Het aanwezige publiek klonk heel enthousiast wanneer twee dansers tegen elkaar moesten battle’n afgelopen zondag in theater On Stage tijdens de Hip hop Dance festival. Het theater was goed bezocht door zowel dansers als dansliefhebbers (ouders met hun kinderen). Het geheel werd georganiseerd door een individuele danser Gabe Misikaba in samenwerking met de Jeugdtheaterschool On Stage van 26 tot en met 28 september. De sponsors van het evenement waren SLM, Galaxy, Art Sabine, Nils, Dress Code en Lustig. Gabe blikt heel tevreden terug op de dance week, omdat alles volgens planning is verlopen. Voor wat betreft de battle, waarbij steeds twee dansers tegen elkaar uitkwamen, vond hij het wel minder leuk dat er steeds een keuze gemaakt moest worden wie eerst ging. Er waren namelijk twee dansstijlen, te noemen: ‘Breakdance (dansers worden b-boy’s genoemd) en Stand up’. Bij beide stijlen waren er drie juryleden die bestonden uit dansers uit Suriname, Brazilië en Frans- Guyana. Gabe vond de jury van breakdance goed, maar van stand up matig omdat er fouten zijn gemaakt bij de eliminatie scoreboard. Toch spreek hij zijn dank uit naar de jury die haar best heeft gedaan. Daarnaast was er een jonge breakdance dj Javi aanwezig die voor muziek zorgde. Beide winnaars ontvingen SRD 1000,-.
Volgens de internationale breakdance battle zijn er regels waarop er gelet wordt door de jury, namelijk: MUSICALITY, dit is het dansen op de beat van de muziek. FOUNDATION, is het zelfvertrouwen van de deelnemende dansers en hoe zij hun basis steps aanpassen in hun routine. ORIGINALITEIT, is de creativiteit van de dansers en hun unieke stijl. EXECUTION, is hoe je je routine start en afmaakt. BATTLE, dit is antwoord geven op je tegenstander door danspasjes uit te voeren. DYNAMICS, is hoe een danser zijn energie, techniek, snelheid, flexibiliteit en lichaamscontrole gebruikt. Het gaat er niet om wat je doet, maar wanneer en hoe je het doet, legt Gabe uit. Dit zegt hij naar aanleiding van het verraste publiek, dat dacht dat b-boy Mario zou moeten winnen. Hij vertelt dat Mario heeft verloren, omdat hij niet helemaal op de beat ging, herhaalde zijn danspasjes veel en danste niet met zijn moves. Hij had goede moves, maar ze mislukten. Echter bewees zijn tegenstander het tegengestelde. Hij danste op de beat, was creatiever, zijn battle techniek was beter en hij wist zijn moves goed te gebruiken op de muziek. En daarvoor worden juryleden uit verschillende landen gehaald om te beoordelen volgens de internationale wijze. “Wij willen ook bij het volgende evenement een internationale jury die gecertificeerd is, gebruiken voor onze battles, omdat wij zo ook de dansers van Suriname meer kennis en motivatie geven om hard te trainen en op te bouwen”, aldus Gabe.
Het doel van deze battles is om Surinaamse dansers naar internationale battles te sturen. Dat ligt volgens Gabe aan de Surinaamse bedrijven die willen investeren in de dansers. ‘Het is mogelijk om internationaal te gaan als Suriname investeert in de jongeren niet alleen in dansen maar ook andere sporten’.
Stephano Linkers
De Stand Up winnaar van de avond werd Stephano Linkers (18). Naast het dansen, school en leuke dingen doen met zijn mati’ s, is kapperswerk ook één van zijn hobby’s. Tijdens battlen met zijn eerste tegenstanders, had hij nog geen hoge verwachtingen, maar toen hij naar de semi finale ging, kreeg hij toen pas het gevoel van winnen. Stephano zit met nog twee andere vrienden in een dansgroep, genaamd ‘Massive Clique’. Bij de afgelopen battle zegt hij niet zo goed te hebben getraind. “Thuis alleen luisterde ik naar muziek en zo doende creëer ik mijn eigen danspasjes (freestyle)….maar niet dat ik echt heb getraind voor die battle. Met dansen begon hij eerst met breakdance (b-boy) toen hij maar 6 jaar oud was. ….’Ik danste het meest met me broers en me mati’s. Toen ik iets ouder werd dacht ik van, ik ga ook andere stijlen doen’. Als TeenieWest de vraag stelt ‘wat inspireert jou’?, zegt hij: ‘Zolang ik andere dansers zie dansen, maakt het niet uit wat voor stijl ze doen, dat geeft me meer inspiratie om te dansen’, aldus Stephano. Deze jonge stand -up danser wil nog heel veel bereiken met zijn dans, zijn passie. Hij wil graag naar het buitenland om verder te gaan en beter te worden, want hier in Suriname blijft het volgens Stephano maar een hobby, ‘verder kan je niet veel hier bereiken met dansen’. Behalve dansevenementen waaraan hij deelneemt, heeft hij vorig jaar tijdens Carifesta ook mogen optreden. In de afgelopen vakantie heeft hij samen met Surinaamse zangeres ADIKA danstrainingen mogen verzorgen aan kinderen die op een vakantie school zaten.
Vanito Dwarkasing
Breakdance (b-boy) winnaar Vanito Dwarkasing vond de battle een beetje easy, omdat hij zich echt een muzikaal persoon vindt en durft veel uitdagingen aan te gaan. ‘Als je dat hebt ben je meestal nooit zenuwachtig’, vertelt hij. Vanito heeft wel moeten oefenen op zijn dansbeheersing. Daarnaast werken aan zijn bewegingen die duidelijker overgebracht moesten worden en veel flavor erin stoppen. Dans is voor hem begonnen door inspiratie van James Brown, Michael Jackson en zijn favoriete b-boy was ‘b-boy Machine’, maar het meest keek hij op naar de Jacksons. Naast het dansen is hij ambtenaar bij het Ministerie van Justitie en Politie. “Alles om mij heen inspireert mij, vooral de Surinaamse stijl. Hij ziet een doorbraak in breakdance. Hoe of wat verder met dansen, maar stoppen zal zeker niet eerste zijn wat hij zal doen in zijn leven. “Want het is een gave van god…na mij toe….ik heb durf dus ik weet dat ik er ver mee zal kome’, aldus Vanito.