We hebben ze van achter hun Blackberry weggehaald”

De Sportvereniging Kampon Baroe uit het gelijknamige plaatsje in het district Saramacca zit nu boordevol jeugdig voetbaltalent. De club telt nu meer dan 60 jongeren, die interesse getoond hebben voor de voetbalsport.
Vorige week kregen bijna al deze voetballertjes de gelegenheid hun kunnen te tonen tegen het voetbalteam van het Holy Cross College Arima uit Trinidad and Tobago (T&T). Onder-steund door een menigte supporters langs de lijn onder wie vaders en moeders, gaven de voetballertjes van Kampong Baroe alles ten beste.¬†Clubtrainer Glenn Holband, die samen met zijn college Jim Graves belast is met de technische leiding van Kampong Baroe, deelde de voetballertjes op in een groep van ervarener voetballertjes en een groep van onervarener spelers. De groep ervarener spelers werkte de eerste speelhelft af en gedroeg zich kranig tegen de Trinidadianen, die een technisch overwicht hadden, maar dat in de eerste speelhelft niet echt tot uitdrukking konden brengen vanwege de strijdlustigheid van de tegenstander. Die liet zich niet uit het veld slaan toen Arima al vroeg op 1-0 voorsprong kwam via een goed genomen penalty van aanvoerder George Lamotte. Niet lang na deze strafschop forceerde de aanvalslinie van Kampong Baroe ook een penalty toen een speller goed doorbrak en in de gevarenzone werd gehaakt. De arbiter verwees onverbiddellijk naar de witte stip en Roche Tawar schoot keihard in nadat in eerste instantie de Arima-goalie de penalty stopte maar de bal onvoldoende wegsloeg. De teams hielden elkaar daarna in evenwicht, maar toch zou Arima voor de pauze op 2-1 voorsprong komen na enkele geheide scoringskansen te hebben verprutst. Aanvaller Jamal Baksh brak goed door op links en schoot oerhard in. In de tweede helft trad het B-team van Kampong Baroe aan om de krachten te meten met de Trinidadianen. Hoewel dit B-team zich ook enkele scoringskansen wist te scheppen, kwam het niet tot doelpunten. Het gejuich van de supporters ten spijt. Arima wist nog tweemaal te scoren via een vrije trap en een kopbal van aanvoerder Lamotte en won zo de wedstrijd met 4-1. Ondanks het verlies blikte trainer Holband tevreden terug. “We hebben de onervarener spelers wat speeltijd in de benen kunnen geven”, merkte de clubtrainer op. Voor hem was belangrijk dat de spelers ervaring opdeden. “Het is een groep die nog niet zo lang voetbalt. We zijn zo 3 maanden met ze bezig. We hebben ze van achter hun Black Berry weggehaald en zover gekregen om te komen voetballen en u ziet het resultaat.”¬†Volgens de trainer wisten de jongens voordien niets af van voetballen. Op zich bestempelde Holband de krachtmeting als een leerrijke ervaring. “De wedstrijd was leerrijk en je hebt het verschil duidelijk kunnen proeven. Bij de Trinidadianen wordt de zaak vanaf de schoolbanken professioneel aangepakt.” De groep schijnt de trainers boven het hoofd te groeien en telt nu al ruim 70 voetballertjes. Daarom pleit clubvoorzitter Johannes Mentokarijo voor ondersteuning van de club via donaties. “We houden de jongens goed bezig en u ziet dat ze opkomen. De bedoeling is dat we geheel Saramacca gaan coveren”, houdt hij het plan van de club voor. Op bedrijven doet hij het beroep de club te sponsoren zodat ook de verdere plannen voor het sportcomplex gerealiseerd kunnen worden. Het sportcomplex en de bijbehorende recreatiezaal zien er overigens heel goed onderhouden uit en het was een lust om de voetballertjes op de netjes gemaaide groene grasmat aan het werk te zien.¬†Trainer Holband onthulde in 2012 reeds een groep van HCC Arima op bezoek te hebben gehad. “Die was langer gebleven. We hebben ze ‘s morgens opgehaald en een rondleiding gegeven in Saramacca. We hadden dit ook graag met deze groep willen doen.” Met de leiding van Arima en voorzitter James Ramlall van Stichting Caribbean Center is afgesproken dat bij een volgend bezoek de groep voetballertjes langer zullen vertoeven in het district.

Door :(DRP)

More
articles