Rames Guyane dit weekend van start

De atleten staan klaar, de bo-ten zijn gepoetst en het voedsel netjes opgeborgen. Met kriebels in hun buik wachten de 18 participanten het startsein af van de Bouvet Rames Guyane dat dit weekend wordt gegeven. Kent u dit we-reldevenement niet? Hier dan een crash update; 18 participanten die individueel, zonder enige hulp en zonder tus-senstop en slechts door te roeien de oversteek zullen doen van Dakar (Afrika) naar Kourou (Frans Guyana). De afstand is zo’n 4.700km en om het af te leggen maken de atleten gemiddeld zo’n 1 mil-joen roeibewegingen. De zeemannen en -vrouwen nemen zoveel mogelijk droog voedsel mee. Vlees… dat vindt je in de zee door te vissen. En water? Niet in fles want dat is teveel gewicht.
Aan boord van deze 8m lange roeiboten bevinden zich ontzoutingsapparaten die op zonne-energie werken. Onnodig te zeggen dat deze ietwat gestoorde schippers zenuwen van staal moeten hebben. In de anderhalve maand dat zij op zee zullen zijn, gaan zij moeten roeien door hittegolven, stormen en metershoge golfen. Maar dat is allemaal niet genoeg om ze te weerhouden mee te doen. Integendeel neemt deze sport aan populariteit toe. Scholen krijgen de gelegenheid om kleine camera’s te plaatsen om via satelliet hun geliefde atleet te volgen. De winnaars zijn niet altijd de meest gespierden. Vrouwen doen ook mee en hebben een net zo grote kans als de mannen om te winnen. Essentieel is het aanhouden van een vaste ritme; een combinatie van roeitijd, rusttijd, voedsel, en het nemen van de juiste stroming en vinden om het roeien makkelijker te maken. De race is live te volgen op de website: Rames Guyane 2014 – Rames Guyane 2014

More
articles