October 3, 2014


Justitia Pietas Fides MMDLXXXII


October 3, 2014

– China. De bevochten vrijheden van Hong Kong staan op het spel. Studenten, ambtenaren, politici en leden van ondernemersverenigingen, eisen dat democratische verhoudingen in Hong Kong onaangeroerd blijven. Sinds een etmaal wordt dat beantwoord met het inzetten van knokploegen. De repuliek Suriname onderhoudt warme contacten met een gewelddadig Beijing, dat lak heeft aan elke vorm van mensenrecht. – Surishopping. Er is een tendens gaande, dat bonafide ondernemers in Suriname worden weggedrukt ten faveure van de meer corrupte. 25 Mei 2014 of eerder. – Schulden. Een schuldeiser dreigt Desi Bouterse met het plaatsen van smeuige verhaaltjes op het Internet, als een vermeende en rentedragende schuld van US$350.000,— niet wordt vereffend. Alsof er niet al een overdaad aan markante verhalen op het Internet zijn geplaatst. – Beri. ‘Mi e go na wan beri, bika moni de fu prati. Bobi de fu fassi…’. Dat zijn zo de beschuldigingen, aan het adres van een meer bekend primitief ingestelde vrouwenaanjager die van de meer kwetsbare misbruik maakt. Bekend talent. Helaas is die onverlaat, niet de enige. Bepaald niet solitair in de verzameling echtelijke en buitenechtelijke kinderverzameling of relatie. ‘Mi e go na wan beri…, bala. Tja go mi mati’. – Onderzoek. De moorden op vier mannen en gezinshoofden aan de Tout lui Fautkanaalweg, gaan voor verder onderzoek naar internationale organisaties, omdat de vervolging in dit land weer schromelijk faalt. Als het geen ‘blinde muur’ is, dan is het wel een andersoortige wal die zogenaamd/plotseling uit het niets opstijgt. Markant in beide gevallen is wel, dat zowel in de moord op Herman Gooding een gedreven ex-voorzitter van de politiebond alles aan waarnemingen heeft uitgesproken op een radiostation en in het geval van de Tout lui Fautkanaalweg de verklaringen van de huidige korpschef kunnen worden meegenomen. Respectievelijk uitgezet op Radio Apintie in “Niet Zomaar een gesprek” en van actueler datum via ABC uitgezonden in “De Welingelichte Kringen”. Beide uitzendingen op een willekeurige zondag verzorgd. – AAC. Een aannemer gaat naar de rechter omdat via de Overheid zijn goede naam is beklad. Het ziet ernaar uit, dat de Staat zich wederom vrij ongezellig in de schulden wist en weet te draaien. – Acht man ‘plus’. Weer werd een zogenaamde muziekband, in Frans Guyana dit keer, op weg naar Europa gepakt. Met grote hoeveelheden cocaïne in de bagage. Via Cayenne naar Guadeloupe/Martinique, wordt vaker ook doorgereisd naar een vliegveld nabij Parijs. Ook werd er een enorm droga-netwerk recentelijk opgerold. Die grap zou misschien wel honderden kilo’s op transport hebben gezet. Drugslijnen vanuit SU? Via Frans Guyana naar Parijs. Vanuit Belém do Para naar Argentinië of Chili en dan de bestemmingen Rome, Lissabon, Parijs of Madrid. Fortaleza rechtstreekse vluchten naar Duitsland. Dat zijn dan de luchtverbindingen. Met de boot nog lucratiever. Zelfs in compartimenten van zogenaamd te repareren compressoren of versnellingsbakken van enorme grondverzetmachines. De smeerpijpen, weten er alles van. Totdat een zeer grote hoeveelheid aan zwerfkoeien, met de gepoederde neus tegen een stelletje hand-/enkelboeien aanloopt. ‘Bigi bigi bigi kaw so bun!’. – Roof. Twee geplukt. Hoek Pengel- vh. Wanica- en Keizerstraat. En dan Botrotoertoeroestraat! Gaat goed in SU…, no?! – Record. Suriname komt onprettig in de annalen van wereldorganisaties? ‘Owru gwenti!’. Nu ook op de kaart voor de meeste Chikungunya slachtoffers? Het ene medium geeft ‘grat hari’ de schuld aan het Ministerie van Volksgezondheid. Terwijl een ander meer regeringsgezinde friemel komt vertellen, dat de enorme aanval van voornoemd virus niet voorkomen had kunnen worden. Rommel info! – Spaarlamp. Een spaarlamp hoeft niet zomaar te ontploffen en het odium van slechte kwaliteit op zich te laden. Wanneer de buurman of zijn aannemer, met zijn lasmachine bezig is en er stroomschommelingen optreden, kan een met minitrafo voorziene spaarlamp, inderdaad met een vlammende knal ten onder gaan. Spaarlampen verdragen spanningsverschillen en fluctuaties op het elektriciteitsnet absoluut niet! De ironie wil dat de EBS meer dan gewoon schommelstroom levert. Als men een digitale display heeft op een UPS, dat is een unit voor ononderbroken stroom via een battrerij en ‘upstep’ mechanisme, kan men zien dat de spanning van de EBS in een willekeurige straat heel absurd kan schommelen tussen de 100 en 124 volt. Fluorescent en spaarlampen knipperen dan hinderlijk en gaat steeds vaker een balast kapot of schiet een spaarlamp uit z’n slof. Las-machines, hydrofoor, microwave en ander spul op de 110-lijn, zonder apparte groep in gebruik, bezorgt de grootste ellende. Is het allemaal wel bij elkaar opgeteld hoeveel branden er in de afgelopen week waren? In Paramaribo en Nickerie daarbij opgeteld? Juist ja. De Chinese balast in een fluorescent armatuur is overigens een fenomeen, dat erg goedkoop vraagt om calamiteit(-en). ‘Dem pa dati, e sutu bun strak…’. Voor alle zekerheid geen spaarlampen in een ruimte waar brandstofdampen kunnen opstijgen of boven bedmatras dan wel vloerkleed. – Moderne kruistochten/-vaarders? NRC: ‘Het Syrische regime heeft niet “expliciet toestemming gegeven” voor luchtaanvallen door buitenlandse mogendheden op doelen van de Islamitische Staat (IS). Dat heeft minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) op 01 Oktober 2014 geschreven in een brief aan de Tweede Kamer. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moualem, zei maandag in een toespraak bij de Verenigde Naties dat het Syrische regime iedere inspanning die gericht is op het bestrijden van het internationale terrorisme steunt. Daaruit werd door sommigen opgemaakt dat Syrië de luchtaanvallen die de Verenigde Staten en bondgenoten op dit moment uitvoeren op IS goedkeurt. Timmermans schrijft echter dat uit de uitlatingen van de Syrische minister “niet kan worden afgeleid” dat het Syrische regime expliciete toestemming voor de luchtaanvallen heeft gegeven. “Daarvoor zijn de uitlatingen volkenrechtelijk gezien te algemeen van strekking”, aldus Timmermans. De vraag of Syrië toestemming heeft gegeven – of wil geven – voor luchtaanvallen van buitenlandse mogendheden op het eigen grondgebied is relevant voor het debat dat de Tweede Kamer morgenavond houdt over de militaire bijdrage van Nederland in de strijd tegen IS. Nederland gaat alleen bombardementen uitvoeren boven Irak, maar sommige partijen vinden dat de aanvallen naar Syrië moeten worden uitgebreid. Daarvoor vinden veel partijen echter een adequaat volkenrechtelijk mandaat van belang. Zo’n mandaat is er als de regering van een land expliciet toestemming geeft voor luchtaanvallen door andere landen. Het kabinet besloot vorige week dat Nederland zes F16’s gaat inzetten om IS vanuit de lucht boven Irak te bestrijden. Tegelijkertijd levert Nederland 130 trainers om Iraakse en Koerdische strijdkrachten in staat te stellen IS op de grond te bevechten. Een overgrote meerderheid van de Kamer steunt de militaire acties in Irak. Alleen de SP en de Partij voor de Dieren zijn tegen. Het kan ze op termijn ernstig berouwen. http://www.nrc.nl/nieuws/2014/10/01/timmermans-syrie-gaf-geen-toestemming-voor-luchtaanvallen/ http://nos.nl/zoeken/?s=timmermans http://nos.nl/video/705372-timmermans-steun-kamer-voor-ismissie-historisch.html http://nos.nl/artikel/705367-timmermans-historische-steun.html http://nos.nl/artikel/705554-kamer-wenst-militairen-sterkte.html http://nos.nl/artikel/705743-laatste-f16s-naar-jordanie.html http://nos.nl/artikel/705890-zware-strijd-koerden-en-is-in-kobani.html http://nos.nl/artikel/705906-inzet-f16s-mogelijk-binnen-48-uur.html – Opvallend voor de NOS! Quincy Promes en Jeffrey Bruma zijn de opvallendste namen in de definitieve selectie van het Nederlands elftal voor de interlands tegen Kazachstan en IJsland. Bondscoach Guus Hiddink selecteerde 25 spelers. Sven van Beek (Feyenoord), Paul Verhaegh (FC Augsburg), Kenneth Vermeer (Feyenoord) en Davy Pröpper (Vitesse) zijn de afvallers in vergelijking met de voorselectie van Oranje. Ook Dirk Kuijt ontbreekt, nadat hij bekend maakte om “per direct” af te zwaaien als international. Hiddink kan niet beschikken over de geblesseerde internationals Ron Vlaar, Rafael van der Vaart en Memphis Depay. Nederland speelt de komende periode twee EK-kwalificatieduels. Op vrijdag 10 oktober komt Kazachstan naar de Amsterdam Arena. Drie dagen later (maandag 13 oktober) speelt Nederland in Reykjavik het uitduel met IJsland. De volledige selectie. – Doel: Jasper Cillessen (Ajax), Jeroen Zoet (PSV), Tim Krul (Newcastle United). Verdediging: Jeffrey Bruma (PSV), Virgil van Dijk (Celtic), Bruno Martins Indi (FC Porto), Daryl Janmaat (Newcastle United), Erik Pieters (Stoke City), Stefan de Vrij (Lazio), Gregory van der Wiel (Paris Saint-Germain), Joël Veltman (Ajax). Middenveld: Ibrahim Afellay (Olympiakos Piraeus), Daley Blind (Manchester United), Jordy Clasie (Feyenoord), Nigel de Jong (AC Milan), Leroy Fer (Queens Park Rangers), Davy Klaassen (Ajax), Georginio Wijnaldum (PSV), Wesley Sneijder (Galatasaray). Aanval: Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Luciano Narsingh (PSV), Arjen Robben (Bayern München), Quincy Promes (Spartak Moskou), Jeremain Lens (Dinamo Kiev), Robin van Persie (Manchester United). – Damske. Prinses Beatrix heeft vrijdagmiddag in Amsterdam de “Majoor Bosshardt-burgh” geopend. Betreft een nieuwe opvang van het Leger des Heils voor hulpbehoevende dak- en thuislozen. Na de opening kreeg de prinses een rondleiding. De “Majoor Bosshardtburgh” is gevestigd aan de Oudezijds Armsteeg en grenst aan het huis, waar majoor Bosshardt in 1951 haar welzijnswerk op de Wallen begon. De nieuwe opvanglocatie vervangt “de Gastenburgh”, het opvangcentrum aan de Oudezijds Achterburgwal. Daar moesten de bewoners vaak langdurig met vier of vijf personen op één kamer verblijven. In de Majoor Bosshardtburgh krijgen alle 36 bewoners een eigen kamer, die ingericht is op de persoonlijke zorgbehoefte. Het gebouw is vernoemd naar Alida Margaretha Bosshardt, die decennialang hét gezicht was van het Leger des Heils. Ze dwong bewondering af door de opgewekte en eigenzinnige wijze, waarop ze zich inzette voor de zwakkeren in de samenleving. Ze overleed in 2007 op 94-jarige leeftijd. Prinses Beatrix was al in de jaren zestig onder de indruk van het werk van majoor Bosshardt. In 1965 ging de prinses, vermomd met pruik en dikke bril, een avond mee met de majoor in de Amsterdamse binnenstad. Op de Wallen spraken ze met enkele prostituees. Een fotograaf herkende de prinses en maakte een foto van het geheime bezoek. Het Leger des Heil helpt jaarlijks zo’n 4500 dak- en thuislozen. Naast opvang en begeleiding van dak- en thuislozen, biedt het Leger des Heils ook thuiszorg, dagbesteding, ondersteuning aan gezinnen en buurtcentra voor eenzame mensen. http://nos.nl/koningshuis/artikel/705860-beatrix-weer-terug-op-de-wallen.html