Workshop eerste fase Baggerproject Surinamerivier voltooid

In 2021 begon het baggeren van de Surinamerivier door de Nederlandse Baggermaatschappijen Boer-Boskalis Joint Venture tot een diepte van 4.5 meter, dat in maart 2022 werd bereikt. De werkzaamheden zijn uitgevoerd vanaf de territoriale wateren over een strekking van 68 kilometer tot en met Domburg. Verschillende stakeholders hebben de koppen bij elkaar gestoken in het kader van het verder verdiepen van de vaargeul in de Surinamerivier.

Momenteel is het proces voor een nieuwe aanbesteding gaande om de vaargeul in december 2022 uit te baggeren tot een diepte van 5.5 meter

Op 18 augustus 2022, werd door het ministerie van Openbare Werken een workshop gehouden in de Royal Ballroom van Torarica met betrekking tot de eerste fase van het baggerproject. De workshop is bedoeld om stakeholders te informeren over de op handen zijnde baggerwerkzaamheden, toekomstplannen op dit gebied en om de behoefte vanuit de maritieme sector vast te stellen. Tijdens de workshop is gesproken over de noodzaak voor verdere verdieping en de voordelen die daarmee gepaard gaan.

Verschillende overheidsvertegenwoordigers hebben tijdens de workshop in het kader van baggerwerkzaamheden op de Surinamerivier benadrukt, dat Indien Suriname optimaal wenst te profiteren van de economische voordelen, er verdere verdieping van de vaargeul van de Surinamerivier is vereist.

Enkele bedrijven die deel hebben genomen aan deze workshop zijn, de VSH, Kuldipsingh, Staatsolie, Vabi N.V. enzovoort. Deze bedrijven zijn meer afhankelijk van de rivier en de haven van ons land. De minister van Openbare Werken (OW), Riad Nurmohamed, minister Albert Jubitana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) en de directeur van de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) waren ook aanwezig bij deze workshop.

Michael Amafo, directeur van de MAS, heeft tijdens zijn presentatie aangegeven, dat bedrijven die actief zijn in de olie- en gasindustrie in Suriname, een diepere vaargeul voor hun schepen behoeven. Simultaan met de volgende fase van baggeren zal er wetenschappelijk onderzoek verricht moeten worden, om na te gaan welke diepte verantwoord is. Er zal ook nagegaan worden, wat de sociaal maatschappelijke impact daarvan zal zijn op de samenleving, bijvoorbeeld de vissers. Daarnaast zal nagegaan worden, wat de effecten zullen zijn op het milieu.

Amafo benadrukte, dat het baggeren bedoeld is om de economie van Suriname duurzaam te stimuleren, wanneer het aankomt op de in- en uitvoer van goederen.

Met het uitdiepen van de vaargeul kunnen schepen hun laadvermogen verruimen en kunnen nog meer grote schepen Suriname aandoen. Het uitdiepen is een van de randvoorwaarden om meer investeerders te trekken naar Suriname.

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken, noemt de presentatie overduidelijk. “Bij dit project is er sprake van een perfecte PPP, daar de baggeraar het project vooraf financiert. De gebruikers betalen voor het gebruik van de vaargeul en daarmee worden de investeerders terugbetaald. De overheid komt nauwelijks in”, aldus de bewindsman.

Volgens Nurmohamed  is ook een consortium van lokale banken ingekomen met aanvullende financiering. Dit, omdat het baggermateriaal bijkans tweemaal meer was dan in eerste instantie vastgesteld. Voor de volgende fase die in december van start zal gaan, zullen lokale banken inkomen met de volledige voorfinanciering.

Volgens minister Jubitana  van TCT, zal dit project met de volle ondersteuning van het ministerie van TCT en de MAS, meer economische ontwikkeling brengen voor Suriname.

More
articles