October 3, 2014


Tweede Outgrowersproject Suriname Candied Fruits


October 3, 2014

De Suriname Candied Fruits NV (SCF) heeft in juni 2014 haar eerste Outgrowersproject afgerond en zal deze maand een informatiebijeenkomst houden voor een tweede project. In twee jaar tijd zijn in totaal 13 kwekerijen ontstaan die sukade planten en deze zijn sinds juni van dit jaar allemaal GLOBAG.A.P. gecertificeerd. In de meeste gevallen is beboste landbouwgrond in twee jaar tijd omgetoverd in een moderne kwekerij die voldoet aan alle internationale eisen op het gebied van voedselzekerheid en milieu. Elke landbouwer heeft hiervoor geplant op 1 hectare landbouwgrond en men heeft een heel traject doorlopen. Elke outgrower heeft een contract met SCF waarin gegarandeerde afname en prijs een belangrijk onderdeel is. Ondertussen wordt er door alle outgrowers al volop geoogst en het fruit wordt door SCF elke maand afgenomen. SCF wil dit jaar met 12 nieuwe  outgrowers starten aan een Outgrowersproject, die allemaal een perceel op Saramacca bezitten en woonachtig zijn in Saramacca, het liefst in het gebied tussen Groningen en Uitkijk. Het is de bedoeling dat een outgrower gewassen plant zoals ananas, gember of papaja.  Voor de vaktechnische begeleiding wordt gezorgd. In het project worden de volgende stappen doorlopen: informatiebijeenkomst voor potentiële outgrowers, selectie van outgrowers, inrichting kwekerijen van de outgrowers, training van drie maanden over het onderwerp ‘GLOBALG.A.P., on the job training van drie maanden, voorbereiding certificering en pre-audit, corrigerende maatregelen naar aanleiding van  een pre-audit, exerne audit door Control Union Certification en samenwerking tussen SCF en outgrowers. Voor de financiering van het certificeringtraject heeft SCF gezorgd voor externe financiering. Outgrowers moeten wel zelf de kosten dragen voor de inrichting van hun kwekerij. Mogelijk kan dit gebeuren via een microkrediet. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan de voorbereidingen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor de informatiebijeenkomst die in de tweede helft van oktober gehouden zal worden.