VES: ‘Raghoebarsing moet niet winstgevende staatsbedrijven sluiten’

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning, heeft zich enkele weken terug kritisch uitgelaten over de staatsbedrijven. Hij vindt dat de overheidsbedrijven beter en efficiënter moeten gaan functioneren. De boekhouding van de meeste staatsbedrijven blijkt niet in orde te zijn. De totale administratie dient volgens hem, op een professionele manier te geschieden. Volgens de minister is het momenteel zo dat het ene staatsbedrijf, het andere staatsbedrijf aan het financieren is. ‘’Als je niet oppast ben je het goede staatsbedrijf aan het meesleuren in slechte staatsbedrijven en dat moet je niet doen’’, aldus Raghoebarsing. Van de 230 staatsbedrijven kunnen er volgens hem, 60 direct sluiten. Het is wel zo dat de staatsbedrijven in staat gesteld moeten worden om op basis van gezonde bedrijfseconomische principes te besturen. “In de afgelopen jaren was de uitgavenpost Overheidsbijdragen en Subsidies soms groter dan die van de post Lonen en Salarissen. Dit is ongezond en niet structureel houdbaar. Het verziekt bovendien het prijsmechanisme en de concurrentieverhoudingen met de private sector”, aldus de Vereniging van Economisten in Suriname (VES).

Raghoebarsing moet handelen

De VES vindt dat de minister de aangewezen functionaris is die dient te handelen. ‘’Hij moet niet alleen praten, maar handelen. Als de Minister aangeeft dat 60 staatsbedrijven direct gesloten kunnen worden, dient de minister duidelijk aan te geven, wanneer hij het plan en tijdsplanning presenteert om dit te realiseren.

De VES is een grote voorstaander van het overdragen van productiebedrijven van de staat aan de particuliere sector. De beperkte financiële middelen van de staat dienen niet gestopt te worden in verlieslatende bedrijven. Ombuiging van het overheidsbeleid moet leiden tot een sanering van de overheidsfinanciën, versterking van marktwerking en stimulering van particuliere investeringen.

Anno 2024 is het uit den boze om als overheid commerciële productieactiviteiten met ambtenaren uit te voeren, terwijl er particuliere ondernemers zijn die het veel beter en efficiënter kunnen doen’’, aldus de VES. In het verleden heerste er binnen de meeste politieke partijen in ons land de gedachte, dat de nationale ondernemers te zwak waren om de hulpbronnen van ons land tot ontwikkeling te brengen. Opeenvolgende regeringen hebben in het verleden, veelal met Nederland-se ontwikkelingsgelden, tientallen staatsbedrijven opgestart. De meeste hiervan zijn alweer gesloten of op sterven na dood. Om maar enkele te noemen: Victoria, Patamacca, Phedra, STIVI, Surinam Timber, Bosmij, SEL, SMS en Para Indus-tries (inclusief 5 bedrijven), Mariënburg en Bruynzeel. Daarnaast is er een aantal dat wel draait, maar zwaar verlieslatend opereert: SAIL, EBS en SLM. Eerdere pogingen tot privatiseren zijn niet echt van de grond gekomen.

 

More
articles