Kunstmatige oplossing voor tekort aan ureum

‘Rijstproductie gedaald’

De voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP), Radjoe Bhikharie, zegt tegenover De West, dat de problemen in de rijstsector onveranderd zijn gebleven.

Volgens Bhikharie heeft zijn organisatie de nieuwe minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Parmanand Sewdien, ruim genoeg de tijd heeft gegeven om een bezoek aan hen te brengen. “De minister is wel op werkbezoek geweest, echter heeft hij mijn organisatie overgeslagen”, aldus Bhikharie. Het is momenteel het seizoen waarin rijst geoogst wordt. Er is sprake van een tekort aan ureum (meststof), maar Bhikharie zegt dat er een kunstmatige oplossing is gevonden voor het tekort aan ureum. Ook is volgens hem, ureum alleen essentieel tijdens de inzaaiperiode, omdat het als extra voedingsstof wordt gebruikt bij de rijst- en plantenteelt.

“We weten niet wat men zal doen of van plan is om dit tekort of de prijs van ureum later aan te passen, echter is het probleem nu kunstmatig opgelost. De oogst is nu gaande, dus de behoefte en de essentie van ureum is momenteel afgenomen. Onze nood is voor korte duur aan de kant gezet”, zegt Bhikharie. Volgens hem is de productie van rijst met enkele percentages gedaald, omdat los van het tekort aan ureum, ook andere zaken speelden, onder andere het tekort aan water.

“Door deze twee problemen hebben ook enkele boeren een deel van hun aanplant verloren. Vanwege het tekort aan water, hebben ze te maken gehad met schimmelziektes die de gewassen vreselijk hebben aangetast”, aldus Bhikharie. Hij hoopt dat er vanuit LVV wordt ingegrepen zodat bij de inzaaiperiode van komend jaar, de productie weer omhoog getrokken kan worden. “De problemen moeten nu opgelost worden. We moten nu vooruit kijken, welke oplossingen er kunnen komen voor dit probleem”, aldus Bhikharie.

Geen verandering

Bhikkarie zegt dat hij er vertrouwen in had dat met het benoemen van een minister die bekend is met de rijstsector, er een positieve verandering zou komen in de rijstsector.  Hij vraagt zich nu af, of minister Sewdien in staat is een dergelijke verandering te brengen in de problemen die er nu spelen. Ook merkt Bhikkarie op, dat vernieuwing nog geen verandering betekent. “Hoe zaken nu eruit zien, zal er niet echt een verandering komen in de sector. Het ziet ernaar uit, dat meneer Sewdien gewoon een verlengstuk van de vorige minister gaat worden. Hij had ‘de poppetjes’ op zijn ministerie moeten vervangen. Sewdien is op werkbezoek geweest, maar mijn organisatie is overgeslagen en was ook niet uitgenodigd”, zegt Bhikkarie. Hij had gedacht dat gezien Sewdien ervaring heeft in de agrarische sector, hij ook zou kunnen inspelen op de situaties in de rijstsector. “Wij verwachten natuurlijk niet van de minister om samen koffie te drinken, maar wij willen wel erkenning van de sector of een mogelijke oplossing. In dezen gaat het om de belangen van de rijstboeren. Als het zover komt dat we moeten betalen voor een oplossing, zullen we dat ook doen. Tot slot moet de overheid geen geld nemen, indien men niet bereid is werk neer te zetten voor de sector”, aldus Bhikharie. Hij zegt dat voor nu, de BSP nog even zal volhouden en wachten op een gunstig moment om de minister te benaderen. “Wij zullen nog even positief wachten”, zegt Bhikharie.    

More
articles