October 3, 2014


Voetballers vaker doelwit professionele oplichters


October 3, 2014

Voetballers zijn steeds vaker het doelwit van professionele oplichters. Transfervrije spelers krijgen een mooi aanbod voor de neus geschoven en happen uit wanhoop gretig toe. In veel gevallen blijkt het voorgespiegelde contract echter inderdaad too good to be true. “Spelers zijn er afgelopen transferperiode op een heel professionele manier ingeluisd”, zegt FIFPro-juris-te Alexandra Gómez in Sp!ts. Gómez houdt zich namens de spelersvakbond onder meer bezig met bedrog en zij constateert dat voetballers steeds vaker worden gezocht. Ze zegt verbaasd te zijn over de verhalen die haar de afgelopen tijd ter ore kwamen. Zogenaamde zaakwaarnemers leggen contact met een speler, doen een mooi aanbod en noemen een ‘redelijk’ salaris. “De voetballer moest alleen snel geld overmaken voor een werkvergunning of iets dergelijks”, legt Gómez uit. Uiteraard bleef het daarna stil. Hoe groot het probleem daadwerkelijk is, durft de juriste niet te zeggen. “Schaamte is een reden voor voetballers om het stil te houden. De reden dat wij nu naar buiten treden met dit nieuws, is dat we, naast waarschuwen, voetballers willen vragen zich te melden als ze benaderd zijn door louche figuren.” Met name voetballers in contractnood’ zijn het doelwit. “Spelers die vlak voor de start van het seizoen nog geen club hebben, worden nerveus. Als je dan vlak voor de transferdeadline een geloofwaardig aanbod krijgt, is het verleidelijk om toe te happen.”