Trinidad & Tobago wil belangrijke waterstofleverancier zijn

Trinidad en Tobago, een regionale krachtpatser in de petrochemie, positioneert zichzelf als een belangrijke speler in de wereldwijde energietransitie door te investeren in waterstof. De National Energy Corporation of Trinidad and Tobago Limited (National Energy), namens het Ministry of Energy and Energy Industries (MEEI), werkte samen met de Inter-American Development Bank (IDB) aan het rapport: ‘Routekaart voor een groene waterstofeconomie in Trinidad en Tobago’. Waterstof wordt door velen beschouwd als een enorme factor in de wereldwijde transitie naar duurzame energie. Tegen 2050 wordt voorspeld dat 12 procent van de wereldwijde energievraag zal worden gedekt door waterstof.

In het rapport staat onder andere dat de olie- en gasinfrastructuur van Trinidad, inclusief opslag- en exportfaciliteiten, evenals zijn operationele ervaring, Trinidad een voorsprong geven bij het ontwikkelen van een waterstofeconomie. Met de juiste aanpak stelt het rapport dat Trinidad en Tobago zichzelf kunnen positioneren als de leidende productie-, opslag- en handelshub voor het Caribisch gebied in groene waterstof en groene producten.

Groene waterstof wordt geproduceerd met elektrolyse, een zeer energie-intensief proces waarbij elektriciteit wordt gebruikt om watermoleculen te splitsen in hun samenstellende delen (waterstof- en zuurstofmoleculen). Wanneer de elektriciteit hiervoor wordt verkregen uit hernieuwbare bronnen zoals eigen zon of wind, is het groen.

Trinidad en Tobago streven ernaar om tegen 2065 57 gigawatt (GW) aan capaciteit voor offshore windenergie te installeren, wat zich vertaalt naar 25 GW aan stroom die elektrolysers voedt en 4 miljoen ton (Mtpa) groene waterstof per jaar produceert. Door middel van dit programma stelt het document dat de tweelingeilandrepubliek miljarden netto voordelen zal genereren en duizenden banen zal creëren in de bouw-, exploitatie- en onderhoudssector.

In het rapport staat ook, dat Trinidad en Tobago al een interne vraag hebben van 1,5 miljoen ton grijze waterstof per jaar, dat wordt gemaakt uit aardgas of methaan, met behulp van stoom-methaanreformatie, maar zonder de broeikasgassen die tijdens het proces worden geproduceerd op te vangen. Het rapport erkent dat het juiste beleid, de juiste regelgeving en institutionele ondersteuning die capaciteit opbouwt, nodig zullen zijn om buitenlandse directe investeringen in dit opzicht aan te trekken.

More
articles