October 3, 2014


Dirk Kuijt stopt als international


October 3, 2014

Dirk Kuijt stopt als international. De 34-jarige aanvaller van Fenerbahçe heeft besloten dat hij niet meer beschikbaar is voor Oranje. “Ik ben een speler die altijd honderd procent wil geven en door het geringe uitzicht op speeltijd kan ik dat niet meer opbrengen”, zegt Kuijt vandaag in De Telegraaf. “Twee jaar doorgaan, alleen als verlengstuk van de bondscoach in de kleedkamer, zag ik niet zitten.” Na het WK in Brazilië wilde hij eerst nog door. “Het was makkelijk geweest om meteen na het succesvolle WK te stoppen. Maar ik voelde me nog zo fit”, vertelt hij in het AD. Kuijt heeft zijn beslissing genomen na uitgebreid overleg met bondscoach Guus Hiddink. “Het waren heel respectvolle gesprekken. Vanaf nu richt ik me volledig op mijn club.” Toch durft de 104-voudig international nog niet helemaal afscheid te nemen van Oranje. “Als de nood aan de man is en Oranje me nodig heeft, dan zal ik er vanzelfsprekend staan voor de bondscoach, mijn medespelers en de fans.” Kuijt speelde op vijf eindtoernooien. Hij werd met Oranje tweede tijdens het WK in Zuid-Afrika in 2010 en derde tijdens het WK in Brazilië afgelopen zomer. Tevens kwam hij uit op het WK 2006 en de EK’s van 2008 en 2012. Kuijt debuteerde in september 2004 voor het Nederlands elftal tegen Liechtenstein, een interland die Oranje met 3-0 won. Zijn laatste wedstrijd was het oefenduel met Italië begin september. Nederland verloor met 2-0. In zijn decennium bij Oranje speelde Kuijt op verschillende posities in het elftal. Afgelopen zomer fungeerde de van origine aanvaller zelfs als linksback tijdens enkele WK-duels. Op de lijst van spelers met meeste interlands hoeft Kuijt alleen Edwin van der Sar (130), Frank de Boer (112), Rafael van der Vaart (109), Wesley Sneijder (107) en Giovanni van Bronckhorst (106) boven zich te dulden. Geen van hen bereikte zo snel de mijlpaal van honderd interlands als Kuijt. In zijn 104 interlands maakte Kuijt 24 treffers, waarmee hij met Marco van Basten de veertiende plaats deelt op de topscorerslijst aller tijden van Oranje. Bondscoach Hiddink maakte vandaag zijn selectie bekend voor de EK-voorrondeduels met Kazachstan (10 oktober) en IJsland (13 oktober). Kuijt was wel in de voorselectie.