‘Dieselprijs zou al SRD 34 moeten zijn en Unleaded SRD 28’

De brandstofprijzen zijn gisteren, donderdag 1 december, wederom aangepast. De prijs van een liter diesel is na maanden van SRD 19, 87 naar SRD 23, 37 verhoogd. De prijs van unleaded (SRD 26, 76) en Super unleaded (SRD 32, 06) is thans ook wederom bijgesteld. De brandstofprijzen zijn al geruime tijd een onderwerp van gesprek tussen de oliemaatschappijen en de regering. De redactie verneemt dat de huidige dieselprijs bij lange na nog niet marktconform is en dat de volgende verhoging niet lang op zich zal laten wachten. In realiteit zou de dieselprijs per heden al rond de SRD 34 moeten zijn en het tarief voor een liter unleaded rond de SRD 28,-. Er is naar verluidt, tot nu toe een groot verschil van ruim SRD 10 per liter op diesel.  Dit verschil zal naar wij vernemen, in fasen worden verhoogd bij de pomp. Het verschil van SRD 10, – op de dieselprijs zal voorlopig nog worden gesubsidieerd door de Staat.

Marktconform

Het verschil tussen de marktconforme prijs en de huidige prijs die gesubsidieerd wordt, heeft al geruime tijd gezorgd dat er ook een grote opleving is ontstaan van brandstofsmokkel naar onze buurlanden. Om de verdiencapaciteit van de economie op te voeren, zal de regering niet alleen een aantal overheidsinkomsten moeten verhogen, maar ook een aantal overheidsuitgaven moeten verminderen. De verhoging van de brandstoftarieven staat al geruime tijd op de agenda. “De regering heeft de afgelopen maand een bedrag van ruim SRD 400 miljoen gesubsidieerd aan brandstof. Dit bedrag lag eerst rond de SRD 100 miljoen en doordat de regering steeds de verhoging van de dieselprijs uitstelde, is het verschil tussen de dieselprijs in onze buurlanden steeds groter geworden, waardoor de smokkel ook verder toeneemt. Deze vorm van besluiteloosheid heeft de Staat miljoenen gekost, die anders geïnvesteerd konden worden. Als de brandstofprijs marktconform wordt, zullen de oliemaatschappijen op maandbasis miljoenen dollars minder hoeven te kopen”, aldus een betrouwbare bron.

Olierekening

Volgens de waarnemend minister van Financiën en Planning, Albert Ramdin, legt de brandstofsubsidie een enorme druk op de overheidsfinanciën.

“ Aangezien de wisselkoers al rond de SRD 32 ligt, zou de olierekening van de Staat eind december kunnen oplopen naar SRD 700 miljoen, indien zij dit besluit van de verhogingen wederom hadden uitgesteld”, aldus onze bron.

President Chandrikapersad Santokhi had afgelopen maandag al gesteld dat vanwege de ontwikkelingen internationaal, de subsidie van brandstof onbetaalbaar is geworden voor de Staat Suriname. De president had alleen niet prijsgegeven dat de oliemaatschappijen al hadden aangegeven dat zij minder tankboten zouden binnenbrengen en daarnaast waren gestart met rantsoeneren van brandstof.

Deze actie van de oliemaatschappijen kwam naar wij vernemen, na de gesprekken met de regering waarbij er meerdere malen werd benadrukt, dat de brandstofprijzen marktconform moeten worden vastgesteld. Initieel is de afspraak dat elke 5e van de maand de brandstofprijzen worden aangepast.

More
articles