudsboekje wanneer u niet zeker bent wanneer dit moet gebeuren. Want het type motor en het modeljaar van uw wagen bepalen de onderhoudsintervallen. Uw motorolie heeft ook nog andere functies: hij helpt om de motor af te koelen, het oliecircuit schoon te houden en corrosie tegen te gaan. Het oliepeil nakijken kan je makkelijk zelf doen door de dipstick uit de motor te halen en het niveau af te lezen. Je wagen moet hiervoor horizontaal staan en de motor moet koud zijn. Als het niveau zich onder het minimum bevindt, kan je olie bijvullen. Maar let erop, ook een teveel aan olie is schadelijk voor de motor.
SOORTEN MOTOROLIE
Er zijn 2 verschillende soorten motorolie: minerale en synthetische. De beide soorten worden verschillend geproduceerd. Beide soorten dienen ook specifiek gebruikt te worden. Minerale motorolie ontstaat door het destilleren van ruwe aardolie. Onder normale omstandigheden is dit type motorolie een aangewezen keuze. Synthetische motorolie ontstaat uit een petrochemisch proces. Onder de synthetische oliën maakt men nog de indeling tussen semi- en volsynthetische olie. De synthetische olie heeft meerdere voordelen ten opzichte van de minerale. Deze olie smeert heel grondig, ook onder uitzonderlijke weersomstandigheden. Wat dus betekent dat je bij koud weer in Europa bijvoorbeeld, ook nog vlot zal kunnen starten. De synthetische motorolie kent ook een langere levensduur, de olie moet dus minder regelmatig ververst worden. Een beperking bij dit soort olie, is dat hij enkel aangewezen is bij moderne motortypes. Er is een grote verscheidenheid in soorten synthetische oliën en die zijn vaak merkgebonden. Oliën verschillen trouwens onderling door de toegevoegde additieven die er door de fabrikant worden ingedaan op vraag van de constructeur.
Moderne wagens hebben lange onderhoudsintervallen. Maar voor motorolie zijn die intervallen eigenlijk te groot, daarom is het aangewezen om regelmatig zelf een check-up uit te voeren.