October 2, 2014


Ware multiculturaliteit bij opening Suriname Fashion Week


October 2, 2014

“Ik vind heel smaakvol dat er zoveel verschillende culturen en etniciteiten te zien zijn tijdens de Suriname Fashion Week. Dit geeft het idee van een mondiaal dorp waar iedereen verbonden is met elkaar.” Dit stelt modegoeroe Richard Young, Creative Director van de Suriname Fashion Week, waarvan de opening gisteravond plaatsvond in het Wyndham Garden Hotel. Tijdens dit mode-evenement mochten elf ontwerpers, van verschillende afkomst, hun lijn tonen aan het grote publiek. De ontwerpers die Nederland vertegenwoordigden waren Els Hardjopawiro met haar lijn ‘Van Else’ en Helouise Jansen met haar lijn ‘Enchanting Helouise’. Kenmerkend voor de ontwerpen van Hardjopawiro zijn de asymmetrische lijnen en felle kleuren, waarbij iedere jas zijn eigen signatuur heeft. Erg strak en zakelijk, op een vrolijke manier. Jansen heeft sinds kort haar eigen lijn. Deze modieuze zakenvrouw doet voor haar ontwerpen inspiratie op uit de verschillende landen die zij bezoekt. De collectie, die zij gisteravond presenteerde is geïnspireerd door de cultuur van het Midden Oosten: tunieken met Oosters borduurwerk, gouden accessoires en tassen met ornamenten in verschillende kleuren. “Ik voel mij erg vereerd dat ik mijn lijn in Suriname mag presenteren. Ik wil graag groot worden en mijn collectie uitbreiden”, laat Jansen aan De West weten. Het bijzondere van deze editie van de Fashion Week is, naast het feit dat het een meer internationale tint heeft gekregen, dat ook jonge talenten de kans krijgen om hun collectie te vertonen. Eén van deze jongelingen is de Surinaamse ontwerper Don Joval, met zijn collectie genaamd ‘Judas’ Kiss’. Het is een simpele collectie, geïnspireerd door de Egyptische cultuur. De modellen droegen tulbanden, met daaronder simpele, wijdvallende kleding in de kleuren zwart, grijs en wit. Een andere Surinaamse ontwerpster, die naast Hardjopawiro eind vorige maand haar collectie mocht tonen tijdens de Guyane Fashion Week, is Christel Nirk. Haar kleding kan gekarakteriseerd worden als edgy en zakelijk, met veelvuldig gebruik van leer, waardoor de collectie een vrouwelijk en sexy tintje krijgt. De van oorsprong Nederlandse Remko Sintmaartensdijk presenteerde ook zijn kleine collectie van zachtroze kleding, met als uitspringer een mannelijk model compleet gehuld in een kort roze kostuum met daarbij een grote strik aan de voorkant. Sintmaartensdijk wist al van jongs af aan dat hij designer wilde worden. Hij droomde van zijn eigen ‘couture-huis’ zoals die van Coco Chanel. Sintmaartensdijk ontwerpt sinds kort onder zijn eigen label RemKo, waarbij hij styling-advies geeft en kleding op maat maakt. De avond stond, naast de kledingcollecties, tevens in het teken van gerecyclede materialen, waaruit verscheidene accessoires zijn ontworpen. Kettingen en tassen gemaakt van autobanden van ontwerpster Debby Linga alsook uit plastic zakken gemaakte kettingen uit de Recycle(W)art collectie van designer Warda Marica.Frans-Guyanese ontwerpers. De verrassing van de avond waren toch wel de twee Frans-Guyanese ontwerpers die Jean-René Polony, organisator van de Frans-Guyanese Fashion Week (GFW), had meegenomen naar Suriname. De ontwerpers Beverly Creations en Moïse Dauphin hadden tijdens de Guyane Fashion Week de Gouden Kamiza gewonnen, en mochten daardoor als jonge ontwerpers mee naar Suriname om hier hun collectie te tonen. Ze lieten beide een prachtige collectie met een duidelijke visie en lijn zien. Dit zijn zeker ontwerpers waar we in de toekomst nog meer van gaan horen.