WADA gaat Russische atleten nogmaals testen

Het wereld-antidopingbureau WADA gaat 3000 bloed- en urinestalen van Russische atleten opnieuw testen. Dat maakte de Russische minister van sport Vitali Moetko woensdag bekend. Het onderzoek volgt na een documentaire van de Duitse tv-zender ARD over massaal dopinggebruik in de Russische sport. ”Ik heb het WADA gemeld dat we aan elk onderzoek meewerken”, meldde Moetko aan het sportpersbureau R-Sport. ”Een commissie is inmiddels in Moskou geweest. Voor zover ik weet hebben ze 3000 stalen meegenomen om die in Keulen en andere laboratoria te onderzoeken.” De documentaire leidde tot veel ophef. Het hoofd van de Russische atletiekbond Valentin Balachnitsjev noemde de vele beschuldigingen ‘leugens’ maar heeft zijn rol als penningmeester van de internationale atletiekfederatie IAAF wel tijdelijk neergelegd. Atletiekcoach Vladimir Kazarin, een van de beschuldigden in de documentaire, kondigde dinsdag al aan juridische stappen te nemen tegen documentairemaker Hajo Seppelt. Ook wil hij atlete Joelia Stepanova en haar man Vitali Stepanov, een voormalig official van het Russische antidopingbureau, voor de rechter slepen vanwege hun beweringen over systematisch dopinggebruik in de Russische sport

More
articles