Brunswijk: Marktconforme brandstofprijs funest voor goudsector

(foto: Ivan Summerville)

‘Verschillende sectoren zullen kapotgaan’

Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft verklaard, het niet helemaal  eens te zijn met de maatregel, dat  de brandstofprijzen worden losgelaten. Hij vreest dat wanneer de brandstofprijs helemaal marktconform wordt, dit een averechts effect zal hebben op verschillende sectoren, met name de goudsector. Volgens Brunswijk konden de kleinschalige ondernemers binnen de goudsector toen voor de diesel SRD 20 per liter betalen, het was dan redelijk om een vat van 200 liter te vullen voor SRD 4000. De mensen in deze sector kwamen daarmee nog net uit, om toch nog winst te maken. “Nu de brandstofprijs wordt verhoogd zullen de kleinschalige goudzoekers het niet langer volhouden, omdat voor je het denkt,  een liter op SRD 50 komt, dan zou je bijna de hele sector kunnen stoppen, omdat zonder winst, je niet verder kan werken”, aldus Brunswijk.

Hij benadrukte dat wanneer de prijzen van brandstof zo snel marktconform verhoogd worden, het meerdere gevolgen heeft op andere sectoren. De producten in de winkels op de schappen zullen ook duurder worden, en de kosten voor levensonderhoud ondraaglijk.

Brunswijk zei dat het voorstel van de president om de goudsector te verplichten bij speciale aangewezen pompen de brandstof te tanken, niet helemaal correct is. De mensen in de goudsector zullen dan duurder betalen voor de brandstof. De prijs van het goud blijft hetzelfde, maar de brandstof om de werkzaamheden te kunnen verrichten verhoogt drastisch, dit kan tot gevolg hebben dat verschillende  sectoren kapot gaan. Hij verklaarde het voorstel van de president liever niet publiekelijk te bespreken, maar  dat in regeringsverband te doen.

More
articles