October 3, 2014


Organiseren Olympische Spelen moet goedkoper


October 3, 2014

Het binnenhalen en organiseren van de Olympische Spelen moet goedkoper worden. De huidige hoge kosten weerhouden steden ervan zich kandidaat te stellen. Dat zegt voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité donderdag in reactie op het wegvallen van Oslo voor de Winterspelen van 2022. “We zien aan de biedingen voor 2022 dat de wereld in een financiële crisis verkeert en dat mensen terecht vragen stellen over de hoge kosten. Daarom staat kostenvermindering van de Spelen hoog op onze agenda van onze komen-de IOC-sessie in december in Monaco”, aldus Bach. Door het wegvallen van Oslo zijn alleen nog Peking (China) en Almati (Kazach-stan) in de race voor het houden van de Winterspelen over acht jaar. “Twee kandidaten met interessante benaderingen”, vindt Bach, die zich realiseert dat steden terugschrikken voor biedingskosten van 100 miljoen dollar en het recordbedrag van 40 miljard euro dat Sotschi uitgaf aan de organisatie van de recente Winterspelen. “We moeten de filosofie van de kandidaatstelling veranderen. In het verleden vroegen we de steden om aan de voorwaarden van het IOC te voldoen, maar we moeten er naar toe dat steden zelf aangeven hoe de Spelen het beste passen bij hun eigen toekomstige ontwikkeling.”