October 3, 2014


BOG Nickerie begonnen met bespuiten


October 3, 2014

Het Bureau voor de Openbare Gezondheids-zorg (BOG) regio West heeft woensdagmiddag een aanvang gemaakt met het bespuiten van de scholen in Nickerie met malathion om zodoende de aedes-egypti muskiet, de overbrenger van dengue en het chikungunya virus, te bestrijden. Het team van BOG Nickerie dat de bespuitingen uitvoert is gisteren in de vooravond begonnen in de westelijke polders op de Delhischool. De coördinator van het BOG regio West, Antonius Winter, zegt dat het de bedoeling is dat de komende dagen prioriteit wordt gegeven om eerst alle scholen in het rijstdistrict te bespuiten alsook de bejaarden- en kindertehuizen. Daarna zijn de scholen in de overige ressorten aan de beurt. Vandaag is Nieuw Nickerie aan de beurt om vervolgens de dag daarna de scholen in het oosten van het district aan te pakken. Bijkans anderhalve maand geleden zijn de eerste chikungunya gevallen geregistreerd in het rijstdistrict. Er waren toen 12 geregistreerde ge-vallen. De meeste van deze gevallen waren geïmporteerde omdat de geïnfecteerden uitlandig waren, voornamelijk Guyana, en terug zijn gekeerd met het virus. Gezien de meeste van de geïnfecteerden in Nieuw Nickerie woonachtig zijn heeft het BOG eind augustus gebieden in de hoofdplaats afgebakend en bespoten met malathion. Winter zegt dat dat niet heeft mogen baten omdat er desondanks inmiddels nog 18 gevallen die bekend zijn, zijn bijgekomen. De geïnfecteerden zijn verspreid in het district en wonen in verschillende buurten in het district. Winter merkt op dat de concentratie van de besmette gevallen niet in een resort of wijk is. De scholen zouden op woensdag 1 oktober officieel de deuren moeten openen voor het nieuwe schooljaar. Na rapportages van zijn werkarmen te hebben ontvangen vond minister Ashwin Adhin van Onderwijs het raadzamer de vakantie met enkele dagen te verlengen opdat de scholen bespoten kunnen worden met malathion om het chikungunya virus te bestrijden. Ook de terreinen moeten schoongemaakt worden en lekkende dakgoten moeten gerepareerd worden. Het nieuw schooljaar begint nu op maandag 6 oktober voor de lagere en VOJ scholen.